Έρευνες - Μελέτες

Ο ΠΟΥ καταρρίπτει τη συνωμοσιολογία, που συνδέει τον κορωνοϊό με το 5G

5gnetwork

Τέλος στη συνωμοσιολογία, που αναπτύσσεται εδώ και αρκετές εβδομάδες και συνδέει τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) με την πανδημία του κορωνοϊού και την εξάπλωσή του, δίνει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ). O Οργανισμός αναγκάστηκε να παρέμβει, μετά από την παραφιλολογία, που διακινείται μέσω του Διαδικτύου και θέλει τον COVID-19 να προκαλείται και να εξαπλώνεται μέσω των δικτύων 5G.

Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας: Ο κορωνοϊός ούτε προκαλείται, ούτε εξαπλώνεται μέσω των δικτύων κινητών επικοινωνιών 5GΤόσο με ανάρτησή του στο Twitter (#5G mobile networks DO NOT spread #COVID19), όσο και με ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του, όπου απαντάει σε “Μύθους” και θεωρίες συνωμοσίας σχετικά με τον COVID-19, ο ΠΟΥ παρείχε τις σχετικές ενημερώσεις.

“Οι ιοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν μέσω ραδιοκυμάτων και δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Η νόσος COVID-19 εξαπλώνεται σε πολλές χώρες, που δεν διαθέτουν δίκτυα κινητής τηλεφωνίας 5G. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αερομεταφερόμενων σταγονιδίων της αναπνευστικής οδού, όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, ή μιλάει. Οι άνθρωποι μπορούν, επίσης, να μολυνθούν αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και εν συνεχεία αγγίζοντας τα μάτια, το στόμα, ή την μύτη τους”, αναφέρει στην ιστοσελίδα του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (https://www.who.int/emergencies/diseases/novel-coronavirus-2019/advice-for-public/myth-busters).

Θέση για τα αναληθή και επικίνδυνα δημοσιεύματα, που συσχετίζουν τον κορωνοϊό με την τεχνολογία 5G, πήρε και η ελληνική κυβέρνηση με σχετική τοποθέτησή της στον διαδικτυακό κόμβο της, διευκρινίζοντας: “ΜΥΘΟΣ: Η επιδημία του κορωνοϊού σχετίζεται με συγκεκριμένες τεχνολογίες”. 

Επίσημες παρεμβάσεις
Στο ίδιο μήκος κύματος έχουν κινηθεί και πολλές άλλες οργανώσεις και Αρχές ανά την Ευρώπη, αλλά και παγκοσμίως. Μεταξύ αυτών, η Ανεξάρτητη Οργάνωση Διασταύρωσης και Επαλήθευσης Ειδήσεων του Ηνωμένου Βασιλείου, Full Fact, καθώς και η ρυθμιστική Αρχή τηλεπικοινωνιών της χώρας, Ofcom. Η τελευταία, σε ανακοίνωσή της, κατηγορηματικά αναφέρεται στη μη ύπαρξη συσχέτισης μεταξύ των δικτύων 5G και της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της εσφαλμένης αντίληψης περί του αντιθέτου που πυροδότησαν ενέργειες βίας και βανδαλισμού στη χώρα.

Επιπλέον, η Παγκόσμια Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (Global System for Mobile Communications- GSMA), με επίσημη ανακοίνωση, έχει καταδικάσει τις επιθέσεις εναντίον κεραιών κινητής τηλεφωνίας. Παράλληλα, έχει καλέσει τις μεγάλες εταιρίες του Διαδικτύου, τους παρόχους περιεχομένου και τις πλατφόρμες μέσων κοινωνικής δικτύωσης να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την απόσυρση ψευδών ειδήσεων, που συνδέουν το 5G με την εξάπλωση του COVID-19.

Σχετικές υποστηρικτικές δηλώσεις έχουν, επίσης, δημοσιεύσει η Ένωση ITU (International Telecommunication Union), σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει καμία επιστημονική βάση στον ισχυρισμό της σύνδεσης μεταξύ 5G και COVID-19. Επιπρόσθετα, αντίστοιχες δηλώσεις έχουν κάνει η ισπανική ομάδα εμπειρογνωμόνων (CCARS), η αμερικανική FCC (Federal Communications Commission) και η επίσης αμερικανική FEMA (Federal Emergency Management Agency), όπως και η αυστραλιανή ARPANSA (Australian Radiation Protection and Nuclear Safety).