Έρευνες - Μελέτες

Ο COVID-19 εκτοξεύει τις δαπάνες για Cloud στο $1 τρισ. το 2024

cloudcomputingnew123

Ως καταλύτης για την επιτάχυνση της υιοθέτησης του Cloud λειτούργησε - και συνεχίζει να λειτουργεί - η πανδημία του COVID-19. Η τάση αυτή οδηγεί τις συνολικές δαπάνες για Cloud σε νέα ιστορικά υψηλά, με το συνολικό οικοσύστημα να ξεπερνά σε αξία το $1 τρισ. έως το 2024.

 

Η παγκόσμια αγορά του Cloud θα συνεχίσει να διευρύνεται με διψήφιο ρυθμό για τα επόμενα χρόνιαΜάλιστα, μέχρι τα τέλη του 2021, οι περισσότερες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα ενεργοποιήσουν μηχανισμούς για τη μετάβασή τους σε ψηφιακές υποδομές και υπηρεσίες Cloud δύο φορές ταχύτερα απ’ ό, τι πριν από την πανδημία.

 

Οι υπηρεσίες Cloud επιτρέπουν σε επιχειρήσεις κάθε μεγέθους, αλλά και στους τελικούς χρήστες, να αυξήσουν την ευελιξία και να επιταχύνουν τις διαδικασίες τους, μειώνοντας ταυτόχρονα το κόστος τους. Ειδικά το χρονικό διάστημα της πανδημίας, πολλές επιχειρήσεις και τελικοί χρήστες στράφηκαν σε υπηρεσίες cloud, για να συνεχίσουν να λειτουργούν απομακρυσμένα.

 

Αυτή η στροφή θα συνεχιστεί και θα εξακολουθήσει να τροφοδοτεί την αγορά του Cloud, που εκτιμάται ότι θα αναπτύσσεται με διψήφιο ρυθμό της τάξης του 16%, τουλάχιστον έως το 2024.

 

“Η πανδημία COVID-19 έχει αποδειχθεί, σε μεγάλο βαθμό, ως επιταχυντής της υιοθέτησης και επέκτασης του Cloud και θα συνεχίσει να οδηγεί σε μια ταχύτερη μετατροπή της οικονομίας σε “IT-centric”. Οι παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες cloud, hardware, software, θα ξεπεράσουν το $1 τρισ. το 2024, διατηρώντας παράλληλα διψήφιο σύνθετο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 15,7%”, αναφέρει η IDC.

 

Υβριδικό Cloud

Η ισχυρότερη αύξηση των εσόδων στο Cloud σε ορίζοντα πενταετίας θα προέλθει από την κατηγορία του cloud as a service. Αυτή η κατηγορία, η οποία είναι επίσης η μεγαλύτερη όσον αφορά τα συνολικά έσοδα, προβλέπεται να αναπτυχθεί με μέσο ετήσιο ρυθμό 21% έως το 2024. Έως τότε, η κατηγορία θα αντιπροσωπεύει περισσότερο από το 60% όλων των εσόδων του cloud παγκοσμίως.

 

Στο μεταξύ, οι υπηρεσίες Cloud (professional services και management services) θα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη κατηγορία σε επίπεδο εσόδων, αν και θα έχει την πιο αργή ανάπτυξη με μέσο ετήσιο ρυθμό πενταετίας 8,3%.

 

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της IDC (Worldwide Whole Cloud Forecast, 2020 - 2024), η μικρότερη κατηγορία για την αγορά του Cloud, από πλευράς εσόδων, θα είναι οι υποδομές (hardware, software και υποστήριξη). Οι δαπάνες για τη συγκεκριμένη κατηγορία θα αυξηθούν με μέσο ετήσιο ρυθμό 11,1% έως το 2024.

 

“Το υβριδικό Cloud έχει αποκτήσει κομβικό ρόλο στις επιτυχημένες προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων, ανά τον κόσμο. Διευκολύνει τη μετάβαση σε ένα μοντέλο λειτουργίας, το οποίο διασφαλίζει ότι μια εταιρεία μπορεί να επιτύχει τη βέλτιστη ισορροπία χωρίς να θυσιάζει την απόδοση, την αξιοπιστία ή τον έλεγχο”, καταλήγουν οι αναλυτές της IDC.