Έρευνες - Μελέτες

Επιδεινώθηκε ελαφρά το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής

techh1

Ελαφρά επιδείνωση σημειώθηκε στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Δεκέμβριο. Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών του κλάδου υποχώρησε τον τελευταίο μήνα του 2019 και διαμορφώθηκε στις 95 μονάδες από 100,4 μονάδες τον Νοέμβριο. Πάντως σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα, ο δείκτης ήταν αρκετά βελτιωμένος, αφού βρισκόταν στις 83,4 μονάδες τον Δεκέμβριο του 2018.

Ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού υποχώρησε τον ΔεκέμβριοΣύμφωνα με το Μηνιαίο Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ για τον Δεκέμβριο, οι θετικές εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων εξασθένησαν και διαμορφώθηκαν στις +6 μονάδες (από +19 μονάδες τον Νοέμβριο). Στο μεταξύ, το ισοζύγιο των εκτιμήσεων για την τρέχουσα ζήτηση κέρδισε επιπλέον 3 μονάδες και διαμορφώθηκε στις +17 μονάδες.

Στις θετικές προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της ζήτησης καταγράφηκε κάμψη στις +22 μονάδες (από +31 μονάδες τον περασμένο μήνα), όπως και στις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου, όπου το ισοζύγιο επιδεινώθηκε και διαμορφώθηκε στις +17 μονάδες (από +22 μονάδες τον Νοέμβριο).

Ταυτόχρονα, οι προβλέψεις για τις τιμές στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού υποχώρησαν στις -3 μονάδες (από +6 ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού τον Νοέμβριο). Τέλος, το 44% των επιχειρήσεων του τομέα δηλώνει απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, με το 19% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης και ένα αντίστοιχο ποσοστό την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης ως βασικά προσκόμματα στη λειτουργία τους. 

Ελληνική αγορά
Συνολικά, στην ελληνική αγορά τον Δεκέμβριο σημειώθηκε περαιτέρω ενίσχυση του Δείκτη Οικονομικού Κλίματος, ο οποίος, μάλιστα, βρέθηκε σε υψηλό επίπεδο 12ετίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης ανέκαμψε περαιτέρω σε σχέση με τον Νοέμβριο και ανήλθε στις 109,5 μονάδες από 107 μονάδες έναν μήνα νωρίτερα, με αποτέλεσμα να βρεθεί στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο του 2007. Η νέα μικρή άνοδος προήλθε, κυρίως, από τη βελτίωση των προσδοκιών στις Κατασκευές και στις Υπηρεσίες και σε μικρότερο βαθμό από τη βελτίωσή τους στη Βιομηχανία και την ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Το Λιανικό Εμπόριο ήταν ο μοναδικός κλάδος στον οποίο η τάση ήταν πτωτική, παρά τη νέα βελτίωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης που τη διαμόρφωσε σε ιστορικά υψηλό επίπεδο 19 ετών.

“Μια σειρά από δείκτες της ελληνικής οικονομίας εξακολουθούν να κινούνται ανοδικά, παρά την επιδείνωση του εξωτερικού περιβάλλοντος και τα σημεία έντασης στη γεωγραφική περιοχή μας. Οι πλέον σημαντικές εξελίξεις εγχωρίως αφορούν στην αποκλιμάκωση του κόστους χρηματοδότησης και τη μείωση των φορολογικών βαρών, με τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα”, αναφέρει το ΙΟΒΕ στην ανάλυσή του. 

Το κλίμα στην Ευρώπη
Σχεδόν αμετάβλητος ήταν τον Δεκέμβριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος τόσο στην Ευρωζώνη, όσο και στην Ε.Ε., καθώς αυξήθηκε κατά 0,3 μονάδες, στις 101,5 μονάδες στην Ευρωζώνη, ενώ στην Ε.Ε. παρέμεινε στις 100,0 μονάδες. Η σταθερότητα του δείκτη στην Ευρωζώνη οφείλεται σε αντίρροπες δυνάμεις μεταξύ των συνιστωσών του, με τις προσδοκίες να βελτιώνονται στις Υπηρεσίες (+2,2), στις Κατασκευές (+2,2) και σε μικρότερο βαθμό, στο Λιανικό εμπόριο (+1,0), ενώ εξασθένησαν στην Βιομηχανία (-0,2) και υποχώρησε η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-0,9). Όσον αφορά στις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης ο δείκτης ενισχύθηκε περισσότερο στην Ιταλία (+1,7) και στην Ισπανία )+1,3), ενώ μεταβλήθηκε ηπιότερα στη Γερμανία (+0,4). Αντίθετα, ήταν αμετάβλητος στη Γαλλία (-0,2) και επιδεινώθηκε στην Ολλανδία (-0,4).

Στην Ε.Ε., οι προσδοκίες δεν μεταβλήθηκαν, παρά την επιδείνωση του οικονομικού κλίματος στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες εκτός Ευρωζώνης, της Μεγάλης Βρετανίας (-2,4) και της Πολωνίας (-1,2). Σε τομεακό επίπεδο, όπως και στην Ευρωζώνη, ανοδικά κινήθηκε ο δείκτης προσδοκιών στις Υπηρεσίες, στο Λιανικό εμπόριο και στις Κατασκευές, ενώ αντίθετα υποχώρησε στη Βιομηχανία. Η καταναλωτική εμπιστοσύνη είναι σχεδόν αμετάβλητη. Οι τάσεις στις προσδοκίες στην απασχόληση συμπίπτουν με εκείνες στην Ευρωζώνη, με μοναδική διαφορά ότι βελτιώνονται και στις Υπηρεσίες. Όσον αφορά στις τιμές, κινήθηκαν παρόμοια με τις τάσεις στην Ευρωζώνη, ωστόσο ηπιότερα στις Υπηρεσίες και στο Λιανικό εμπόριο, ενώ δεν μεταβλήθηκαν μεταξύ των καταναλωτών.