Έρευνες - Μελέτες

$4,5 τρισ. θα επενδύσουν οι επιχειρήσεις στην τεχνολογία το 2022

technolo728

Σε ψηφιακό fast forward έχει βάλει τις επιχειρήσεις ανά τον κόσμο η πανδημία, με τις τεχνολογικές επενδύσεις να βρίσκονται σταθερά ψηλά τις εταιρικές ατζέντες. Είναι ενδεικτικό ότι το 2022 οι επιχειρήσεις, ανά τον κόσμο, αναμένεται να διαθέσουν περισσότερα από $4,5 τρισ. για επενδύσεις στον τομέα της τεχνολογίας, ποσό αυξημένο κατά 5,5% σε σχέση με το τρέχον έτος.

 

Η Gartner προβλέπει ότι οι παγκόσμιες δαπάνες από πλευράς εταιρειών στο ΙΤ θα αυξηθούν κατά 9% το 2021Η πανδημία είναι πλέον βέβαιο ότι δεν “ψαλιδίζει”, αλλά αντίθετα διευρύνει την ψηφιακή ατζέντα των εταιρειών, παγκοσμίως, οι οποίες επιχειρούν μέσω των επενδύσεων στην τεχνολογία να αποκτήσουν το διαβατήριο επιβίωσης για την επόμενη ημέρα. Ως αποτέλεσμα και για το τρέχον έτος, οι δαπάνες των επιχειρήσεων για την τεχνολογία θα είναι και αυτές αυξημένες σε σχέση με πέρσι και θα φτάσουν τα $4,2 τρισ. (αύξηση 9,2% έναντι του 2020).

 

Σύμφωνα με νεότερο report της Gartner, οι δαπάνες για επιχειρηματικό λογισμικό αναμένεται να έχουν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη το 2022, με ρυθμό της τάξης του 11,5%, με τις δαπάνες για business software να φτάνουν το επόμενο έτος τα $670 δισ. από περίπου $600 δισ. φέτος.

 

Στο μεταξύ, η αύξηση των επιχειρηματικών δαπανών για συσκευές φαίνεται ότι φτάνει φέτος στο αποκορύφωμά της, καθώς αναμένεται αύξηση της αξίας των πωλήσεων συσκευών για εταιρική χρήση κατά 15,1%. Καθώς, η εξ αποστάσεως εργασία, η τηλεϊατρική και η εξ αποστάσεως μάθηση συνεχίζονται σε πολλές περιπτώσεις, η Gartner αναμένει ότι και το 2022 ο κλάδος θα κινηθεί ανοδικά, αν και λιγότερο έντονα σε σχέση με τη φετινή επίδοση: οι εταιρικές δαπάνες για συσκευές θα αυξηθούν το 2022 κατά μόλις 2,3%.

 

Πίνακας

Επενδύσεις σε data centers

Ένας άλλος τομέας της τεχνολογίας, που αναμένεται να απορροφήσει σημαντικά επενδυτικά εταιρικά κονδύλια το 2022 είναι αυτός των Data Centers. Οι σχετικές δαπάνες αναμένεται να κινηθούν ανοδικά φέτος κατά 9,7% σε σχέση με το 2020 και να φτάσουν τα $197 δισ., ενώ το 2022 το πρόσημο θα είναι θετικό κατά 5,8%, αύξηση που ανεβάζει τις συνολικές δαπάνες για Data Centers το 2022 στα $207 δισ.

 

Ανοδικά θα κινηθούν σε παγκόσμιο επίπεδο και οι τεχνολογικές δαπάνες για Υπηρεσίες ΙΤ, οι οποίες θα καταγράψουν άνοδο κατά 11,2% το 2021, φθάνοντας το $1,2 τρισ. Και το 2022, οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υποστηρίζουν τις διαδικασίες του ψηφιακού μετασχηματισμού, επενδύοντας σε τεχνολογικές δαπάνες που σχετίζονται με τον τομέα των υπηρεσιών. Το επόμενο έτος η αύξηση των σχετικών δαπανών θα είναι της τάξης του 8,6%, που σε απόλυτα μεγέθη μεταφράζεται σε $1,3 τρισ.

 

“Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δεν μπορεί, πλέον, να αγοραστεί εν μία νυκτί και οι παγκόσμιες προβλέψεις δαπανών πληροφορικής αντικατοπτρίζουν ακριβώς αυτό το βάθος χρόνου, που απαιτούν αυτού του είδους οι τεχνολογικές δαπάνες”, προσθέτει η Gartner στο report της (Gartner quarterly IT spending forecast).