Έρευνες - Μελέτες

Η ευρωπαϊκή αγορά smartphone μειώθηκε κατά 3% το 1ο τρίμηνο του 2019

smarphonehand3

Πτωτικά κινήθηκε η ευρωπαϊκή αγορά smartphone το 1ο τρίμηνο του 2019, με τις πωλήσεις να υποχωρούν κατά 3% το εξεταζόμενο διάστημα σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Σε σχέση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, οι πωλήσεις smartphones στην ευρωπαϊκή αγορά, επίσης, κινήθηκαν πτωτικά κατά 20%. “Η αγορά των smartphones περιορίστηκε τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους, κυρίως, λόγω της συνεχιζόμενης επιμήκυνσης του κύκλου ζωής των συσκευών και της έλλειψης καινοτομίας σε νέα μοντέλα. Αρκετοί καταναλωτές αναμένουν την έλευση της τεχνολογίας 5G, για να προχωρήσουν σε αντικατάσταση των συσκευών τους, αν και ο αντίκτυπος των δικτύων επόμενης γενιάς δεν θα είναι ορατός άμεσα σε χρονικό επίπεδο”, σχολιάζουν οι αναλυτές της εταιρείας Counterpoint, από την οποία προέρχονται οι παραπάνω προβλέψεις.

Αν και οι συνολικές πωλήσεις smartphone μειώθηκαν, τα κινέζικα brands σημείωσαν άνοδο κατά 39% στην ευρωπαϊκή αγοράΑπό τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι, αν και οι συνολικές πωλήσεις smartphones μειώθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά το 1ο τρίμηνο του 2019, τα κινέζικα brands κατάφεραν να αναπτυχθούν και να εμφανίσουν θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 39% το εξεταζόμενο διάστημα. Συνολικά, οι Κινέζοι κατασκευαστές ελέγχουν πλέον μία στις τρεις πωλήσεις smartphones στην Ευρώπη (το 30%). Πάντως, όπως σχολιάζουν οι αναλυτές, η πρόσφατη κίνηση των ΗΠΑ να περιορίσουν τις πωλήσεις συγκεκριμένου hardware και λογισμικού στη Huawei, συμπεριλαμβανομένου του Google Mobile Services (GMS) για το Android, θα έχει δυνητικά σημαντική επίδραση στην αγορά smartphone της Ευρώπης τα επόμενα τρίμηνα.

Επιμέρους περιοχές
Η Ευρώπη αντιπροσώπευε το 14,5% των συνολικών πωλήσεων smartphones παγκοσμίως κατά το 1ο τρίμηνο του 2019. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τέσσερα στα πέντε κινητά τηλέφωνα, που διατέθηκαν στην ευρωπαϊκή αγορά κατά το 1ο τρίμηνο του 2019, ήταν smartphone. Η αγορά των “έξυπνων” κινητών παρέμεινε και το 1ο τρίμηνο του έτους συγκεντρωμένη στα χέρια των κορυφαίων πέντε κατασκευαστών, που ήλεγχαν το 84% της συνολικής αγοράς smartphones της περιοχής.

Την πρώτη θέση της αγοράς κατέκτησε η Samsung με μερίδιο αγοράς 31%, με τη Huawei να ακολουθεί από κοντά στη δεύτερη θέση με μερίδιο 26%. Την πρώτη πεντάδα της αγοράς συμπληρώνουν η Apple, η Xiaomi και η Alcatel. Μάλιστα, περίπου το ένα τέταρτο των παγκόσμιων πωλήσεων της Samsung και της Huawei προέρχονται από την ευρωπαϊκή αγορά.

Από τις επιμέρους γεωγραφικές ζώνες της Ευρώπης, η δυτικοευρωπαϊκή αγορά υποχώρησε κατά 6% σε ετήσια βάση το 1ο τρίμηνο του 2019. Οι ισχυρές πωλήσεις σε Ρωσία, Τσεχία, Τουρκία και Πολωνία ήταν ο κύριος λόγος για την ανάπτυξη που σημειώθηκε στην αγορά smartphone της Ανατολικής Ευρώπης το 1ο τρίμηνο του 2019.