Έρευνες - Μελέτες

Η πανδημία δημιουργεί νέες τάσεις στον χώρο της απεικόνισης το 2021

gdpr

Το 2020 ήταν μια άνευ προηγουμένου χρονιά. Ο τρόπος ζωής, εργασίας και αλληλεπίδρασης έχει αλλάξει ριζικά και οι επιπτώσεις του 2020 θα γίνουν αισθητές στα επόμενα χρόνια.

 

Νέες τάσεις στη φωτογραφία, τη βιντεοσκόπηση και την εκτύπωση θα προκύψουν το 2021, ως αποτέλεσμα της κρίσης του COVID-19Αυτές οι επιπτώσεις ακουμπούν και τον χώρο της απεικόνισης, δημιουργώντας νέες τάσεις στη φωτογραφία, τη βιντεοσκόπηση και την εκτύπωση, οι οποίες θα κάνουν την εμφάνισή τους το 2021. Από τη μελλοντική τεχνολογία απεικόνισης μέχρι τον συναισθηματισμό για το παρελθόν, η Canon εντοπίζει πέντε βασικές τάσεις, που θα διαμορφώσουν αυτά που βλέπουμε το 2021.

 

“Καθώς κοιτάζουμε μπροστά για το 2021, βλέπουμε μια σειρά από τάσεις, που θα επηρεάσουν τον κόσμο της απεικόνισης, από τον τρόπο που καταναλώνουμε τα μέσα ενημέρωσης και την εμπιστοσύνη, που θέτουμε στις πηγές ειδήσεων μέχρι τη νοσταλγία για το παρελθόν”, σχολιάζει η εταιρεία.

 

Νοσταλγία στο παρόν

Οι άνθρωποι στηρίζονται στο παρελθόν για να τους παρηγορήσει στο παρόν. Ενδεικτική είναι η viral τάση “Εγώ στα 20”, που εμφανίστηκε νωρίτερα φέτος, αλλά και η επαναφορά των ‘zines (αυτο-δημοσιευμένα φυλλάδια), καθώς οι άνθρωποι επιζητούν την αισθητική φαινομενικά απλούστερων εποχών.

 

Κατά τους δύο μήνες μετά την καραντίνα, ο αριθμός των αναζητήσεων στο Google, συμπεριλαμβανομένων των όρων "80s" ή "90s" σχεδόν διπλασιάστηκε. Η έρευνα δείχνει ότι οι τάσεις, όπως η νοσταλγία, εμφανίζονται σε διαστήματα 30 χρόνων , έτσι είναι πιθανό να δούμε μια μετάβαση από τη νοσταλγία της δεκαετίας του '80 στη δεκαετία του '90 το 2021, που θα διαρκέσει όλο το υπόλοιπο της δεκαετίας.

 

Η δύναμη της νοσταλγίας δεν εντοπίζεται μόνο στις εικόνες που καταγράφουμε, αλλά και στα προϊόντα  που αγοράζουμε. Οι συσκευές για τη λήψη στατικών ή κινούμενων εικόνων συνεχίζουν να συνδυάζουν ρετρό στιλ με τα τελευταία τεχνολογικά χαρακτηριστικά, όπως εκτυπωτές τσέπης, που δημιουργούν φωτογραφίες μεγάλης διάρκειας απευθείας από ένα smartphone.

 

Με παρόμοιο τρόπο, αλγόριθμοι και φίλτρα, που χρησιμοποιούνται για τη διόρθωση και επεξεργασία εικόνων, μπορούν να επαναφέρουν τις ατέλειες των έντυπων φωτογραφιών του παρελθόντος.

 

Εικόνες προερχόμενες από AI

Η συνεχής πρόοδος της τεχνητής νοημοσύνης αναμένεται ότι θα μικρύνει το χάσμα και θα επιτρέψει στους φωτογράφους να δημιουργούν εικόνες επαγγελματικού επιπέδου, σε καθημερινή βάση. Το 2021, η Canon προβλέπει ότι οι συσκευές και οι τεχνολογίες με δυνατότητα τεχνητής νοημοσύνης θα γίνουν πιο διαδεδομένες στην καθημερινή καταγραφή περιεχομένου.

 

Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι συνειδητοποιούν τις δυνατότητες, που μπορεί να προσφέρει στη λήψη εξαιρετικών εικόνων, ανεξάρτητα από το σύνολο των δεξιοτήτων τους, με όσο το δυνατόν λιγότερο χρόνο και προσπάθεια. Υπάρχει, επίσης, η προσδοκία ότι οι εικόνες με γνώμονα την τεχνητή νοημοσύνη, θα συνεχίσουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα όσον αφορά το ρόλο, που διαδραματίζει στη διευκόλυνση της καθημερινής ζωής.

