Έρευνες - Μελέτες

Ποιες ευρωπαϊκές πόλεις απειλούν τη “δόξα” της Silicon Valley

peoplewalk

Τον τίτλο της Silicon Valley, ως “Μέκκα” της τεχνολογικής καινοτομίας, διεκδικούν με αξιώσεις κάποιες μεγαλουπόλεις του πλανήτη, μεταξύ των οποίων και τρεις ευρωπαϊκές, το Λονδίνο, το Βερολίνο και το Παρίσι. Η παντοδυναμία της Silicon Valley ως πρωτεύουσα κόσμου στην ψηφιακή τεχνολογία, δείχνει να “ξεθωριάζει”: ήδη το 60% των στελεχών πιστεύει ότι είναι πιθανό ή πολύ πιθανό το παγκόσμιο κέντρο τεχνολογίας να μετακινηθεί από τη μέχρι σήμερα έδρα του, τη Silicon Valley, μέχρι το 2023. Ποιοί είναι οι επίδοξοι διάδοχοι στην κούρσα της διεκδίκησης αυτού του τίτλου;

Λονδίνο, Βερολίνο και Παρίσι οι ευρωπαϊκές πόλεις, που συγκαταλέγονται στα καλύτερα Innovation Hubs παγκοσμίωςΣύμφωνα με την παγκόσμια έρευνα της KPMG σε 740 στελέχη επιχειρήσεων από τον ευρύτερο χώρο της τεχνολογίας, τα τρία κορυφαία - εκτός της Silicon Valley - παγκόσμια Innovation Hubs για την επόμενη τετραετία θεωρούνται η Νέα Υόρκη, το Πεκίνο, με το Λονδίνο και το Τόκιο να μοιράζονται την τρίτη θέση. Την επόμενη θέση μοιράζονται από κοινού η Σαγκάη και η Ταϊπέι, ενώ οι υπόλοιποι κορυφαίοι κόμβοι τεχνολογικής καινοτομίας, παγκοσμίως, είναι η Σιγκαπούρη, η Σεούλ, Βοστόνη και Όστιν μοιράζονται την ίδια θέση, και ακολουθούν Βερολίνο, Χονγκ Κονγκ, Ουάσιγκτον, Παρίσι και Τελ Αβίβ. Τα κορυφαία αυτά hubs καινοτομίας προσελκύουν τα περισσότερα επενδυτικά κεφάλαια, έχουν τους καλύτερους όρους χρηματοδότησης νέων ιδεών και τη μεγαλύτερη συγκέντρωση ψηφιακών ταλέντων με δυσεύρετες δεξιότητες, όπως η μηχανική μάθηση. 

Πόλος έλξης το Λονδίνο
Η έρευνα της KPMG αποδίδει στις ΗΠΑ πέντε από τα 15 κορυφαία κέντρα τεχνολογικής καινοτομίας του πλανήτη, ενώ η Ευρώπη εκπροσωπείται στην εν λόγω λίστα με τρία και η Μέση Ανατολή με ένα. Η περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού αναδεικνύεται πρωταγωνίστρια, καθώς συγκεντρώνει τους περισσότερους από τους παγκόσμιους κόμβους καινοτομίας και συγκεκριμένα επτά. Ιδιαίτερης σημασίας για την Ευρώπη είναι η εξαιρετική επίδοση της Μεγάλης Βρετανίας, με τη βρετανική πρωτεύουσα να κατατάσσεται τρίτη παγκοσμίως, παρά τις σοβαρές αναταράξεις, που προκαλεί το Brexit.

Σε νεοφυείς επιχειρήσεις με έδρα τη Μεγάλη Βρετανία κατευθύνθηκαν το 2018 κεφάλαια της τάξης των €7,7 δις. Το ποσό αυτό είναι 1,5 φορά μεγαλύτερο από αυτό που επενδύθηκε σε startups στη Γερμανία και 2,6 φορές το επίπεδο των επενδύσεων το startup οικοσύστημα της Γαλλίας. 

Ο ρόλος του 5G
Η μελέτη της KPMG αναδεικνύει τα κορυφαία hubs καινοτομίας του κόσμου, λαμβάνοντας υπόψη μια σειρά από παράγοντες. Κομβικό ρόλο στην ανάδειξη μιας πόλης σε κέντρο ψηφιακής καινοτομίας παίζουν οι υποδομές. Σε αυτήν την κατεύθυνση, η πορεία αυτών των πόλεων προς τα δίκτυα επόμενης γενιάς, 5G, παίζει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση του ψηφιακού τους προφίλ. Άλλος ένας παράγοντας μείζονος σημασίας είναι η διαθέσιμη “δεξαμενή ταλέντων”, που καθένα από αυτά τα μεγαθήρια της τεχνολογικής καινοτομίας. Άλλοι παράγοντες, που βαρύνουν στην αξιολόγηση, είναι η νομοθεσία για την υποδοχή ταλέντων και επιχειρήσεων από άλλες χώρες, το κόστος ζωής, το επίπεδο ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η ελκυστικότητα μιας πόλης για τη γενιά των millennials.