Έρευνες - Μελέτες

To 40% των καταναλωτών χρησιμοποιεί έως τρεις εφαρμογές FinTech

fintech3

Η Χρηματοοικονομική Τεχνολογία (Financial Technology-FinTech) αναμένεται να διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην ανάκαμψη των πολιτών και της κοινωνίας μετά τον COVID-19. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικότερο από ποτέ οι λύσεις FinTech να προστατεύονται επαρκώς.

 

Από τους FinTech adopters το 63% προστατεύει όλες τις συσκευές του με λογισμικό ασφαλείαςΣυμβαίνει όμως αυτό σήμερα; Με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, ένας στους πέντε καταναλωτές παγκοσμίως χρησιμοποιεί τέσσερεις ή περισσότερες εφαρμογές χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech). Συγκριτικά, μόνο το 22% των καταναλωτών παγκοσμίως θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως "FinTech adopters", που χρησιμοποιούν τέσσερεις ή περισσότερες εφαρμογές χρηματοοικονομικής τεχνολογίας. Από αυτούς, το 63% προστατεύει όλες τις συσκευές του με λογισμικό ασφαλείας.

 

Από την άλλη πλευρά, το 40% των καταναλωτών, παγκοσμίως, χρησιμοποιεί μεταξύ μιας και τριών εφαρμογών FinTech. Ωστόσο, από αυτούς μόνο οι μισοί έχουν εγκατεστημένο λογισμικό ασφαλείας σε όλες τις προσωπικές τους συσκευές. Επιπλέον, το 62% αυτών χρησιμοποιεί εφαρμογή password manager για τη σύνδεση στους λογαριασμούς του.

 

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από την παγκόσμια έρευνα FinTech της ESET, η οποία εξετάζει τις συμπεριφορές απέναντι στην Χρηματοοικονομική Τεχνολογία και την κυβερνοασφάλεια. Η έρευνα διενεργήθηκε με τη συμμετοχή πάνω από 10.000 καταναλωτών και ανωτέρων στελεχών επιχειρήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Ιαπωνία, το Μεξικό και τη Βραζιλία.

 

Ο ρόλος της πανδημίας

Η πανδημία του νέου κορωνοϊού αναμένεται να λειτουργήσει ευεργετικά για την αγορά της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας, ειδικά κατά το 2ο εξάμηνο του 2020. Ενώ η παγκόσμια χρηματοδότηση του fintech σημείωσε πτώση το 1ο εξάμηνο του 2020, με επενδύσεις που ανέρχονται στα $25,5 δισ., ο COVID-19 θα παραμείνει ως βασικός παράγοντας για τον κλάδο, δεδομένης της έντονης επιτάχυνσης ψηφιακών τάσεων.

 

Σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση “Pulse of Fintech H1’20” της KPMG International, η συνεχιζόμενη επιτάχυνση των ψηφιακών τάσεων θα προωθήσει τις επενδύσεις fintech, όχι μόνο για άμεσες λύσεις fintech, αλλά και για σχετικές υποστηρικτικές τεχνολογίες, όπως η κυβερνοασφάλεια, η πρόληψη απάτης και η διαχείριση ψηφιακής ταυτότητας.

 

Παράλληλα, παρά την πανδημία, το ενδιαφέρον των επενδυτών για επιχειρήσεις με μοντέλο βασισμένο σε πλατφόρμες παρέμεινε εξαιρετικά ισχυρό, ειδικά σε λιγότερο ώριμες αγορές fintech. To επιχειρηματικό μοντέλο αυτό συνέχισε να προσελκύει σημαντικές επενδύσεις από επενδυτές και μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες.

 

Η έρευνα

Η έρευνα της ESET εξετάζει σειρά θεμάτων σε σχέση με τη Χρηματοοικονομική Τεχνολογία τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις. Μεταξύ αυτών, εξετάζει τις ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των χρηματοοικονομικών, των συναλλαγών και των χρηματοοικονομικών δεδομένων, τον τρόπο χρήσης και τη στάση απέναντι στις εφαρμογές FinTech, καθώς και τις επιχειρηματικές προοπτικές των λύσεων FinTech στην μετα-COVID εποχή. Η έρευνα εξετάζει και άλλες τεχνολογίες, όπως κρυπτονομίσματα και bitcoin, blockchain, τραπεζικές υπηρεσίες που προσφέρονται μόνο online και άλλα.