Έρευνες - Μελέτες

20% λιγότερα smartphones πουλήθηκαν, παγκοσμίως, το 1ο τρίμηνο του 2020

smartphones_1111

Ένα από τα πιο μελανά κεφάλαια στην ιστορία της, έγραψε η παγκόσμια αγορά smartphones κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Με τους καταναλωτές να περιορίζουν όλες τις μη ανελαστικές δαπάνες, η αγορά κατέγραψε μια από τις χειρότερες πτώσεις της μέχρι σήμερα.

Οι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές “έξυπνων” κινητών είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονταιΕιδικότερα, οι πωλήσεις smartphones σε τελικούς χρήστες, σε παγκόσμιο επίπεδο, υποχώρησαν τους τρεις πρώτους μήνες του 2020 κατά 20,2% σε όγκο σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, εξαιτίας του αντίκτυπου του COVID-19. “Η πανδημία του νέου κορωνοϊού προκάλεσε τη χειρότερη πτώση της παγκόσμιας αγοράς smartphones. Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους Κινέζους κατασκευαστές, καθώς και η Apple, επηρεάστηκαν άμεσα από το προσωρινό κλείσιμο των εργοστασίων τους στην Κίνα, καθώς και από τη μείωση των καταναλωτικών δαπανών λόγω του lockdown”, σχολιάζουν οι αναλυτές της Gartner.

Σύμφωνα, μάλιστα, με τα στοιχεία της εταιρείας, οι τέσσερις από τους πέντε κορυφαίους κατασκευαστές smartphones του πλανήτη είδαν τις πωλήσεις τους να μειώνονται, με τρεις εξ αυτών, μάλιστα, να καταγράφουν διψήφιες μειώσεις. Συγκεκριμένα, η Samsung, η Huawei και η Oppo κατέγραψαν τις χειρότερες επιδόσεις μεταξύ των κορυφαίων πέντε προμηθευτών smartphones το εξεταζόμενο διάστημα. Μοναδική εξαίρεση στην πεντάδα των πιο ισχυρών παικτών της αγοράς “έξυπνων” κινητών αποτέλεσε η Xiaomi, η οποία πέτυχε οριακό μεν, αλλά θετικό ρυθμό ανάπτυξης. “Οι ισχυρές πωλήσεις συσκευών Redmi στις διεθνείς αγορές και η επιθετική εστίαση στο διαδικτυακό κανάλι οδήγησαν τη Xiaomi να επιτύχει καλύτερες από τις αναμενόμενες πωλήσεις και να κρατήσει την τέταρτη θέση της παγκόσμιας αγοράς”, αναφέρει η ανάλυση της Gartner. 

Οι κατασκευαστές
Παρά το γεγονός ότι οι πωλήσεις της Samsung μειώθηκαν κατά 22,7% το 1ο τρίμηνο του 2020, η εταιρεία διατήρησε την πρώτη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με μερίδιο αγοράς 18,5%. “Ο COVID-19 επηρέασε αρνητικά τις πωλήσεις smartphones της Samsung κατά τη διάρκεια του 3μηνου. Ωστόσο, η πτώση θα μπορούσε να ήταν πολύ χειρότερη. Η περιορισμένη έκθεση της νοτιοκορεάτικης εταιρείας στην Κίνα και το γεγονός ότι οι παραγωγικές της εγκαταστάσεις βρίσκονται εκτός κινέζικου εδάφους, απέτρεψαν μια απότομη πτώση”, εξηγούν οι αναλυτές.

Η Huawei, από την πλευρά της, κατέγραψε τη χειρότερη απόδοση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών smartphones παγκοσμίως, κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Οι πωλήσεις μειώθηκαν στα 42,5 εκατ. μονάδες, σημειώνοντας πτώση 27,3% σε ετήσια βάση. Παρά τη μείωση, ωστόσο, η Huawei παρέμεινε στη δεύτερη θέση της παγκόσμιας κατάταξης με μερίδιο αγοράς 14,2%.

Αν και η Apple δεν εξαρτάται τόσο από την Κίνα, όσο η Huawei, η Oppo ή η Vivo, η αμερικάνικη εταιρεία αντιμετώπισε περιορισμούς στην αλυσίδα εφοδιασμού, ενώ αρνητικά για τις επιδόσεις της λειτούργησε και το κλείσιμο καταστημάτων κατά το 1ο τρίμηνο του 2020. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της πανδημίας ήταν μικρότερος συγκριτικά, με τις πωλήσεις iPhone να μειώνονται κατά 8,2%, συνολικά στα 41 εκατ. μονάδες και την εταιρεία να διατηρεί την τρίτη θέση μεταξύ των πέντε κορυφαίων κατασκευαστών.

Τέλος, οι πωλήσεις smartphones της Oppo μειώθηκαν κατά 19,1% το 1ο τρίμηνο του 2020, με την εταιρεία να συμπληρώνει από την πέμπτη θέση την κορυφαία πεντάδα των κατασκευαστών στην παγκόσμια αγορά smartphones κατά τους τρεις πρώτους μήνες του 2020.