Έρευνες - Μελέτες

Oι συσκευές Mac δεν έχουν “ανοσία” απέναντι στις ψηφιακές απειλές

maciphone

Εξίσου ευάλωτοι σε ψηφιακές απειλές με τους χρήστες άλλων πλατφορμών είναι οι καταναλωτές, που χρησιμοποιούν υπολογιστές Apple. Μάλιστα, ενδέχεται να αντιμετωπίσουν ακόμη περισσότερους κινδύνους, όσον αφορά συγκεκριμένα είδη απειλών. Αν και οι ειδικοί σε θέματα ασφάλειας δεν έχουν, μέχρι στιγμής, εντοπίσει τόσα επιβλαβή λογισμικά για το λειτουργικό OS X, όσα για άλλες πλατφόρμες (συμπεριλαμβανομένων των Windows), αυτό  δεν σημαίνει ότι οι συσκευές Mac έχουν κάποιου είδους “ανοσία” απέναντι στους κινδύνους.


Οι χρήστες Mac και PC αντιμετωπίζουν εξίσου τον κίνδυνο των ψηφιακών απειλών
Σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International, το 26% των Ευρωπαίων χρηστών, που δήλωσε ότι οι επιτραπέζιοι υπολογιστές Apple ήταν η βασική συσκευή τους για πρόσβαση στο Διαδίκτυο, και το 15% των χρηστών, που προτιμά φορητούς υπολογιστές Apple, ανέφερε ότι ήρθε αντιμέτωπο με κακόβουλο λογισμικό κατά τη διάρκεια του προηγούμενου έτους.

Ο αριθμός των επηρεαζόμενων ιδιοκτητών PC στην Ευρώπη είναι ελαφρώς υψηλότερος και φθάνει στο 31%.

Ωστόσο, αντιμέτωπο με κακόβουλο λογισμικό, όπως ransomware, ήρθε το 19% των Ευρωπαίων ιδιοκτητών Mac σε σύγκριση με το 11% των χρηστών συσκευών Windows. Τόσο οι χρήστες λειτουργικών συστημάτων OS X, όσο και οι χρήστες Windows, ανέφεραν ότι αντιμετώπισαν περιστατικά με στόχο τα οικονομικά τους στοιχεία, με τα ποσοστά να διαμορφώνονται σε 52% και 54% αντίστοιχα.

Επίγνωση κινδύνου
Πάντως, αν και οι χρήστες Mac και PC αντιμετωπίζουν, εξίσου, τον κίνδυνο των ψηφιακών απειλών, σύμφωνα με την έρευνα, οι πρώτοι έχουν χαμηλότερη επίγνωση για τις απειλές του Διαδικτύου σε σχέση με τους χρήστες συσκευών Windows.

Για παράδειγμα, το 41% των ιδιοκτητών MacBook στην Ευρώπη δεν έχει ποτέ ή σχεδόν ποτέ ακούσει για προγράμματα ransomware και το 34% δεν γνωρίζει για τα επικίνδυνα κακόβουλα προγράμματα, που μπορούν να εκμεταλλευτούν τρωτά σημεία του λογισμικού. Συγκριτικά, μεταξύ των ερωτηθέντων συνολικά, το 30% δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα για το ransomware και το 27% δεν γνωρίζει για τα exploits.

Παράλληλα, η έρευνα δείχνει ότι οι μισοί από τους χρήστες Mac εξακολουθούν να παραμελούν την ανάγκη για την εγκατάσταση λύσεων ασφάλειας στις συσκευές τους. Στην Ευρώπη, μόνο το 30% των MacBook και το 50% των επιτραπέζιων υπολογιστών Apple είναι προστατευμένο. Επιπλέον, όταν οι χρήστες της Apple επιλέγουν μια λύση ασφάλειας για τις συσκευές τους, οι περισσότεροι δίνουν έμφαση στην τιμή (40%), ενώ η αποδοτικότητα στον εντοπισμό κακόβουλου λογισμικού αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα για το 37%. Συγκριτικά, οι χρήστες Windows βάζουν ως κορυφαία προτεραιότητα την αποδοτικότητα στον εντοπισμό malware (48%), με το κόστος και τη δυνατότητα καταπολέμησης online απειλών να ακολουθούν (45% και 32% αντίστοιχα).