Έρευνες - Μελέτες

Ευέλικτο ωράριο εργασίας θέλει ένας στους δύο εργαζόμενους

peopleworkkkk

Η ευελιξία και η εμπιστοσύνη είναι τα δυο στοιχεία, τα οποία κατά κύριο λόγο ζητούν οι εργαζόμενοι από το εργασιακό τους περιβάλλον. Σε μια χρονική συγκυρία που φαινόμενα, όπως αυτό της “μεγάλης παραίτησης”, δημιουργούν προσχώματα στην αγορά εργασίας, η ευελιξία αναδεικνύεται σε βασικό κίνητρο, ώστε τα νέα ταλέντα να επιλέξουν έναν εργοδότη.

 

Το 45% των εργαζομένων θέλει να επιλέγει τις δικές του ώρες έναρξης και λήξης του ωραρίου τουΣύμφωνα με τη νέα έρευνα της εταιρείας παροχής λύσεων ανθρώπινου δυναμικού ManpowerGroup και της Thrive, οι εργαζόμενοι ζητούν περισσότερα από τους εργοδότες τους για να τους βοηθήσουν να μεταβούν από την επιβίωση στην ευημερία, δίνοντας προτεραιότητα στην ευελιξία μαζί με παράγοντες, όπως η εμπιστοσύνη, ο σκοπός και η ευημερία.

 

Η έρευνα (What Workers Want) βασίζεται σε απαντήσεις περισσότερων από 5.000 εργαζομένων σε πέντε χώρες και αποκαλύπτει ότι σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι (93%) θεωρούν σήμερα την ευελιξία “πολύ σημαντική”. Ωστόσο, η φύση αυτής της ευελιξίας ποικίλλει.

 

Οι εργαζόμενοι από όλα τα υπόβαθρα ζητούν τώρα ευελιξία με τους δικούς τους όρους, με το 45% να θέλουν να επιλέγουν τους δικούς τους χρόνους έναρξης και λήξης του ωραρίου τους και το 18% να είναι πρόθυμοι να μειώσουν τις αποδοχές τους για να εργαστούν μια εβδομάδα τεσσάρων ημερών, προκειμένου να επιτύχουν καλύτερη ισορροπία μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

 

Ο ρόλος του ηγέτη

Μια κουλτούρα εμπιστοσύνης είναι επίσης σημαντική στον χώρο εργασίας. Το 71% των εργαζομένων απαντά ότι χρειάζονται εμπιστοσύνη στην ηγεσία για να ευδοκιμήσουν. Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης έναν μεταβαλλόμενο ρόλο για τους ηγέτες, καθώς η εμπιστοσύνη και οι κοινές αξίες είναι όλο και πιο σημαντικές - με τους εργαζόμενους να είναι πρόθυμοι να σταματήσουν να στηρίζουν ή και να εγκαταλείψουν ακόμη έναν οργανισμό, εφόσον δεν αισθάνονται ότι υποστηρίζονται επαρκώς.

 

Η εμπιστοσύνη στους συναδέλφους βαθμολογήθηκε δεύτερη μετά τις δίκαιες αμοιβές και τις ασφαλείς συνθήκες εργασίας από τους εργαζομένους (79%), ενώ η εμπιστοσύνη στους ηγέτες εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από περισσότερα από τα 2/3 των συμμετεχόντων στην έρευνα (71%). Επιπλέον, οι άνθρωποι θέλουν να εργαστούν για εταιρείες που μοιράζονται τις αξίες και τις πεποιθήσεις τους, με το 70% να αναζητούν νόημα στην καθημερινή τους εργασία.

 

“Η ευελιξία στην εργασία θα παραμείνει πάντα μια σταθερή κληρονομιά της πανδημίας, ωστόσο δεν αποτελεί μια πρακτική που ταιριάζει σε όλους. Οι εργαζόμενοι θέλουν περισσότερες επιλογές, ζητούν αυτονομία και επιδιώκουν προσοχή για την ευημερία τους”, αναφέρει η ManpowerGroup.

 

“Βλέπουμε τις υψηλότερες ελλείψεις ταλέντων εδώ και 16 χρόνια, δίνοντας το “πάνω χέρι” στους εργαζόμενους σχεδόν σε όλα τα επίπεδα και σε κάθε τομέα. Οι εργοδότες δεν έχουν άλλη επιλογή από το να δώσουν την προσοχή τους. Η πρόκληση για τους ηγέτες θα είναι να ακούσουν, να προσαρμοστούν και να σκεφτούν διαφορετικά αναφορικά με το πώς θα προσεγγίσουν την ευελιξία γενικά και όχι μόνο την ευέλικτη εργασία”, προσθέτει η μελέτη.