Έρευνες - Μελέτες

Η πανδημία βάζει την τεχνητή νοημοσύνη στην κορυφή της επενδυτικής ατζέντας

artinte2

Σε μία παγκόσμια χρονική συγκυρία, όπου η τεχνολογία γίνεται αναπόσπαστο τμήμα της καθημερινότητας, αναδυόμενες τάσεις, όπως η τεχνητή νοημοσύνη (Artificial Intelligence - AI) έρχονται σε πρώτο πλάνο. Η πανδημία έχει ωθήσει το AI στην κορυφή της εταιρικής ατζέντας, με την τεχνητή νοημοσύνη να γίνεται πανταχού παρούσα σε όλους τους λειτουργικούς τομείς μιας επιχείρησης.

 

H παγκόσμια αγορά της τεχνητής νοημοσύνης θα προσεγγίσει σε αξία τα $330 δισ. το 2021Έτσι, το ΑΙ από μια ασαφής - για πολλές εταιρείες - τεχνολογική τάση εξελίσσεται σε εργαλείο επιβίωσης. Δεν είναι τυχαίο ότι η αξία της αγοράς (software, hardware και υπηρεσίες) θα αυξηθεί κατά 16,4% το 2021, φθάνοντας τα $327,5 δισ. Μάλιστα, έως το 2024, η αξία της βιομηχανίας τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει το ορόσημο των $500 δισ., καταγράφοντας μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 17,5%.

 

Σύμφωνα με το τελευταίο report της International Data Corporation (IDC), μεταξύ των τριών κατηγοριών, το λογισμικό αντιπροσώπευε το 88% των συνολικών εσόδων της αγοράς AI το 2020. Ωστόσο, αποτελεί την πιο αργά αναπτυσσόμενη κατηγορία με πενταετή CAGR 17,3%.

 

Η αγορά AI Software Platforms προβλέπεται να είναι η ισχυρότερη κατηγορία της αγοράς με πενταετή CAGR 32,7%, ενώ με ρυθμό 13,7% θα “τρέξουν” τα έσοδα της κατηγορίας AI Infrastructure Software.

 

Η κατηγορία των υπηρεσιών AI αυξήθηκε πιο αργά από τη συνολική αγορά το 2020, με ετήσια αύξηση εσόδων 13%. Ωστόσο, προβλέπεται να διευρυνθεί κατά 17,4% σε ετήσια βάση το 2021, ξεπερνώντας τη συνολική αγορά AI κατά περίπου 1%.

 

Επενδύσεις σε hardware

Το Hardware τεχνητής νοημοσύνης ήταν η μικρότερη κατηγορία της αγοράς το 2020, αντιπροσωπεύοντας μερίδιο περίπου 5% στα συνολικά έσοδα του κλάδου. Το μερίδιο αυτό προβλέπεται να αυξηθεί ελαφρά το 2021 σε βάρος του λογισμικού AI.

 

Στο μεταξύ, σύμφωνα πάντα με την ανάλυση της IDC (Worldwide Semiannual Artificial Intelligence Tracker), η κατηγορία των δαπανών για Servers, που υποστηρίζουν εφαρμογές ΑΙ, αυξήθηκε ταχύτερα από την αγορά AI Storage το 2020. Αυτή η τάση αναμένεται να αντιστραφεί το 2021, καθώς οι δαπάνες για συστήματα αποθήκευσης ΑΙ θα αυξηθούν σε ποσοστό 31,8% σε ετήσια βάση, σε σύγκριση με 26,4% για την αγορά AI Server. Μέχρι το 2024, το AI Hardware προβλέπεται να είναι μια αγορά $30,5 δισ. με τους AI Servers να αντιπροσωπεύουν ένα μερίδιο εσόδων 82%.

 

Οφέλη 

Οι εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης αξιοποιούνται, πλέον, ακόμη και από κλάδους, που μέχρι πρότινος δεν φανταζόμασταν ότι θα μπορούσαν να κάνουν χρήση ΑΙ, μεταξύ αυτών η γεωργική παραγωγή και η κτηνοτροφία.

 

Η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αποφέρει οφέλη συνολικά σε μια σειρά από τομείς, όπως η υγειονομική περίθαλψη, οι μεταφορές, το λιανεμπόριο, η εκπαίδευση. Επιπλέον, η τεχνητή νοημοσύνη επιτρέπει την ανάπτυξη μιας νέας γενιάς προϊόντων και υπηρεσιών, μεταξύ άλλων σε τομείς όπως η ενέργεια, και ο τουρισμός.