Έρευνες - Μελέτες

Η πανδημία ενισχύει τον ρόλο της τεχνολογίας στην καθημερινότητα

teleworking

Από τη διαχείριση της ίδιας της πανδημίας μέχρι τη δημιουργία των κατάλληλων συνθηκών για τη διατήρηση μιας κάποιας κανονικότητας, ο ρόλος της τεχνολογίας κατά την κρίση του COVID-19 έχει γίνει κάτι παραπάνω από κομβικός. Και θα γίνει ακόμη πιο ζωτικός στην post COVID-19 εποχή. 

Αναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things, θα αναδιαμορφώσουν ριζικά ανθρώπινες δραστηριότητεςΑναδυόμενες τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη και το Internet of Things, αναμένεται να αναδιαμορφώσουν ριζικά ανθρώπινες δραστηριότητες, όπως η συμπεριφορά των καταναλωτών, η αντιμετώπιση της υγείας, αλλά και η φύση της εργασίας. 

Ο ενισχυμένος ρόλος της τεχνολογίας δεν δημιουργεί μόνο νέες δυνατότητες. Έχει και πολλές προκλήσεις. Ήδη και πριν από το ξέσπασμα της πανδημίας ήταν έκδηλες οι εκφάνσεις ενός νέου τεχνο-οικονομικού “ψυχρού πολέμου”. 

Η άνοδος του λαϊκισμού, οι εμπορικοί πόλεμοι, η τοποθέτηση εταιρειών σε μαύρες λίστες, ο διεθνής ανταγωνισμός στον τομέα της τεχνολογίας και οι κυβερνοεπιθέσεις, δημιουργούν ένα σκηνικό ακήρυκτου πολέμου, που επιφυλάσσει σημαντικούς κινδύνους για τις επιχειρήσεις.

Για τις επιχειρήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο, οι εξελίξεις αυτές καταρρίπτουν, σήμερα, καθιερωμένες παραδοχές, καταλύοντας μοντέλα και προσεγγίσεις, που ίσχυαν για δεκαετίες. Η πρόσφατη έκθεση της ΕΥ, Megatrends 2020 and beyond, εξετάζει τις νέες “μέγα-τάσεις” (megatrends), τις δυνάμεις που τις δημιούργησαν και τις πιθανές επιπτώσεις τους. 

Ένα από αυτά τα megatrends, είναι αυτό που οι αναλυτές ονομάζουν “συμπεριφορική οικονομία”. Τα δεδομένα της συμπεριφοράς του ατόμου-καταναλωτή, όπως αποτυπώνονται στο Διαδίκτυο και τις κινητές συσκευές, πλέον μπορούν να ποσοτικοποιηθούν και να αναλυθούν. Αυτό δίνει σε κυβερνήσεις και επιχειρήσεις τη δυνατότητα να επηρεάσουν μελλοντικές συμπεριφορές. 

Η προοπτική αυτή φέρνει στο προσκήνιο σημαντικά ζητήματα προσωπικών δεδομένων. Γι’ αυτό και αντιμετωπίζεται με διαρκώς αυξανόμενη καχυποψία.   

Το μέλλον της σκέψης
Άλλη μία μέγα-τάση, που διαμορφώνει το σήμερα, το αύριο και το μετέπειτα του κόσμου μας, σχετίζεται με το “μέλλον της σκέψης”.

Είναι δεδομένο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και η χρήση των κινητών τηλεφώνων έχουν επηρεάσει τον τρόπο σκέψης μας. 

Στα χρόνια που έρχονται, αυτό θα συμβεί σε ακόμη μεγαλύτερο βαθμό από τεχνολογίες, όπως η Τεχνητή Νοημοσύνη, η ρομποτική και τα αυτόνομα οχήματα, δημιουργώντας τεράστιες προκλήσεις όσον αφορά τον τρόπο που αλληλοεπιδρούν επιχειρήσεις και κυβερνήσεις με τους εργαζόμενους, τους καταναλωτές και τους πολίτες.  

Μια έτερη τάση αφορά τα “συνθετικά media”. H παραποίηση δεδομένων και ειδήσεων με αυτοματοποιημένα μέσα, και ειδικότερα με τη χρήση αλγορίθμων Τεχνητής Νοημοσύνης, με σκοπό την παραπλάνηση, αυξάνεται με ραγδαίους ρυθμούς. Για να διατηρήσουν την εμπιστοσύνη της κοινωνίας και να προστατεύσουν την εικόνα τους, οι επιχειρήσεις και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να αναζητήσουν τρόπους εξακρίβωσης της αυθεντικότητας των ειδήσεων και των δεδομένων.

Συνθετική βιολογία
Οι μεγαλύτερες καινοτομίες του 21ου αιώνα θα προέλθουν από τη σύζευξη της βιολογίας και της τεχνολογίας. “Αποκρυπτογραφώντας και επανασχεδιάζοντας τον κώδικα της ζωής, το DNA, θα επαναπροσδιορίσουμε τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τις ασθένειες, τον τρόπο που παράγουμε και τον τρόπο που τρεφόμαστε”, αναφέρει η μελέτη της ΕΥ.  

Ένα ακόμη megatrend συνδέεται με την απομάκρυνση από τον άνθρακα. Τα επόμενα χρόνια η ανάγκη μείωσης, αλλά και απαλλαγής από τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, εξελίσσεται σε κεντρική προτεραιότητα. 

Η “ηλεκτροποίηση των πάντων”, μέσω της χρήσης καθαρής ενέργειας και της βελτιστοποίησης της ενεργειακής αποδοτικότητας με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας και της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας, δημιουργεί νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες. 

Τέλος, άλλη μια σημαντική τάση, που θα καθορίσει το μέλλον μας, αφορά την απελευθέρωση της εργασίας. Πλέον, τα όρια που προσδιορίζουν τις ζωές μας, μετατοπίζονται διαρκώς. Σήμερα, είναι πλέον ορατό ένα μέλλον χωρίς σαββατοκύριακα, με συνταξιούχους 30 ετών και εργαζόμενους 70 ετών, όπου η δια βίου μάθηση αναμένεται να υποκαταστήσει τα πανεπιστήμια. “Τι επιπτώσεις, όμως, θα έχουν αυτές οι εξελίξεις;” αναρωτιούνται οι αναλυτές.