Έρευνες - Μελέτες

Ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη των Innovations Hubs

technolo728

Η Silicon Valley αποτελεί εδώ και δεκαετίες την παγκόσμια πρωτεύουσας της ψηφιακής καινοτομίας. Ωστόσο, το στέμμα της τεχνολογικής …βασίλισσας του πλανήτη δείχνει να ξεθωριάζει, καθώς νέα innovation hubs αναδύονται, διεκδικώντας ηγετικό ρόλο στον χώρο των κόμβων ψηφιακής καινοτομίας.

Σιγκαπούρη, Νέα Υόρκη, Τελ Αβίβ, Πεκίνο, Λονδίνο: τα Innovations Hubs, που θα ανταγωνιστούν τη Silicon Valley την επόμενη 4ετιαΣτην κούρσα για τη διαδοχή της Silicon Valley -εφόσον καταφέρουν βέβαια να την εκθρονίσουν- συμμετέχουν μια σειρά από μητροπόλεις του κόσμου, οι οποίες θεωρείται ότι διαθέτουν τα πιο ισχυρά οικοσυστήματα καινοτομίας. Η

Σιγκαπούρη, η Νέα Υόρκη, το Τελ Αβίβ, το Πεκίνο, το Λονδίνο, η Σαγκάη, το Τόκιο, το Μπανγκαλόρ, το Χονγκ Κονγκ, τι Όστιν και το Σιάτλ είναι οι πόλεις που ανταγωνίζονται ευθέως τη Silicon Valley ως οι πιο δυναμικοί κόμβοι τεχνολογικής καινοτομίας, παγκοσμίως.

To κορυφαίo - εκτός της Silicon Valley – παγκόσμιo Innovation Hub για την επόμενη τετραετία θεωρείται η Σιγκαπούρη, ενώ τη δεύτερη θέση μεταξύ των επίδοξων μητροπόλεων της τεχνολογικής καινοτομίας μοιράζονται η Νέα Υόρκη και το Τελ Αβίβ. Το Πεκίνο καταλαμβάνει την τρίτη θέση μεταξύ των πιο ισχυρών Innovation Hubs του κόσμου για τα επόμενα χρόνια, ενώ έπονται το Λονδίνο -στην 4η θέση- και η Σαγκάη -στην 5η

Το Τόκιο, το Μπανγκαλόρ της Ινδίας και το Χονγκ Κονγκ ακολουθούν, ενώ Όστιν και Σιάτλ μοιράζονται τη δέκατη θέση της κατάταξης με τους πιο ισχυρούς ανταγωνιστές της Silicon Valley. 

Αποδυνάμωση της Silicon Valley
«Οι πόλεις που συμπλήρωσαν την κορυφαία 10άδα είχαν ξεχωρίσει ως ισχυρά οικοσυστήματα και πριν από την πανδημία, γεγονός που τους επιτρέπει να ισχυροποιηθούν - και ενδεχομένως να αποτελέσουν πραγματικό ανταγωνισμό για τη Silicon Valley» αναφέρει έρευνα της KPMG (Technology Industry Survey) από την οποία προκύπτουν τα παραπάνω στοιχεία.

Τι λένε όμως τα ίδια τα στελέχη της τεχνολογίας για τις ανακατατάξεις στον παγκόσμιο χάρτη των innovation hubs; Μόλις το ένα τρίτο των στελεχών, σύμφωνα με την έρευνα, εκφράζει ισχυρή βεβαιότητα ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση στην καινοτομία μακροπρόθεσμα, υπερασπιζόμενη τον τίτλο της Μέκκας της τεχνολογίας. 

Ένα παρόμοιο ποσοστό να πιστεύει ότι δεν θα τα καταφέρει. Οι απόψεις εταιρειών διαφορετικού μεγέθους παρουσιάζουν ελαφρές αποκλίσεις σε αυτό το θέμα. Σε ποσοστό 38% οι μεγάλες τεχνολογικές επιχειρήσεις πιστεύουν ότι η Silicon Valley θα διατηρήσει την ηγετική της θέση, αλλά μόλις το 27% των μικρών/νεοφυών εταιρειών έχουν την ίδια άποψη. Οι εταιρείες μεσαίου μεγέθους βρίσκονται στη μέση στο 32%.

Τι γίνεται στην Ευρώπη 
Τα hubs καινοτομίας, που καταλαμβάνουν τις πρώτες δέκα θέσεις με τους πιο ισχυρούς κόμβους ψηφιακής τεχνολογίας στον κόσμο, προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης startups εταιρειών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση.

Η έρευνα αναδεικνύει επίσης τις πόλεις της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (ΕΜΕΑ), οι οποίες διαθέτουν το κατάλληλο προφίλ προκειμένου να αποτελέσουν τα ισχυρά innovation hubs του πλανήτη για την επόμενη τετραετία. Η Αθήνα δεν βρίσκεται σε αυτή τη λίστα, της οποίας την πρώτη θέση καταλαμβάνει για το 2021 το Τελ Αβίβ, ενώ ακολουθεί το Λονδίνο στη 2η θέση και το Βερολίνο στην 3η.  

Τον ίδιο ρόλο διεκδικούν, σύμφωνα πάντα με την έρευνα, η Φρανκφούρτη, το Παρίσι, το Ντουμπάι και η Μόσχα. Την 8η θέση της ευρωπαϊκής κατάταξης μοιράζονται το Μπρίστολ, το Αμβούργο, η Ιερουσαλήμ και το Μόναχο. Η Βαρκελώνη βρίσκεται για το 2021 στην 9η θέση με τους ισχυρούς ψηφιακούς κόμβους της ΕΜΕΑ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια. Τέλος, τη δέκατη θέση μοιράζονται Άμστερνταμ, Κέιπ Τάουν, Δουβλίνο και Ριάντ.