Έρευνες - Μελέτες

Βελτιώθηκε εκ νέου το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής τον Ιανουάριο

technolo728

Νέα βελτίωση σημείωσε τον Ιανουάριο το επιχειρηματικό κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου ενισχύθηκε περαιτέρω τον Ιανουάριο του 2020 και διαμορφώθηκε στις 99,8 μονάδες από 95 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα και  αρκετά υψηλότερα σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2019 (όταν κινούνταν στις 89,7 μονάδες).

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού ενισχύθηκε περαιτέρω τον ΙανουάριοΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Ιανουάριο, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων του κλάδου ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκαν στις +24 μονάδες (από +6 μονάδες τον Δεκέμβριο). Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση υποχώρησε ελαφρά χάνοντας 2 μονάδες και φθάνοντας στις +15 μονάδες.

Στις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε οριακή ανάκαμψη τον εξεταζόμενο μήνα, με τον σχετικό δείκτη να φθάνει στις +24 μονάδες (από +22 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα). Στις δε προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το θετικό ισοζύγιο βελτιώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε στις +26 μονάδες (από +17 μονάδες τον Δεκέμβριο).

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές κάνουν πλέον λόγο για άνοδο (στις +3 μονάδες τον Ιανουάριο από -3 μονάδες τον Δεκέμβριο). Τέλος, το 47% των επιχειρήσεων του κλάδου δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 24% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και ένα 18% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους. 

Η συνολική εικόνα
Συνολικά, στην ελληνική αγορά ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρουσίασε μικρή κάμψη τον Ιανουάριο και βρέθηκε στις 108,4 μονάδες από 109,4 μονάδες τον Δεκέμβριο, παραμένοντας, ωστόσο, σε υψηλά επίπεδα. Η μικρή εξασθένιση προέρχεται, κυρίως, από την επιδείνωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και την ηπιότερη υποχώρηση σε Υπηρεσίες, Λιανικό εμπόριο και Καταναλωτική Εμπιστοσύνη. Αυτές οι αρνητικές τάσεις - όπως αναφέρει το ΙΟΒΕ - δεν αντισταθμίστηκαν από τη μικρή βελτίωση που καταγράφηκε στη Βιομηχανία.

Συνολικά όμως, οι προσδοκίες για την πορεία της οικονομίας παρέμειναν αισιόδοξες παρά το ό,τι οι εστίες κινδύνων στο εξωτερικό περιβάλλον είναι αυξημένες, συνυπολογίζοντας την επιβράδυνση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας όπως και γεωπολιτικές εντάσεις.

Στη Βιομηχανία, το αρνητικό ισοζύγιο των εκτιμήσεων για τις παραγγελίες και τη ζήτηση ενισχύθηκε, καθώς ο δείκτης των εκτιμήσεων για τα αποθέματα μεταβλήθηκε οριακά και οι προβλέψεις για την παραγωγή τους προσεχείς μήνες αυξήθηκαν ήπια. Στις Κατασκευές, οι αρνητικές προβλέψεις για το πρόγραμμα υποχώρησαν αισθητά, σε αντίθεση με τις αρνητικές προβλέψεις για την απασχόληση οι οποίες ενισχύθηκαν έντονα.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις μεταβάλλονται ήπια, οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους ενισχύονται, ενώ τα αποθέματα διογκώνονται. Στις Υπηρεσίες, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων περιορίστηκαν ήπια, όπως και οι αντίστοιχες για την τρέχουσα ζήτηση, ενώ οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή της κινήθηκαν εντονότερα πτωτικά.

Τέλος, στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις των νοικοκυριών για την οικονομική κατάσταση της χώρας αλλά και την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους επιδεινώνονται, όπως και οι εκτιμήσεις για μείζονες αγορές και η πρόθεση για αποταμίευση. 

Οι ευρωπαϊκές επιδόσεις
Ο δείκτης οικονομικού κλίματος ενισχύθηκε σημαντικά τον Ιανουάριο στην Ευρωζώνη, καθώς αυξήθηκε κατά 1,5 μονάδα και διαμορφώθηκε στις 102,8 μονάδες, ενώ στην Ε.Ε. η αύξηση ήταν ακόμη μεγαλύτερη, κατά 1,9 μονάδες, με τον δείκτη να διαμορφώνεται στις 101,3 μονάδες.

Η ενίσχυση του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται στην βελτίωση των προσδοκιών στη Βιομηχανία (+2,0) και στις Κατασκευές (+1,2), ενώ στις Υπηρεσίες (-0,3) και την καταναλωτική εμπιστοσύνη (+0,0) οι προσδοκίες παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες και στο Λιανικό εμπόριο (-0,8) παρατηρήθηκε μικρή εξασθένιση. Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης ενισχύθηκε περισσότερο στη Γερμανία (+2,0) και στη Γαλλία (+1,5). Αντίθετα, παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος στην Ολλανδία (-0,3) και την Ιταλία (-0,1) και επιδεινώθηκε στην Ισπανία (-0,4).

Στην Ε.Ε., οι προσδοκίες ενισχύονται, λόγω κυρίως της σημαντικής βελτίωσης του οικονομικού κλίματος στη Μεγάλη Βρετανία (+2,0), στην οποία η έξοδος από την Ε.Ε. φαίνεται να αντιμετωπίζεται με αισιοδοξία.