Έρευνες - Μελέτες

Οι Κινέζοι χρήστες οι πιο ένθερμοι οπαδοί των 5G smartphones

5gsmartphone

Αδιαμφισβήτητος ηγέτης της παγκόσμιας αγοράς συσκευών αναμένεται να είναι, σε όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 2020, τα smartphones, με το 5G να είναι η κινητήριος δύναμη για το κλάδο. Αν και οι προσδοκίες για τις δυνατότητες της επόμενης γενιάς δικτύων κινητής τηλεφωνίας είναι μεγάλες, τα 5G smartphones δεν έχουν κερδίσει ακόμη το ενδιαφέρον των καταναλωτών, οι οποίοι κάθε άλλο παρά διατεθειμένοι είναι να αναβαθμίσουν τις συσκευές τους και να μεταβούν στη νέα τεχνολογία.

Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές στη χώρα επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα κινητά τους σε 5G το συντομότερο δυνατόνΣύμφωνα με σχετική έρευνα της GSMA Intelligence, η οποία παρουσιάστηκε στη φετινή CES στο Λάς Βέγκας, δείχνει ότι οι χρήστες στις ΗΠΑ και την Ευρώπη είναι επιφυλακτικοί για την άμεση αναβάθμιση των συσκευών τους σε smartphones 5G.

Αντίθετα, όπως δείχνει η ίδια έρευνα, οι καταναλωτές στην Κίνα είναι οι πιο φανατικοί οπαδοί της νέας τεχνολογίας 5G. Σχεδόν οι μισοί καταναλωτές στη χώρα επιθυμούν να αναβαθμίσουν τα κινητά τους σε 5G το συντομότερο δυνατόν. Για την ακρίβεια, το 46% των καταναλωτών, που ερωτήθηκαν στην Κίνα, σχεδιάζει να αναβαθμίσει το smartphone του σε 5G το συντομότερο δυνατόν, σε σύγκριση με μόλις 28% στις ΗΠΑ και 23% στην Ιταλία.

Συνολικά, οι καταναλωτές σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Αυστραλία δηλώνουν, σε ποσοστό μεταξύ 30% και 40%, ότι η άφιξη του 5G είναι πιθανό να οδηγήσει σε άμεση αναβάθμιση των smartphones τους. 

Το μέλλον των συσκευών
“Το οικοσύστημα των συσκευών θα είναι κρίσιμο για τη διαμόρφωση της πορείας υιοθέτησης της τεχνολογίας 5G. Ωστόσο, είναι λάθος να πιστεύουμε ότι οι καταναλωτές σε κάθε αγορά εξετάζουν την αναβάθμιση στην τεχνολογία 5G με τον ίδιο τρόπο. Οι φορείς εκμετάλλευσης και οι κατασκευαστές συσκευών θα πρέπει να κατανοήσουν τα επίπεδα της καταναλωτικής ζήτησης τοπικό επίπεδο, αν θέλουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο την ευκαιρία του 5G”, αναφέρει η ανάλυση της GSMA Intelligence. Να σημειωθεί ότι στην έκθεση GSMA Intelligence's Consumer Insights 2019 συμμετείχαν 38.000 ερωτηθέντες σε 36 βασικές αγορές.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, το 2020 αναμένεται να είναι η χρονιά, που θα θέσει τις βάσεις για τη μελλοντική εκτόξευση της τεχνολογίας, των υποδομών και των συσκευών 5G.  Όπως αναφέρει σε σχετικό report της η εταιρεία ABI Research, οι πωλήσεις των συσκευών 5G θα ξεπεράσουν τις 10 εκατομμύρια μονάδες μέχρι και το 2021. Ήδη, όμως, από το 2020 οι συσκευές, που υποστηρίζουν την τεχνολογία 5G, θα αρχίσουν να βρίσκονται στο επίκεντρο όλο και πιο συστηματικά. Τα στοιχεία της ίδιας εταιρείας δείχνουν ότι, ήδη, το 3ο τρίμηνο του 2019, τα 5G smartphones απέσπασαν μερίδιο 5% της παγκόσμιας αγοράς premium συσκευών. Σαφώς και πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό, που αφορά ένα συγκεκριμένο τμήμα της αγοράς, ωστόσο, αποτελεί μια σαφή ένδειξη για τη δυναμική της νέας τεχνολογίας.