Έρευνες - Μελέτες

Υπερτριπλάσια κεφάλαια άντλησε ο κλάδος της περιβαλλοντικής τεχνολογίας

environment-science-technology

Έντονη εισροή επενδύσεων από επιχειρησιακά (venture capital) και ιδιωτικά κεφάλαια (private equity) παρατηρείται στον κλάδο της περιβαλλοντικής τεχνολογίας (climate tech). Κατά το 2ο εξάμηνο 2020 και το 1ο εξάμηνο 2021 συνολικά αυτή η ροή κεφαλαίων άγγιξε τα $87,5 δισ., με περισσότερα από $60 δισ. να εισρέουν μόνο στο πρώτο μισό του 2021.

 

Στο climate tech κατευθύνονται τα 14 cents κάθε δολαρίου που επενδύουν venture capitals και ιδιωτικά κεφάλαιαΠρόκειται για μια αύξηση της τάξης του 210% σε σύγκριση με τα κεφάλαια των $28,4 δισ. που υποδέχτηκε ο κλάδος το προηγούμενο δωδεκάμηνο. Σταδιακά, όπως διαπιστώνει η έρευνα  “State of Climate Tech 2021”, που διεξήγαγε η PwC, διαμορφώνεται η τάση για κατεύθυνση 14 cents από κάθε δολάριο επενδυτικού κεφαλαίου στο climate tech.

 

Σύμφωνα με την έκθεση της PwC, το μέσο μέγεθος συναλλαγής στο climate tech σχεδόν τετραπλασιάστηκε κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, στα $96 εκατ. από τα $27 εκατ. το προηγούμενο έτος. Στο μεταξύ, περίπου 1.600 επενδυτές δραστηριοποιήθηκαν κατά το 1ο εξάμηνο του 2021, έναντι λιγότερων από 900 ενεργούς επενδυτές το 1ο εξάμηνο του 2020.

 

Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές εξακολουθούν να λαμβάνουν τη μερίδα του λέοντος της χρηματοδότησης, καθώς η ηλεκτροκίνηση, η μικροκινητικότητα και άλλα καινοτόμα μοντέλα μεταφοράς προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.  Ο δύσκολος αυτός τομέας άντλησε σχεδόν $58 δισ. μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2020 και του 1ου εξαμήνου του 2021, αντιστοιχώντας στα δύο τρίτα της συνολικής χρηματοδότησης.

 

Πρωτιά για τις ΗΠΑ

Στην πρώτη γραμμή των επενδύσεων στο climate tech βρίσκονται οι ΗΠΑ, που προσελκύουν σχεδόν το 65% των επενδύσεων VC ύψους $56,6 δισ. μεταξύ 2ου εξαμήνου 2020 και 1ου εξαμήνου 2021.

 

Κατά την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις στην Κίνα εκτιμώνται σε $9 δισ. Στην Ευρώπη, το σύνολο άγγιξε τα $18,3 δισ., χάρη σε μια σχεδόν 500% (494%) αύξηση στους τομείς Κινητικότητας και Μεταφορών, έναντι του προηγούμενου δωδεκαμήνου.

 

Η Αυτοκίνηση και οι Μεταφορές, η Βιομηχανία, η Μεταποίηση και η Διαχείριση Πόρων, καθώς και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες, κατέγραψαν την ταχύτερη ανάπτυξη σε ετήσια βάση μεταξύ του 2ου εξαμήνου του 2019 και του 1ου εξαμήνου του 2021, με αύξηση πάνω από 260% έκαστη, αγγίζοντας τα $58 δισ., $6,9 δισ. και $1,2 δισ. αντίστοιχα.  

 

Ο ρόλος της τεχνολογίας

“Είναι σαφές ότι η τεχνολογία μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο στην προώθηση της καινοτομίας, που θα επιταχύνει την απαλλαγή από τον άνθρακα. Το οικοσύστημα VC funds σε συνδυασμό με το παγκόσμιο τεχνολογικό ταλέντο δημιουργούν τις κατάλληλες συνθήκες για τη συντονισμένη καταπολέμηση της κλιματική αλλαγής”, αναφέρει η μελέτη.

 

Ωστόσο, η ίδια ανάλυση διαπιστώνει ότι υπολείπονται οι επενδύσεις σε τεχνολογίες, που παρουσιάζουν καλύτερες επιδόσεις και οι οποίες μπορούν να συμβάλουν πιο αποτελεσματικά στη μείωση των παγκόσμιων εκπομπών CO2. Συγκεκριμένα, μεταξύ των 15 τεχνολογικών λύσεων που εξετάζει η έρευνα, οι πέντε, που αντιπροσωπεύουν πάνω από το 80% του δυναμικού μείωσης των εκπομπών CO2 μέχρι το 2050, συγκέντρωσαν μόλις το 25% της επένδυσης στην περιβαλλοντική τεχνολογία στο διάστημα από το 2013 ως το 1ο εξάμηνο του 2021. 

 

Αυτές είναι: ηλιακή ενέργεια, αιολική ενέργεια, τεχνολογία αποβλήτων τροφίμων, παραγωγή πράσινου υδρογόνου και εναλλακτικές τροφές/πρωτεΐνες χαμηλών εκπομπών.