Έρευνες - Μελέτες

Αναθερμαίνεται, εν μέσω πανδημίας, η διεθνής αγορά smartphones

smartphonehandddd

Σημάδια ανάκαμψης από την πανδημία του COVID-19 έδωσε η παγκόσμια αγορά smartphones το 3ο τρίμηνο του 2020, με τις πωλήσεις, διεθνώς, να αυξάνονται κατά 32% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα. Συνολικά, στην παγκόσμια αγορά το 3ο τρίμηνο διατέθηκαν 366 εκατ. συσκευές smartphones.

Η Xiaomi, για πρώτη φορά, ξεπέρασε την Apple για να κατακτήσει την τρίτη θέση της αγοράς smartphones το 3ο τρίμηνο του 2020Αυτή η ανάκαμψη οφείλεται στη σταδιακή αποκατάσταση της κανονικότητας σε διάφορες αγορές του κόσμου, όπως οι ΗΠΑ, η Ινδία και η Λατινική Αμερική, οι οποίες επέστρεψαν σε πιο φυσιολογικές συνθήκες μετά από την άρση των lockdowns. Σύμφωνα, ωστόσο, με την τελευταία έρευνα της Counterpoint Research, σε ετήσια βάση οι πωλήσεις smartphones μειώθηκαν το 3ο τρίμηνο του έτους κατά 4%, έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου, καθώς η πανδημία συνεχίζει να ασκεί έντονες πιέσεις στους οικογενειακούς και εταιρικούς προϋπολογισμούς.

Ενδιαφέρουσες ήταν οι ποιοτικές αλλαγές, που σημειώθηκαν στη διεθνή αγορά smartphones στη διάρκεια του 3ου τριμήνου 2020, με πιο σημαντική ίσως την άνοδο της προϊοντικής κατηγορίας των 5G συσκευών. Ειδικότερα, οι αποστολές 5G smartphones αυξήθηκαν κατά 82% στη διάρκεια του 3ου τριμήνου του 2020 σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα.

Είναι χαρακτηριστικό ότι οι πωλήσεις 5G smartphones κατά το 3ο τρίμηνο ξεπέρασαν αυτές του 1ου εξαμήνου του 2020.

“Η αγορά smartphone έχει δείξει ανθεκτικότητα στον COVID-19 τόσο από πλευράς προσφοράς, όσο και από πλευράς ζήτησης. Ο εξορθολογισμός της αλυσίδας εφοδιασμού και η σταδιακή άρση των lockdowns, ανά τον πλανήτη, στήριξε την πορεία ανάκαμψης της αγοράς smartphones”, αναφέρουν οι αναλυτές.

Αλλαγές κορυφής
Σημαντικές εξελίξεις σημειώθηκαν σε επίπεδο 3ου τριμήνου και όσον αφορά την παγκόσμια κατάταξη των πιο ισχυρών κατασκευαστών smartphones. Η πιο εντυπωσιακή μεταξύ αυτών των εξελίξεων ήταν η άνοδος της Xiaomi, η οποία, για πρώτη φορά, ξεπέρασε την Apple, για να κατακτήσει την τρίτη θέση της αγοράς smartphones το 3ο τρίμηνο του 2020. 

Το brand “Realme” της κινεζικής εταιρείας ήταν το ταχύτερα αναπτυσσόμενο μάρκα το εξεταζόμενο διάστημα, πετυχαίνοντας αύξηση πωλήσεων κατά 132% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, άνοδος που μεταφράστηκε σε πωλήσεις 14,8 εκατ. συσκευών, παγκοσμίως, στη διάρκεια του τριμήνου. 

Η Samsung ανέκτησε, στη διάρκεια του 3ου τριμήνου, την πρώτη θέση της παγκόσμιας αγοράς smartphones, με πωλήσεις 79,8 εκατ. συσκευών, αυξημένες κατά 47% σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα και κατά 2% σε ετήσια βάση. 

Η Huawei, από την πλευρά της, βρέθηκε στη δεύτερη θέση της διεθνούς κατάταξης, με το μερίδιο της να μειώνεται από 20% το 2ο τρίμηνο του 2020, σε 14% το 3ο τρίμηνο της χρήσης. Η Xiaomi, στην τρίτη θέση, σημείωσε αύξηση πωλήσεων κατά 75% σε επίπεδο τριμήνου, με μερίδιο αγοράς 13%. Την πρώτη πεντάδα των πιο ισχυρών κατασκευαστών στη διάρκεια του 3ου τριμήνου συμπλήρωσαν η Apple στην τέταρτη θέση και η Oppo στην πέμπτη.