Έρευνες - Μελέτες

Οι κυβερνοαπειλές τρομάζουν τους CEOs σε παγκόσμιο επίπεδο

Αυξανόμενη βαίνει η ανησυχία των ανώτατων στελεχών διοίκησης σχετικά με τις ψηφιακές απειλές και τα περιστατικά στον κυβερνοχώρο. Αν και σε παγκόσμιο επίπεδο οι βασικές ανησυχίες των CEOs αφορούν στις εμπορικές διαμάχες, ενώ η διαχρονική υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων για ακόμη μια χρονιά προσδιορίστηκε ως η νούμερο ένα απειλή, αυξανόμενοι είναι οι προβληματισμοί και για τις κυβερνοαπειλές, τόσο σε ελληνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Εντείνονται οι προβληματισμοί των στελεχών για τις κυβερνοαπειλές τόσο σε ελληνικό, όσο και σε παγκόσμιο επίπεδοΕνώ οι CEO ανά τον κόσμο εκφράζουν ανησυχίες σχετικά με την υπερβολική επιβολή κανονιστικών ρυθμίσεων, προβλέπουν, επίσης, σημαντικές ρυθμιστικές αλλαγές στον τομέα της τεχνολογίας. Παγκοσμίως, πάνω από τα δύο τρίτα των CEO πιστεύουν ότι οι κυβερνήσεις θα θεσπίσουν νέους νόμους για τη ρύθμιση του περιεχομένου του Διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και για τη διάσπαση των κυρίαρχων εταιρειών τεχνολογίας.

Επίσης, βάσει της 23ης ετήσιας έκθεσης CEO της PwC, η πλειοψηφία των CEOs (51%) προβλέπει ότι οι κυβερνήσεις θα επιβάλλουν ολοένα και περισσότερο στον ιδιωτικό τομέα, την απόδοση ατομικής οικονομικής αποζημίωσης για τη συγκέντρωση προσωπικών δεδομένων.

Οι CEO, ωστόσο, εμφανίζονται διχασμένοι σχετικά με τον βαθμό στον οποίο οι κυβερνήσεις επιτυγχάνουν τη σωστή ισορροπία μεταξύ της αύξησης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών και τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων μέσα από το σχεδιασμό ρυθμίσεων για τα προσωπικά δεδομένα. Ως προς αυτό, το 41% δηλώνει θετικό προς την επίτευξη της σωστής ισορροπίας και το 42% εκφράζει αντίθετη άποψη. 

Ελληνική πραγματικότητα
Στο μεταξύ, μεταβολή καταγράφει η έρευνα στις βασικές ανησυχίες των Ελλήνων CEOs. Από τη μια, σημαντική είναι η μείωση του προβληματισμού σχετικά με τη φορολογική επιβάρυνση, όπως αναδεικνύει η μετακίνηση από την 1η θέση με ποσοστό 54% το 2019 στη λίστα των “απειλών”, να μειώνεται στο 25% το 2020, φτάνοντας έτσι στην 11η θέση. Αντίστοιχα, η αβεβαιότητα για την οικονομική ανάπτυξη έχει ανέβει από την 5η θέση της λίστας (2019 με 33%) στη 2η (2020 με 44%), ενώ τα γεωπολιτικά ζητήματα έχουν περάσει από την 8η (2019 με 31%) στην 1η θέση (2020 με 52%). Έντονος είναι και ο προβληματισμός σχετικά με την κλιματική αλλαγή, μετακινούμενος από την 14η θέση (2019 με 18%) στην 4η (2020 με 40%).

Άλλη μια σημαντική πρόκληση είναι η αναβάθμιση των δεξιοτήτων. Ενώ, σε παγκόσμιο επίπεδο, η έλλειψη βασικών δεξιοτήτων παραμένει κορυφαία απειλή για την ανάπτυξη, στην χώρα μας μεγαλύτερη ανησυχία προκαλεί η διατήρηση των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί σε πρόγραμμα αναβάθμισης δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, η διατήρηση και αναβάθμιση των δεξιοτήτων συγκαταλέγεται στη λίστα των απειλών για τους Έλληνες CEOs.

Σε παγκόσμιο επίπεδο δεν σημειώνεται μεγάλη πρόοδος στην αντιμετώπιση του προβλήματος, με μόλις 18% των CEOs να αναφέρουν ότι έχουν κάνει “σημαντική πρόοδο” στη διαμόρφωση ενός προγράμματος αναβάθμισης δεξιοτήτων. Την ίδια άποψη εκφράζουν και οι εργαζόμενοι. Στην έρευνα Hopes & Fears της PwC, σε ποσοστό 77% (σε 22,000 συμμετέχοντες), εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο αναφέρουν ότι θα ήθελαν να μάθουν νέες δεξιότητες ή να επανεκπαιδευθούν, αλλά μόλις το 33% νιώθει ότι του έχουν δοθεί οι ευκαιρίες να αναπτύξει ψηφιακές δεξιότητες εκτός των κανονικών του καθηκόντων. 

Ρεκόρ απαισιοδοξίας
Η έρευνα διαπιστώνει ότι η απαισιοδοξία των CEOs για την παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ. Το 53% προβλέπει επιβράδυνση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης για το 2020, με τον δείκτη για την Ελλάδα να κινείται στα αντίστοιχα επίπεδα. Σημαντική πτώση σημείωσε ο αριθμός των CEO, που προβλέπουν αύξηση του ρυθμού οικονομικής ανάπτυξης από 44% το 2019 σε μόλις 23% το 2020 για την Ελλάδα. 

Η απαισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη είναι ιδιαίτερα υψηλή στη Βόρεια Αμερική, τη Δυτική Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή με 63%, 59% και 57% αντίστοιχα των CEOs από τις περιοχές αυτές να προβλέπουν χαμηλότερη παγκόσμια ανάπτυξη για τη φετινή χρονιά.

Αντίθετα με τις εκτιμήσεις για το παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον, οι CEOs είναι θετικοί για την προοπτική της δικής τους εταιρείας. Για την Ελλάδα, το 21% δείχνει “μεγάλη εμπιστοσύνη” στην ανάπτυξη της εταιρείας του για τους επόμενους 12 μήνες σημειώνοντας πτώση 2% σε σχέση με το 2019 ενώ το 67% παρουσιάζει “συγκρατημένη εμπιστοσύνη” με αύξηση 16% σε σχέση με το 2019. Σε έναν μακροχρόνιο ορίζοντα 3ετίας, οι Έλληνες εμφανίζονται πιο αισιόδοξοι με το 38% να καταγράφει “μεγάλη εμπιστοσύνη” και αύξηση 2% σε σχέση με το 2019. Αντίστοιχα, το 54% καταγράφει “συγκρατημένη εμπιστοσύνη”, παραμένοντας στα ίδια επίπεδα με το 2019. 

Η έρευνα
Η έρευνα της PwC, που πραγματοποιείται για 23η συνεχή χρονιά με τη συμμετοχή 1.600 CEO από 83 χώρες του κόσμου, παρουσιάστηκε στην Ετήσια Συνάντηση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας.