Έρευνες - Μελέτες

Ο COVID-19 εκτόξευσε τη χρήση fitness apps την περίοδο του lockdown

fitness-apps

Με τα γυμναστήρια να παραμένουν κλειστά στη διάρκεια των lockdown, που επιβλήθηκε για τον περιορισμό της διασποράς του COVID-19, οι καταναλωτές στράφηκαν στα apps υγείας και φυσικής κατάστασης, ώστε να διατηρήσουν μια ρουτίνα γυμναστικής από το σπίτι. Τα δεδομένα δείχνουν ότι οι καθημερινές εγκαταστάσεις σχετικών εφαρμογών σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν προοδευτικά κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, κάνοντας και τη γυμναστική ψηφιακή υπόθεση.

Οι εγκαταστάσεις applications για γυμναστική εκτοξεύθηκαν κατά 67% στη διάρκεια της πανδημίαςΣυγκεκριμένα, στα τέλη Μαρτίου και στις αρχές Απριλίου καταγράφηκε αύξηση των εγκαταστάσεων apps, που σχετίζονται με την υγεία και τη φυσική κατάσταση, της τάξης του 67% σε σχέση με τον μέσο όρο των downloads στη διάρκεια του 2020. Από τον Μάιο και μετά το κύμα των εγκαταστάσεων fitness apps ανά τον κόσμο άρχισε να εκτονώνεται, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας Adjust. Ωστόσο, παρά τη μείωση του ρυθμού των downloads, οι εγκαταστάσεις fitness apps και τους μήνες που διαδέχτηκαν την καραντίνα παρέμειναν σε επίπεδα πολύ υψηλότερα σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2019.

Για παράδειγμα τα downloads εφαρμογών υγείας και φυσικής κατάστασης αυξήθηκαν, παγκοσμίως, τον Ιούλιο κατά 7% σε σύγκριση με το 2019. Ο δε χρόνος σύνδεσης των χρηστών επιμηκύνθηκε κατά 61%.

Μάλιστα, πρόσφατη της Gympass – της μεγαλύτερης πλατφόρμας παροχών ευεξίας στον κόσμο- επιβεβαιώνει ότι η ψηφιακή ευεξία είναι μια διαρκής τάση. Τα ευρήματα αποκαλύπτουν ότι η πλειοψηφία (82,8%) των Αμερικανών είναι πρόθυμη να διατηρήσει την ψηφιακή γυμναστική από το σπίτι, υποδεικνύοντας ότι οι πολίτες -σε έναν βαθμό- έχουν προσαρμοστεί στη «νέα κανονικότητα» που προκαλεί ο COVID-19.


Κυρίως την Κυριακή
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η Κυριακή είναι η ημέρα της εβδομάδας που επιλέγουν, κατά κύριο λόγο, οι πολίτες για να κάνουν χρήση των fitness apps. Σύμφωνα με τα ευρήματα της Adjust, η Κυριακή έχει τις περισσότερες συνεδρίες παγκοσμίως κάθε εβδομάδα το 2020, ενώ οι Παρασκευές έχουν σταθερά τα χαμηλότερα ποσοστά χρήσης.


Όπως προκύπτει από τα ίδια στοιχεία, οι Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσαν εντυπωσιακή αύξηση στα downloads εφαρμογών υγείας και φυσικής κατάστασης. Η αύξηση αυτή στα τέλη Μαρτίου ήταν της τάξης του 58% σε σχέση με τον μέσο όρο του 2020. Αλλά και τον Μάιο η αντίστοιχη αύξηση ήταν σημαντική και κινήθηκε στα επίπεδα του 25% πάνω από τον μέσο όρο, ενώ τον Ιούλιο το ποσοστό αυτό διαμορφώθηκε στο 16%.  

Στη Βραζιλία σημειώθηκε επίσης σημαντική αύξηση της χρήσης fitness apps από τα τέλη Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, με το ποσοστό της ανόδου να είναι της τάξης του 73% έναντι του μέσου όρου του 2020.

Στη Γερμανία, τα downloads σημείωσαν άνοδο στα τέλη Μαρτίου, κατά 86% έναντι του μέσου όρου του 2020. Παρά την ελαφρά μείωση τον Μάιο, η μέση αύξηση της χρήσης σχετικών apps στη χώρα το διάστημα από τον Ιανουάριο έως τον Ιούλιο ήταν 67%.