Έρευνες - Μελέτες

6 στους 10 κατοίκους στον πλανήτη έχει σύνδεση στο Διαδίκτυο

internet

Με ταχύτατους ρυθμούς αυξάνεται ο αριθμός των πολιτών που έχουν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, καθώς ο παγκόσμιος ιστός απέκτησε 130 εκατ. νέους χρήστες μέσα σε ένα μόλις χρόνο (Απρίλιος 2018-Απρίλιος 2019). Στα τέλη Απριλίου 2019, 4,4 δις άνθρωποι - από τα 7,7 δις που αριθμεί ο πλανήτης - ή το 58%, είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, ποσοστό αυξημένο κατά 8,6% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στο μεταξύ, από τα 4,4 δις ανθρώπους που είχαν πρόσβαση στο Διαδίκτυο, τα 4 δις ήταν χρήστες mobile internet, που αντιστοιχεί στο 52% του παγκόσμιου πληθυσμού. Τα κινητά τηλέφωνα, άλλωστε, ευθύνονταν για το 48,9% της διεθνούς διαδικτυακής κίνησης, τα laptops και οι σταθεροί ηλεκτρονικοί υπολογιστές για το 47,3% και τα tablets για το 4%. Ταυτόχρονα με τη διείσδυση του Διαδικτύου αυξάνεται και η ταχύτητα του Ίντερνετ παγκοσμίως. 

Η μέση ταχύτητα του παγκόσμιου κινητού Ίντερνετ ήταν τον Απρίλιο 26,2 Mbps, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΤον Απρίλιο του 2018, η μέση ταχύτητα του κινητού Διαδικτύου ήταν 26,2 Mbps, αυξημένη κατά 18% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Στο μεταξύ, η μέση ταχύτητα του σταθερού Ίντερνετ ήταν 57,9 Mbps, που συνιστά αύξηση 36% έναντι του Απριλίου του 2018. Πάντως, όπως προκύπτει από την έκθεση της εταιρείας “Hootsuite” (Digital in 2019 Global Overview), απ’ όπου προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, ένα σημαντικό τμήμα του πλανήτη και συγκεκριμένα το 42%, εξακολουθεί να βρίσκεται σε ψηφιακό σκοτάδι, αφού στερείται της πρόσβασης στο Διαδίκτυο. 

Χρήση κινητού
Οι αριθμοί, που δημοσιοποίησε η εταιρεία Hootsuite, επιβεβαιώνουν ότι το κινητό τηλέφωνο είναι, πλέον, ένα καθημερινό εργαλείο στα χέρια πολιτών, ακόμη κι εκείνων που στερούνται βασικών μέσων διαβίωσης. Τον Απρίλιο του 2019, το 66% του παγκόσμιου πληθυσμού, ήτοι 5,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι, ήταν κάτοχοι - τουλάχιστον - μίας συσκευής κινητού τηλεφώνου. Ο αριθμός αυτός ήταν αυξημένος κατά 130 εκατ. νέους χρήστες σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, που ποσοστιαία αντιστοιχεί σε 2,6%. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, από το σύνολο των κινητών τηλεφώνων, που βρίσκονται σήμερα στα χέρια των κατοίκων της γης, σχεδόν επτά στα δέκα (το 68%) ανήκουν στην κατηγορία των smartphones, ενώ το 29% είναι feature phones. 

Από τα στοιχεία της Hootsuite προκύπτει, εξάλλου, ότι παράλληλα με την κατοχή κινητού τηλεφώνου και την πρόσβαση στο Διαδίκτυο, αυξάνεται και η χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Σήμερα, από το σύνολο του πληθυσμού της γης περίπου 3,5 δις άνθρωποι χρησιμοποιούν τα social media, αριθμός που ποσοστιαία αντιστοιχεί στο 45%. Εξ αυτών, περίπου τα 3,4 δις πολίτες συνδέονται από τις φορητές τους συσκευές.