 

Δεν αποκλείεται να δούμε την ημέρα, για παράδειγμα, όπου ένα σύστημα AI θα μπορεί να γεμίζει τις κοινωνικές ροές μας, χρησιμοποιώντας εικόνες που συλλέγονται για εμάς, με σχόλια που προστίθενται σε ένα στιλ που μιμείται το μοναδικό τόνο της φωνής, του λεξιλογίου και της προσωπικότητας μας.

 

Η δύναμη του deepfake

Η αφθονία του περιεχομένου που δημιουργείται από τους χρήστες, οι αμφιλεγόμενοι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η αύξηση των θεωριών συνωμοσίας, έχουν οδηγήσει σε μαζική δυσπιστία στις πληροφορίες. Τα deepfakes, η μέθοδος που χρησιμοποιείται για να συνδυάσει και να προβάλλει νέες εικόνες ή βίντεο πάνω από το πρωτότυπο, είναι μόνο μία από τις τεχνικές, που συμβάλλουν σε fake news και online φάρσες.

 

Ακριβώς όπως τα εργαλεία της παραγωγής περιεχομένου μεταμορφώνονται, το ίδιο και τα εργαλεία του ελέγχου ταυτότητας και αναμένουμε να δούμε την εμφάνιση υπηρεσιών και χαρακτηριστικών, που κάνουν τα βίντεο και τις εικόνες πιο αξιόπιστα. Από την ενσωμάτωση μεταδεδομένων σχετικά με την προέλευση μιας εικόνας έως την προσθήκη ετικετών σε φωτογραφίες με ιστορικό επεξεργασίας, η πρόοδος της τεχνολογίας θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της δυσπιστίας στα μέσα ενημέρωσης.

 

Η ουδετερότητα του σώματος

Δεν είναι κάτι νέο ότι οι προσδοκίες της εικόνας του σώματος έχουν επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με το 18% όλων των δημοσιεύσεων στο Instagram να χρησιμοποιούν ένα φίλτρο κάποιου είδους .

 

Ωστόσο, το 2020 ενθάρρυνε τους ανθρώπους να επανεκτιμήσουν αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό. Έτσι, βλέπουμε μια μετατόπιση προς αυτά που το σώμα μας μπορεί να κάνει και όχι αυτό που δείχνει - μια φιλοσοφία, που επινόησε την ουδετερότητα του σώματος.

 

Το 2021, λοιπόν, αναμένουμε μια στροφή προς τα φυσικά επιτεύγματα αντί της αισθητικής, μια μεγαλύτερη ζήτηση για μη ελεγμένες, πιο περιεκτικές εικόνες. Έτσι, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γίνονται πιο αυθεντικά, με μεγαλύτερη ποικιλομορφία και χωρίς χρήση παραμορφωτικών φίλτρων.

 

Το οικιακό γραφείο

Η επιβολή καραντίνας και τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν αναγκάσει τους εργαζομένους να μετακινηθούν από τα γραφεία στα σπίτια τους. Αρχικά, οι περισσότεροι εργαζόμενοι στο σπίτι χρησιμοποιούσαν ό,τι διέθεταν πρόχειρο.

 

Εντούτοις, πολλοί δημιουργούν πλέον πιο εξελιγμένους χώρους στο σπίτι τους, στους οποίους μπορούν να εργαστούν, δεδομένου ότι η νέα κατάσταση στην εργασία τείνει να μονιμοποιηθεί, επιφέροντας μεγαλύτερη εξάρτηση σε εκτυπωτές που είναι κατάλληλοι τόσο για εργασία, όσο και για δημιουργικές ενασχολήσεις. Ως αποτέλεσμα, είμαστε στα πρόθυρα μιας δεύτερης επανάστασης στην εκτύπωση στο σπίτι, μετά την αρχική έλευση της πληροφορικής στο σπίτι στη δεκαετία του 1990.

 

Μελέτη διαπίστωσε ότι πάνω από τα τρία τέταρτα των εργαζομένων του Ηνωμένου Βασιλείου εκτυπώνουν στο σπίτι. Στις ΗΠΑ, το 48% των επιχειρήσεων έχει εκχωρήσει μεμονωμένους εκτυπωτές σε υπαλλήλους και ένα επιπλέον 34% σχεδιάζει να το πράξει. Σε παγκόσμιο επίπεδο, η τάση της εκτύπωσης στο σπίτι και τα υβριδικά μοντέλα εργασίας θα συνεχίσουν να εξελίσσονται και την επόμενη χρονιά.