Έρευνες - Μελέτες

Η τηλε-εργασία, λόγω πανδημίας, εκτόξευσε τις δαπάνες για λύσεις Cloud

teleconf_laptop

Ένα ακόμη ρεκόρ ανόδου πέτυχε η παγκόσμια αγορά cloud το 1ο τρίμηνο του 2020, υποβοηθούμενη από τις αυξημένες απαιτήσεις για εξ αποστάσεως εργασία, τις οποίες δημιούργησε η πανδημία του νέου κορωνοϊού. Οι δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud αυξήθηκαν τους τρεις πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους κατά 34% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα,  φθάνοντας τα $31 δισ.

Οι δαπάνες για cloud σημείωσαν ρεκόρ το 1ο τρίμηνο του 2020, λόγω των αυξημένων αναγκών για εξ αποστάσεως εργασίαΗ ανάπτυξη των υπηρεσιών cloud καθοδηγείται από επιχειρήσεις και οργανισμούς σε όλο τον κόσμο, οι οποίοι εφαρμόζουν το καθεστώς της εξ αποστάσεως εργασίας, εν μέσω της υγειονομικής κρίσης του COVID-19. Η αύξηση της ζήτησης για διαδικτυακά εργαλεία συνεργασίας (collaboration tools), καθώς και η άνοδος του ηλεκτρονικού εμπορίου οδήγησαν σε απότομη αύξηση της κατανάλωσης υπηρεσιών cloud, ωφελώντας όλους τους μεγάλους παρόχους της αγοράς.

Ωστόσο, ένα μέρος της ραγδαίας αύξησης αντισταθμίστηκε από την επιβράδυνση των μεγάλων και περίπλοκων εταιρικών projects, που σχετίζονται με το cloud, τα οποία αναγκαστικά έχουν “παγώσει” οι επιχειρήσεις διεθνώς, μετά από την επιβολή των ανά τον πλανήτη lockdowns. Επίσης, ένα μέρος της ανόδου αντισταθμίστηκε από το “φρενάρισμα” συγκεκριμένων κλάδων, όπως αυτός των ταξιδιών και της φιλοξενίας.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Canalys, απ’ όπου προέρχονται τα στοιχεία, η ηγέτιδα εταιρεία στις παγκόσμιες δαπάνες για υπηρεσίες υποδομής cloud, κατά το 1ο τρίμηνο του 2020, ήταν η AWS, η οποία διατήρησε την πρώτη θέση της διεθνούς κατάταξης, αντιπροσωπεύοντας το 32% της συνολικής αγοράς, με τις πωλήσεις της να αυξάνονται κατά 33%. 

Οι πάροχοι
Στο μεταξύ, οι πωλήσεις του Azure της Microsoft αυξήθηκαν κατά 59% το εξεταζόμενο διάστημα, με την εταιρεία να διευρύνει το μερίδιό της στο 17%. Το Google Cloud κατέλαβε την τρίτη θέση στην παγκόσμια αγορά υπηρεσιών υποδομής cloud το 1ο τρίμηνο του 2020, ακολουθούμενο από το Alibaba Cloud. Και τα δύο συγκέντρωσαν μερίδιο 6% της συνολικής αγοράς υπηρεσιών υποδομής cloud. 

Η τηλε-εργασία
Ως καταλύτης για την άνοδο της παγκόσμιας αγοράς υπηρεσιών υποδομής cloud, λειτούργησε το καθεστώς της απομακρυσμένης εργασίας, με στόχο την υποστήριξη των εταιρειών, που πλήττονται από τα lockdowns. “Η τηλε-εργασία δημιούργησε πρόσφορο έδαφος για τους παρόχους, δίνοντας ώθηση στην κατανάλωση. Ωστόσο, οι νέες αυτές ανάγκες έχουν ως αποτέλεσμα συχνά απαιτητικές δυναμικές πελατών. Το Cloud έχει γίνει ένα ουσιαστικό εργαλείο για την υποστήριξη της επιχειρηματικής συνέχειας σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Πολλοί οργανισμοί έχουν στραφεί στο public cloud, προκειμένου να αντιμετωπίσουν την ξαφνική άνοδο στη χρήση. Πλατφόρμες, όπως το Zoom, δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν χωρίς την ευέλικτη υποδομή που παρέχεται από τους μεγάλους παρόχους cloud”, αναφέρει η Canalys στην ανάλυσή της. Οι αναλυτές προσθέτουν ότι οι πάροχοι υπηρεσιών cloud άντεξαν σε μεγάλο βαθμό στην τεράστια ζήτηση που δημιουργήθηκε και ανταποκρίθηκαν επιτυχώς στην αύξηση της κατανάλωσης.