Έρευνες - Μελέτες

Στα $50 δισ. οι δαπάνες για Big Data και Business Analytics στην Ευρώπη

big-data-12

Με ταχείς ρυθμούς αυξάνονται οι δαπάνες για Big Data και Business Analytics (BDA) στην ευρωπαϊκή αγορά, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια. Η αξία της ευρωπαϊκής αγοράς BDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί φέτος στα επίπεδα των $50 δισ., αυξημένη κατά 7% σε σχέση με το 2020.

Το 2021 η ευρωπαϊκή αγορά BDA θα αυξηθεί κατά 7% θα συνεχίσει να διευρύνεται έως το 2025Σύμφωνα με νέο report της International Data Corporation (IDC), η ευρωπαϊκή αγορά BDA θα ενισχυθεί περαιτέρω τα επόμενα χρόνια, καθώς η οικονομία της Ευρώπης θα ανακάμπτει από την πανδημία του COVID-19. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές (Worldwide Big Data and Analytics Spending Guide), οι σχετικές δαπάνες θα αυξάνονται έως το 2025 με σύνθετο μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 11%.

Οι περισσότερες ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πολύ εξοικειωμένες με την τεχνολογία και ιδιαίτερα οι μεγάλες επιχειρήσεις έχουν πολλές περιπτώσεις χρήσης, που σχετίζονται με την αγορά BDA. Δεν είναι τυχαίο ότι, παρά την πανδημία του COVID-19, η αγορά BDA συνέχισε να αναπτύσσεται το 2020, υπογραμμίζοντας ότι τα Big Data και Business Analytics δεν είναι απλά μια ευχάριστη τεχνολογία, αλλά ένα απαραίτητο περιουσιακό στοιχείο, που μπορεί να βοηθήσει τις εταιρείες να αυξήσουν την ψηφιακή ανθεκτικότητα, ακόμη και στις πιο έκτακτες καταστάσεις.

Υπερ-αυτοματοποιημένο μοντέλο
“Καθώς οδεύουμε προς ένα υπερ-αυτοματοποιημένο μοντέλο λειτουργίας των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις σε BDA θα συνεχίσουν να επιταχύνονται σε όλους τους κλάδους. Τα Big Data και Business Analytics θεωρούνται πλέον ως οι τεχνολογίες, που βοηθούν στην επίτευξη βασικών επιχειρηματικών αποτελεσμάτων, με δεδομένο ότι συντείνουν σε μεγάλο βαθμό στη βελτίωση της εμπειρίας των πελατών”, σχολιάζει η IDC.

Το 2021, ο τραπεζικός κλάδος και η μεταποίηση θα αντιπροσωπεύουν το ένα τέταρτο των συνολικών δαπανών για BDA στην Ευρώπη. Οι επαγγελματικές υπηρεσίες και η υγειονομική περίθαλψη είναι, στο μεταξύ, οι δύο τομείς, που θα δουν τον μεγαλύτερο ρυθμό ανάπτυξης των σχετικών δαπανών έως το 2025 στην Ευρώπη.

Διεθνής εικόνα
Ο πήχης για την παγκόσμια αγορά BDA τοποθετείται για το 2021 στα $216 δισ. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά BDA θα φτάσει σε αξία τα $274 δισ. το 2022, σημειώνοντας άνοδο κατά 27% σε σχέση με την αναμενόμενη επίδοσή της κατά το τρέχον έτος.

Η διεύρυνση της αγοράς κατά $60 δισ. μέσα σε ένα μόλις έτος (μεταξύ 2021 και 2022) είναι η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της αγοράς Big Data και Business Analytics μέχρι σήμερα.

Τη μερίδα του λέοντος των δαπανών για Big Data και Business Analytics θα πραγματοποιήσουν κατά το τρέχον έτος οι ΗΠΑ, με μερίδιο αγοράς 51% το 2021. Σε τεράστια απόσταση από τις Ηνωμένες Πολιτείες, η Ιαπωνία αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη αγορά BDA με μερίδιο 5,7% φέτος. Ακολουθούν η Κίνα, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γερμανία, με μερίδιο αγοράς 5,5%, 5,1% και 4,4%, αντίστοιχα.