Έρευνες - Μελέτες

Αμετάβλητο το κλίμα στην ελληνική αγορά Πληροφορικής το Δεκέμβριο

technolo728

Αμετάβλητος σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, αλλά σε χαμηλότερα επίπεδα έναντι του περασμένου έτους, ήταν ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην ελληνική αγορά Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού, το Δεκέμβριο του 2018. Ο δείκτης παρέμεινε σταθερός το Δεκέμβριο του 2018 στις 83,4 μονάδες, σε χαμηλότερα επίπεδα, ωστόσο, σε σχέση με τα αντίστοιχα του 2017, όταν είχε βρεθεί στις 89 μονάδες. Οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων στον κλάδο βελτιώθηκαν το Δεκέμβριο και διαμορφώθηκαν στις -7 μονάδες, από -12 μονάδες ένα μήνα νωρίτερα. Αντίθετα, αρνητικά κινήθηκαν οι τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση (0 μονάδες από +5 μονάδες ο δείκτης), αλλά και οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη πορεία της, που υποχώρησαν οριακά (στις +9 μονάδες από +10 μονάδες το ισοζύγιο).

Ωστόσο, ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική υποχώρησε το Δεκέμβριο του 2018 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτεραΣτις προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου το σχετικό ισοζύγιο μειώθηκε στις +10 από +21 μονάδες, ενώ ως προς τις προβλέψεις για τις τιμές, ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε κατά 7 μονάδες (+5 μονάδες). Σύμφωνα με την έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, το 43% των επιχειρήσεων του κλάδου (από 35% ένα μήνα νωρίτερα) δήλωνε το Δεκέμβριο του 2018 απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία. Στο μεταξύ, το 33% των επιχειρήσεων της Πληροφορικής και Ανάπτυξης Λογισμικού επεσήμανε το Δεκέμβριο του 2018 την ανεπάρκεια ζήτησης, το 12% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και το 8% τους λοιπούς τρέχοντες παράγοντες, ως τα κυριότερα προσκόμματα στη λειτουργία του.

Αμετάβλητη η εικόνα
Στο μεταξύ, ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος παρέμεινε ουσιαστικά αμετάβλητος το Δεκέμβριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 101,6 μονάδες έναντι 101,8 μονάδων το Νοέμβριο. Στη Βιομηχανία και τις Κατασκευές καταγράφηκε επιδείνωση των προσδοκιών, η οποία αντισταθμίζεται από σχετικά μεγαλύτερη βελτίωση στο Λιανικό Εμπόριο, καθώς και μικρότερη άνοδο στις Υπηρεσίες και την καταναλωτική εμπιστοσύνη. Αναφορικά με την καταναλωτική εμπιστοσύνη, αυτή σημείωσε την υψηλότερη επίδοση από το Μάρτιο του 2015, μετά από ανοδική πορεία των τελευταίων 6 μηνών.

“Η οικονομία βρίσκεται, το τελευταίο διάστημα, μάλλον σε περίοδο αναμονής, καθώς επιχειρήσεις και νοικοκυριά φαίνεται να προσπαθούν να προσαρμοστούν ενόψει των δεδομένων και προκλήσεων, που δημιουργεί η έξοδος από το τελευταίο πρόγραμμα. Το οικονομικό κλίμα ήταν βελτιωμένο, κατά μέσο όρο, το 2018 σε σχέση με το αμέσως προηγούμενο έτος, αλλά κινήθηκε σε επίπεδα, που ήταν από τα χαμηλότερα στην Ε.Ε.”, αναφέρει το ΙΟΒΕ.

Επιδείνωση στην ΕΕ
Συνολικά, ο δείκτης οικονομικού κλίματος επιδεινώθηκε το Δεκέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα στην Ε.Ε. (κατά 2,2 μονάδες, για να διαμορφωθεί στις 107,3 μονάδες), αλλά και στην Ευρωζώνη (κατά 2 μονάδες, για να διαμορφωθεί στις 107,6 μονάδες). Συγκεκριμένα, στην Ευρωζώνη, ο δείκτης υποχώρησε ήπια στη Βιομηχανία (-1,4), στις Υπηρεσίες (-1,4), τις Κατασκευές (-1,0). Αντίθετα, βελτιώθηκε στο Λιανικό Εμπόριο (+0,5), ενώ επιδεινώθηκε αισθητά η καταναλωτική εμπιστοσύνη (-2,3).

Από τις πέντε μεγαλύτερες οικονομίες της Ευρωζώνης, ο δείκτης επιδεινώθηκε σε όλες: στην Ιταλία (-1,4), στη Γερμανία (-1,9), στη Γαλλία (-2,0), ενώ μεταβλήθηκε οριακά στην Ολλανδία (-0,3) και σημαντικά στην Ισπανία (-3,0). Στην Ε.Ε., η χειροτέρευση των προσδοκιών προκύπτει κυρίως ως αποτέλεσμα της επιδείνωσης του δείκτη στην Πολωνία (-1,2)., η οποία αντισταθμίστηκε σε μικρό βαθμό από την οριακή βελτίωση στη Μεγάλη Βρετανία (+0,1) Σε τομεακό επίπεδο καταγράφηκε επιδείνωση του κλίματος σε όλους τους τομείς, με εξαίρεση την Ευρωζώνη.