Έρευνες - Μελέτες

Αυξήθηκε το 3ο τρίμηνο του 2019 ο αριθμός των επιθέσεων DDoS

ddos1

Περισσότερες από τις μισές επιθέσεις DDoS του 3ου τριμήνου του 2019 πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο. Μεγάλη κινητικότητα σε επίπεδο κακόβουλων επιθέσεων διαπιστώθηκε το φθινόπωρο του 2019. Ειδικότερα, το 3ο τρίμηνο του 2019, ο αριθμός των επιθέσεων DDoS αυξήθηκε κατά ένα τρίτο σε σύγκριση με την προηγούμενη περίοδο, αλλά και το 3ο τρίμηνο του 2018. Αυτή η αύξηση ήρθε ως επακόλουθο της ενισχυμένης κακόβουλης δραστηριότητας το φθινόπωρο. Στην πραγματικότητα, το 53% του συνόλου των DDoS επιθέσεων του 3ου τριμήνου πραγματοποιήθηκαν τον Σεπτέμβριο.

Σύμφωνα με τα στατιστικά της Kaspersky, η αύξηση προκλήθηκε από έναν μεγάλο αριθμό απλού τύπου επιθέσεων. Ωστόσο, στα προηγούμενα διαστήματα του έτους, η συνολική ανάπτυξη προήλθε από την αύξηση του αριθμού των “έξυπνων” επιθέσεων, εστιάζοντας στο επίπεδο εφαρμογής - που συνήθως πραγματοποιείται από εξειδικευμένους ψηφιακούς εγκληματίες.

Στο μεταξύ, από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το 3ο τρίμηνο του 2019, το μερίδιο των “έξυπνων” επιθέσεων μειώθηκε στο 28% του συνόλου των επιθέσεων DDoS, από 50% το 2ο τρίμηνο και αυξήθηκε κατά μόνο επτά ποσοστιαίες μονάδες σε σύγκριση με τα αποτελέσματα του 3ου τριμήνου του 2018.

“Αυτή η αλλαγή μπορεί να εξηγηθεί από την έκρηξη της δραστηριότητας DDoS στην αρχή του ακαδημαϊκού έτους. Ενώ οι πρώτοι καλοκαιρινοί μήνες ήταν αρκετά ήσυχοι, η πλειονότητα των επιθέσεων DDoS (53%) εντοπίστηκε τον Σεπτέμβριο”, αναφέρει η εταιρεία. 

Θύματα τα σχολεία
Τα στατιστικά στοιχεία της Kaspersky αποκαλύπτουν ότι το 60% των επιθέσεων πραγματοποιήθηκαν εναντίον σχολείων και ιστοσελίδων με ηλεκτρονικά βοηθήματα. Οι επιθέσεις έγιναν από ψηφιακούς “χούλιγκανς” νεαρής ηλικίας, που δεν έχουν βαθιά γνώση του τρόπου διεξαγωγής εκστρατειών DDoS.

Η μέση διάρκεια των “έξυπνων” επιθέσεων δεν έχει αλλάξει σημαντικά σε σχέση με το 2ο τρίμηνο του 2019, αλλά σχεδόν διπλασιάστηκαν σε σχέση με τα στατιστικά στοιχεία, που συγκεντρώθηκαν το 3ο τρίμηνο του 2018. Επιπλέον, η μέση διάρκεια όλων των επιθέσεων μειώθηκε ελαφρά και αυτό μπορεί να αποδοθεί στον μεγάλο αριθμό μικρών επιθέσεων σε αυτό το τρίμηνο. 

Βήματα προστασίας
Για να βοηθήσει τους οργανισμούς να προστατευθούν από επιθέσεις DDoS, η Kaspersky συνιστά τα παρακάτω βήματα:

“- Εξασφαλίστε ότι οι διαδικτυακοί πόροι και οι πόροι πληροφορικής μπορούν να αντέξουν την υψηλή επισκεψιμότητα.

- Μάθετε εκ των προτέρων πώς να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υπηρεσιών Διαδικτύου σε περίπτωση που πέσετε θύμα επίθεσης DDoS.

- Εφαρμόστε επαγγελματικές λύσεις για την προστασία της οργανισμού από επιθέσεις. Για παράδειγμα, το Kaspersky DDoS Protection συνδυάζει την εκτεταμένη τεχνογνωσία της Kaspersky για την καταπολέμηση των ψηφιακών απειλών και τις μοναδικές εξελίξεις της εταιρείας. Η λύση προστατεύει από κάθε είδους επιθέσεις DDoS ανεξάρτητα από την πολυπλοκότητα, την ισχύ ή τη διάρκειά τους”.