Έρευνες - Μελέτες

Ποιες πλατφόρμες εμπιστεύονται οι χρήστες προγραμμάτων ασφαλείας

Οι χρήστες του TikTok ενδιαφέρονται περισσότερο για αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες. Αυτό προκύπτει από την ανάλυση της Kaspersky, η οποία εξέτασε τις ρυθμίσεις ασφαλείας (αυστηρή, μεσαία ή χαλαρή), που αναζητούν συχνά οι χρήστες για κάθε υπηρεσία ή πλατφόρμα. 

Οι χρήστες του TikTok ενδιαφέρονται περισσότερο για αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίεςΣύμφωνα με τα δεδομένα, οι χρήστες του TikTok ενδιαφέρονται περισσότερο για αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας σε όλες τις υπηρεσίες - το ποσοστό τέτοιων αιτημάτων αγγίζει το 71%. Παράλληλα, οι κάτοχοι iPhone ανησυχούν περισσότερο για την ασφάλεια στο διαδίκτυο σε σύγκριση με άλλες πλατφόρμες - περισσότερα από τα μισά αιτήματα (53%) αναφέρονται στις πιο αυστηρές ρυθμίσεις ασφαλείας. 

Τα δεδομένα συγκεντρώθηκαν από ανώνυμες επισκέψεις στον ιστότοπο Kaspersky Privacy Checker, μεταξύ 1 Δεκεμβρίου 2019 και 15 Νοεμβρίου 2021. Όσον αφορά τις ψηφιακές υπηρεσίες, οι χρήστες του TikTok δεν ήταν οι μόνοι που αναζητούσαν αυστηρές συμβουλές ασφάλειας.

Το ρωσικό κοινωνικό δίκτυο VK βρίσκεται στη δεύτερη θέση - το μερίδιο των αιτημάτων για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας είναι 48%. Την τρίτη θέση κατέχει το Instagram - στο οποίο το 42% των ερωτημάτων σχετίζονται με τις αυστηρές ρυθμίσεις. Ταυτόχρονα, το επίπεδο ασφάλειας του Facebook είναι το λιγότερο ανησυχητικό - το μερίδιο του σε αιτήματα για ισχυρότερες συμβουλές ασφάλειας είναι 33%. 

Σύμφωνα με την ανάλυση, οι ιδιοκτήτες iPhone ανησυχούν περισσότερο για την προστασία των δεδομένων τους σε πλατφόρμες κινητής τηλεφωνίας. Περισσότερα από τα μισά (53%) αιτήματα αποτελούν οι αναζητήσεις για το υψηλότερο επίπεδο ασφάλειας, ενώ το ποσοστό των μεσαίων αιτημάτων είναι 42%. Εν τω μεταξύ, το 57% των χρηστών Android αναζητούν ρυθμίσεις για το μεσαίο επίπεδο. Μόνο το 39% ενδιαφέρεται για τις ισχυρότερες συμβουλές ασφαλείας.

Εμπιστοσύνη σε πλατφόρμες
Όσον αφορά τις πλατφόρμες υπολογιστών, περισσότεροι από τους μισούς χρήστες Mac (59%) ενδιαφέρονται για τις μεσαίες ρυθμίσεις, ενώ το ποσοστό των Windows είναι μικρότερο στο 41%. Οι κάτοχοι συσκευών Mac αναζητούν αυστηρές συμβουλές ασφαλείας λιγότερο από τους κατόχους συσκευών Windows - 33% έναντι 41%.

Κατόπιν της ανάλυσης του συνόλου των αιτημάτων, αποδείχθηκε επίσης ότι το Android είναι η πιο δημοφιλής πλατφόρμα μεταξύ των χρηστών, που αναζητούν συμβουλές ασφαλείας στον ιστότοπο Privacy Checker: το ποσοστό τους είναι 67%. Έτσι, το ποσοστό των αιτημάτων για iPhone είναι μόνο 11% και 4% για Mac. Σχεδόν το ένα πέμπτο (18%) όλων των αιτημάτων προέρχονται επίσης από τα Windows.

Προστασία δεδομένων
Η Kaspersky ετοίμασε μια σύντομη λίστα για την προστασία των προσωπικών πληροφοριών σε όλες τις πλατφόρμες:

“- Θα είναι ασφαλές να ελέγξετε τον σύνδεσμο πριν κάνετε κλικ. Τοποθετήστε τον δείκτη του ποντικιού πάνω του για προεπισκόπηση της διεύθυνσης URL και αναζητήστε ορθογραφικά λάθη ή άλλες παρατυπίες. Ακόμα κι αν ένα μήνυμα ή ένα email προήλθε από τον καλύτερο σας φίλο, θυμηθείτε ότι οι λογαριασμοί του θα μπορούσαν επίσης να έχουν παραβιαστεί.

- Χρησιμοποίησε διαφορετικό κωδικό σε κάθε συσκευή. Με αυτόν τον τρόπο, ακόμη κι εάν κάποιος από τους λογαριασμούς σας παραβιαστεί, οι υπόλοιποι δεν θα επηρεαστούν.

- Μπορεί να δυσκολευτείς να απομνημονεύσεις μεγάλους διαφορετικούς κωδικούς για ένα σύνολο από συσκευές/πλατφόρμες, αλλά με το password manager μπορείτε να θυμάστε μόνο έναν βασικό κωδικό.

- Κλειδώστε το τηλέφωνο και τον υπολογιστή σας με κωδικούς πρόσβασης. Η ασφαλής επιλογή είναι η χρήση κωδικών ή βιομετρικών επαληθεύσεων για το κλείδωμα κινητών, tablet ή υπολογιστών”.