Έρευνες - Μελέτες

Πάνω από $560 δισ. οι κρατικές δαπάνες για την τεχνολογία το 2022

peoplewalk

Μπαράζ επενδύσεων στην τεχνολογία “τρέχουν” οι κυβερνήσεις και οι ευρύτεροι φορείς του Δημοσίου ανά τον κόσμο, ειδικά από το ξέσπασμα της πανδημίας και μετά. Μόνο κατά το τρέχον έτος, οι κρατικές δαπάνες για την Πληροφορική αναμένεται να ξεπεράσουν, παγκοσμίως, τα $560 δισ.

Η Gartner προβλέπει ότι οι παγκόσμιες κρατικές δαπάνες πληροφορικής θα αυξηθούν κατά 5% το 2022Μάλιστα, παρά τη γεωπολιτική αστάθεια και την οικονομική αβεβαιότητα, οι κρατικές δαπάνες για ΙΤ θα είναι το 2022 αυξημένες κατά 5% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Σύμφωνα με το “Worldwide Government IT Spending” και το “Top Technology Trends in Government for 2022” της Gartner, οι κυβερνήσεις πλέον κλιμακώνουν τις πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού.

Ως αποτέλεσμα, το 2022 οι κρατικές δαπάνες Πληροφορικής προβλέπεται να αυξηθούν σε όλους τους τομείς, εκτός από τις εσωτερικές υπηρεσίες και τις τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες. Συνεχίζοντας την τάση του 2021, το λογισμικό προβλέπεται να καταγράψει την ισχυρότερη ανάπτυξη από όλους τους τομείς το 2022.

Οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να επενδύουν σε λογισμικό κρίσιμων εφαρμογών, που υποστηρίζουν άμεσα τις διεπαφές τελικού χρήστη, οδηγώντας σε ισχυρή ανάπτυξη σε αυτό το τμήμα. Αντίθετα, οι δαπάνες για τηλεπικοινωνιακές υπηρεσίες πρόκειται να μειωθούν το 2022, καθώς οι κυβερνήσεις περιορίζουν τις δαπάνες για ακριβά παλαιού τύπου συστήματα υπέρ των νέων μοντέλων παροχής ψηφιακών υπηρεσιών. 

Το μοντέλο Anything-as-a-Service
Το Anything-as-a-Service (XaaS) κερδίζει δημοτικότητα σε όλους τους κυβερνητικούς οργανισμούς, καθώς παρέχει καλύτερη απόδοση επένδυσης, ομαλοποιώντας τις δαπάνες πληροφορικής με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας τον προϋπολογισμό για IT πιο προβλέψιμο, αποφεύγοντας παράλληλα τη συσσώρευση τεχνικού χρέους. Η Gartner προβλέπει ότι έως το 2026, οι νέες επενδύσεις πληροφορικής των περισσότερων κρατικών υπηρεσιών θα πραγματοποιούνται σε λύσεις XaaS.

Η πανδημία επιτάχυνε την υιοθέτηση λύσεων cloud από τον δημόσιο τομέα και του μοντέλου XaaS για επιταχυνόμενο εκσυγχρονισμό παλαιού τύπου και εφαρμογές νέων υπηρεσιών.  Το 54% των κυβερνητικών CIOs ανέφεραν ότι θα διαθέσουν το 2022 πρόσθετη χρηματοδότηση σε πλατφόρμες cloud, ενώ το 35% ότι θα μειώσει τις επενδύσεις σε παλαιού τύπου υποδομές και τεχνολογίες κέντρων δεδομένων. 

Ταυτόχρονα, το μοντέλο XaaS διευκολύνει τους κυβερνητικούς οργανισμούς, σε μια συγκυρία σημαντικής έλλειψης ταλέντων, να βρουν το κατάλληλο εργατικό δυναμικό. Τα μοντέλα XaaS ασκούν λιγότερη πίεση στους οργανισμούς να αναπτύξουν ή να αποκτήσουν αναδυόμενες δεξιότητες πληροφορικής, που συχνά είναι δύσκολο να βρεθούν και οι κυβερνήσεις δύσκολα αντέξουν οικονομικά. 

“Τα τελευταία χρόνια των διαρκών προκλήσεων πανδημίας έχουν κινητοποιήσει ένα κύμα δραστηριοτήτων ψηφιακού μετασχηματισμού σε κυβερνητικούς οργανισμούς σε όλο τον κόσμο. Τα κράτη αναλαμβάνουν καινοτόμες πρωτοβουλίες, αξιοποιώντας την τεχνολογία για τον εξορθολογισμό των ψηφιακών υπηρεσιών, την προώθηση των διαδικασιών αυτοματισμού και την εξέλιξη των εμπειριών των πολιτών”, αναφέρει η εταιρεία ερευνών.