Έρευνες - Μελέτες

Ρεκόρ επιθέσεων DDoS το 4ο τρίμηνο του 2021

ddos1

Τεράστια απειλή για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς, που παρέχουν online υπηρεσίες, αποτελούν οι επιθέσεις DDoS. Κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης αυτού του είδους, οι εγκληματίες στέλνουν πολλαπλά αιτήματα στον διαδικτυακό πόρο που δέχεται επίθεση, με στόχο να υπερβούν την ικανότητα διαχείρισης πολλαπλών αιτημάτων του ιστότοπου και να εμποδίσουν τη σωστή λειτουργία του.

 

Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS το 4ο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 52%Οι συγκεκριμένες επιθέσεις ενδέχεται να διαρκέσουν αρκετές ημέρες, επιφέροντας πολύ σοβαρές διαταραχές στους οργανισμούς. Σε σύγκριση με το 3ο τρίμηνο του 2021, ο συνολικός αριθμός των επιθέσεων DDoS το 4ο τρίμηνο παρουσίασε αύξηση της τάξης του 52%.

 

Το ποσοστό αυτό είναι 4,5 φορές μεγαλύτερο σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του προηγούμενου έτους. Αυτά και πολλά επιπλέον ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη νέα έκθεση της Kaspersky για τις επιθέσεις DDoS το 4ο τρίμηνο του 2021.

 

Σύμφωνα με τους αναλυτές, από τον Οκτώβριο έως τα τέλη Δεκεμβρίου του 2021, υπήρξε μια αξιοσημείωτη αύξηση στον αριθμό των επιθέσεων DDoS - αριθμός ρεκόρ σε ολόκληρη την ιστορία των παρατηρήσεων του συγκεκριμένου τύπου απειλής από την Kaspersky.

 

Οι ερευνητές της Kaspersky αποδίδουν τον τόσο αυξημένο όγκο επιθέσεων σε αρκετά διαφορετικά αίτια. Αρχικά, οι τελευταίοι τρεις μήνες κάθε έτους είναι πάντα πλούσιοι σε επιθέσεις DDoS. Το διαδικτυακό λιανεμπόριο κορυφώνεται λόγω εκπτώσεων και αργιών, η εξεταστική περίοδος για τους φοιτητές αρχίζει, ενώ οι ψηφιακοί ακτιβιστές, γενικά, γίνονται πιο ενεργοί και αυτό οδηγεί σε μια αύξηση του αριθμού των επιθέσεων.

 

Ο ρόλος των κρυπτονομισμάτων

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο όγκος της αγοράς DDoS είναι αντιστρόφως ανάλογος με την αγορά κρυπτονομισμάτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η ικανότητα οργάνωσης DDoS και εξόρυξης κρυπτονομισμάτων είναι εναλλάξιμες.

 

Οι ιδιοκτήτες botnet τείνουν να ανακατευθύνουν την ισχύ στην εξόρυξη όταν το κρυπτονόμισμα αυξάνεται ως προς την αξία του και στις DDoS όταν πέφτει. Αυτό ακριβώς έγινε κατά το 4ο τρίμηνο, αύξηση του αριθμού των επιθέσεων DDoS με φόντο την απότομη πτώση της αξίας των κρυπτονομισμάτων.

 

Οι περισσότερες επιθέσεις DDoS κατά το 4ο τρίμηνο αναφέρθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες (43,55%), την Κίνα (9,96%), το Χονγκ Κονγκ (8,80%), τη Γερμανία (4,85%) και τη Γαλλία (3,75%).

 

Συμβουλές προστασίας

Για να παραμείνουν προστατευμένοι από επιθέσεις DDoS, οι ειδικοί της Kaspersky συνιστούν:

“- Διατηρήστε τις λειτουργίες των διαδικτυακών σας πόρων επιστρατεύοντας ειδικούς, που κατανοούν πώς να ανταποκρίνονται σε επιθέσεις DDoS.

- Επικυρώστε συμφωνίες με τρίτους καθώς και στοιχεία επικοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που έχουν συναφθεί με παρόχους υπηρεσιών Διαδικτύου. Αυτό βοηθά τις ομάδες να διαθέτουν άμεση πρόσβαση στις συμφωνίες σε περίπτωση επίθεσης.

- Εφαρμόστε επαγγελματικά προγράμματα για την προστασία του οργανισμού σας από επιθέσεις DDoS. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Kaspersky για την καταπολέμηση των απειλών στον κυβερνοχώρο και τις μοναδικές εξελίξεις στο εσωτερικό της εταιρείας”.