Έρευνες - Μελέτες

Μειωμένες κατά 3% θα είναι φέτος οι πωλήσεις smartphones παγκοσμίως

smartphone_1234

Σε θετικό πρόσημο, αλλά από το 2020, αναμένεται επιστρέψει η παγκόσμια αγορά smartphones, η οποία και το 2019 θα παραμείνει σε πτωτική τροχιά. Η εκτόξευση των πωλήσεων συσκευών και υπηρεσιών 5G, καθώς και η αυξανόμενη ζήτηση από αναδυόμενες αγορές, όπως η Ινδία, η Ρωσία και η Ινδονησία, είναι οι παράγοντες που θα βοηθήσουν την παγκόσμια αγορά smartphones να επιστρέψει στην ανάπτυξη το 2020. Αυτό θα συμβεί μετά από ένα ακόμη έτος αρνητικών επιδόσεων, που θα είναι το 2019, όπου οι πωλήσεις αναμένεται να μειωθούν κατά 3% έναντι του 2018.

Η αγορά των “έξυπνων” κινητών αναμένεται να εισέλθει σε ανάπτυξη από το 2020, κυρίως, λόγω της τεχνολογίας 5GΗ πτωτική πορεία της αγοράς κατά το τρέχον έτος συνδέεται με την επιβράδυνση των πωλήσεων τις αναπτυγμένες αγορές, λόγω των όλο και μεγαλύτερων κύκλων αντικατάστασης, με την αύξηση των πωλήσεων ανακατασκευασμένων συσκευών και τις “αρρυθμίες”, που δημιουργεί στην αγορά η εμπορική σύγκρουση ΗΠΑ-Κίνας και οι  αμερικανικές απαγορεύσεις σε βάρος της Huawei.

“Εξετάζοντας προσεκτικά τους άλλους παράγοντες που εμποδίζουν τις πωλήσεις smartphones το 2019, παρατηρούμε ότι το αμερικανικό εμπάργκο στη Huawei έχει αφήσει ένα μεγάλο σημάδι στην παγκόσμια αγορά “έξυπνων” κινητών. Ωστόσο, η Huawei αύξησε επιθετικά το μερίδιό της στην Κίνα για να αντιμετωπίσει την πτώση των υπόλοιπων αγορών. Η εταιρεία διέθεσε πάνω από 115 εκατ. smartphones το 1ο εξάμηνο του 2019. Αναμένουμε ότι η ώθηση των πωλήσεων στην Κίνα θα επιτρέψει στην εταιρεία να αυξήσει το ετήσιο ρυθμό ανάπτυξής της το 2019”, υπογραμμίζει σε σχετική της ανάλυση η Counterpoint. 

Ο ρόλος του 5G
Ένας από τους βασικότερους λόγους της επιβράδυνσης της αγοράς συσκευών κινητής τηλεφωνίας το 2019 είναι ότι πολλές αναπτυγμένες αγορές έχουν, ήδη, μεταφερθεί σε δίκτυα και συσκευές 4G. “Η δρομολόγηση των υπηρεσιών 5G το 2019 προσφέρει κάποια στήριξη στους κατασκευαστές και σώζει την αγορά από περαιτέρω πτώση. Ωστόσο, ο αντίκτυπος της τεχνολογίας του 5G στην αγορά των συσκευών θα φανεί, κυρίως, από το 2020 και μετά”, σχολιάζει η εταιρεία. 

Εκτός από τους παραπάνω παράγοντες, η επιμήκυνση των κύκλων αναβάθμισης και η αύξηση των πωλήσεων ανακατασκευασμένων συσκευών συμβάλλουν, επίσης, στην επιβράδυνση της αγοράς των smartphones. “Στις αναδυόμενες χώρες, πολλοί χρήστες κινητών τηλεφώνων δεν αγοράζουν ένα νέο τηλέφωνο, αλλά επιλέγουν ένα μεταχειρισμένο ή ένα ανασκευασμένο κινητό. Αλλά και οι “ώριμες” αγορές είδαν, επίσης, μια πιο έντονη στροφή των καταναλωτών προς αυτήν την κατηγορία των συσκευών”, τονίζουν οι αναλυτές.

Περίπου 140 εκατομμύρια ανακατασκευασμένα κινητά τηλέφωνα πωλήθηκαν παγκοσμίως το 2018, παρουσιάζοντας οριακή αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, όταν οι πωλήσεις νέων smartphones μειώθηκαν κατά 4% σε ετήσια βάση το 2018.

Οι περιοχές του πλανήτη με τους μεγαλύτερους όγκους πωλήσεων μεταχειρισμένων και ανακατασκευασμένων κινητών είναι οι ΗΠΑ και η Ευρώπη. Ωστόσο, οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες αγορές για τα “refurbs” περιλαμβάνουν την Αφρική, τη Νοτιοανατολική Ασία και την Ινδία.