Έρευνες - Μελέτες

Αυξήθηκαν οι πωλήσεις τηλεοράσεων και υπολογιστών την περίοδο του lockdown

tv_people

Τη συνδρομή της τεχνολογίας αναζήτησαν οι πολίτες στην Ευρώπη προκειμένου να εργαστούν, να κάνουν τις αγορές τους και να ψυχαγωγηθούν κατά την περίοδο του lockdown, που επιβλήθηκε λόγω της πανδημίας του COVID-19. Ως αποτέλεσμα, το διάστημα αυτό σημειώθηκε, πανευρωπαϊκά, άνοδος των ηλεκτρονικών πωλήσεων σε αρκετές κατηγορίες τεχνολογικών αγαθών, όπως οι ηλεκτρονικοί υπολογιστές, οι τηλεοράσεις, οι web κάμερες, οι εκτυπωτές και οι κονσόλες παιχνιδιών.

Πάντως, παρά την άνοδο των online πωλήσεων, δεν αντισταθμίζονται οι απώλειες στην αγορά τεχνολογικών αγαθώνΣυγκεκριμένα, οι διαδικτυακές πωλήσεις τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκαν σχεδόν κατά 100% την εβδομάδα που ξεκίνησε στις 30 Μαρτίου, στις πέντε μεγαλύτερες αγορές της Ευρώπης (Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία). Ωστόσο, ακόμη και αυτό το τεράστιο άλμα δεν μπόρεσε να αντισταθμίσει τις απώλειες στα φυσικά καταστήματα λιανικής, με αποτέλεσμα η συνολική αγορά να μειώνεται κατά 14%.

Στην πραγματικότητα, όπως προκύπτει από σχετική ανάλυση της GfK, οι πωλήσεις, που πραγματοποιούνται μέσω Διαδικτύου, θα έπρεπε να τετραπλασιαστούν για να αντισταθμίσουν πλήρως τις σημαντικές απώλειες, που υπέστη η αγορά τεχνολογικών αγαθών όσον αφορά τις πωλήσεις στα φυσικά καταστήματα στις συγκεκριμένες αγορές. Στην Ιταλία, για παράδειγμα, η αύξηση των ηλεκτρονικών πωλήσεων στάθηκε ικανή να αντισταθμίσει μόνο το 30% περίπου των απωλειών των παραδοσιακών καταστημάτων στη χώρα.

Σύμφωνα με στοιχεία της GfK για την πορεία της αγοράς τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών στη διάρκεια του lockdown, η εξ αποστάσεως εργασία οδήγησε σε αύξηση των πωλήσεων οθονών (+120%), εκτυπωτών (+68%), φορητών υπολογιστών (+62%) και πληκτρολογίων (+61%) στις πέντε προαναφερθείσες ευρωπαϊκές αγορές. Η δε προϊοντική κατηγορία, στην οποία καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων, ήταν οι web κάμερες (+297%). 

Ψηφιακή ψυχαγωγία
Η εταιρεία διαπιστώνει συνολικά σημαντικές αλλαγές στην αγοραστική συμπεριφορά των Ευρωπαίων καταναλωτών το διάστημα της καραντίνας και του περιορισμού των μετακινήσεων των πολιτών: “Έχουμε δει αύξηση των πωλήσεων για προϊόντα, που βοηθούν της ανθρώπους να οργανώσουν τη ζωή τους από την άποψη της εργασίας, της μελέτης, της κατανάλωσης και της ψυχαγωγίας”, σημειώνει η μελέτη.

Για παράδειγμα, η ψυχαγωγία κατ’ οίκον επηρέασε θετικά τις πωλήσεις σε συγκεκριμένες κατηγορίες τεχνολογικών καταναλωτικών αγαθών στις πέντε μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές. Στη Μεγάλη Βρετανία, οι πωλήσεις τηλεοράσεων αυξήθηκαν κατά 31% μεταξύ 9 Μαρτίου και 5 Απριλίου, καθώς οι καταναλωτές πρόσθεσαν στο χαρτοφυλάκιό τους περισσότερες - αν και φθηνότερες - τηλεοράσεις, για να αντιμετωπίσουν διαφορετικές συνήθειες προβολής. Οι πωλήσεις στις κονσόλες παιχνιδιών, επίσης, εκτοξεύθηκαν: κατά 259% στη Μεγάλη Βρετανία, κατά 139% στη Γερμανία, κατά 132% στη Γαλλία, κατά 108% στην Ισπανία και κατά 65% στην Ιταλία.

Στο μεταξύ, αυξημένες ήταν οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών για τυχερά παιχνίδια. Η άνοδος των πωλήσεων ήταν σε ισχυρά διψήφια ποσοστά, που κυμάνθηκαν μεταξύ 33% στην Ιταλία και 92% στην Ισπανία. Σε Γερμανία, Γαλλία και Ισπανία, οι πωλήσεις φορητών υπολογιστών για τυχερά παιχνίδια ξεπέρασαν αυτές των συμβατικών φορητών υπολογιστών σε ρυθμούς ανάπτυξης.