Έρευνες - Μελέτες

Η Ελλάδα δεν ανεβαίνει στο “σύννεφο”: Μόλις το 8% των εταιρειών χρησιμοποιεί Cloud

cloudcomputing

Με αργούς ρυθμούς επιβιβάζεται στο “σύννεφο” η Ελλάδα, καθώς σήμερα μόλις το 8% των ελληνικών επιχειρήσεων κάνει χρήση Cloud Computing. Η επίδοση αυτή αποτελεί την τρίτη χειρότερη στην ΕΕ-28 για το τρέχον έτος, με το μέσο όρο χρήσης του Cloud στην Ευρώπη να βρίσκεται στο 19%. Η χώρα μας, μαζί με τη Βουλγαρία και την Ουγγαρία μοιράζονται την 26η θέση, με τη Λετονία και την Πολωνία (με 6% ποσοστό χρήσης Cloud έκαστη) στην 27η θέση και τη Ρουμανία στην τελευταία με 5%. Στον αντίποδα, το μεγαλύτερο ποσοστό χρήσης του Cloud, από επιχειρήσεις, το κατέχει η Φινλανδία, όπου περισσότερες από μία στις δύο εταιρείες δηλώνουν ότι το χρησιμοποιούν (51%). Ακολουθεί η Ιταλία με 40%, η Σουηδία με 39% και η Δανία με 38%.Σύμφωνα με τα στοιχεία, που αφορούν το τρέχον έτος και τα οποία δημοσιοποίησε χθες η Eurostat, στην Ελλάδα η πιο συχνή χρήση του Cloud αφορά υπηρεσίες e-mail με ποσοστό 67% (66% ο μέσος όρος στην Ευρώπη), την αποθήκευση αρχείων σε ποσοστό 50% (53% ο μέσος κοινοτικός όρος), τη φιλοξενία database με 36%, υπηρεσίες Office software με 31%.Η χρήση του Cloud για υπηρεσίες e-mail είναι πιο συχνή σε 16 κράτη - μέλη και κυρίως, μεταξύ των ιταλικών επιχειρήσεων (86%), των κροατικών (85%) και των εταιρειών στη Σλοβακία(84%).

Η αποθήκευση αρχείων στο Cloud είναι πιο συνηθισμένη χρήση σε έντεκα κράτη - μέλη και κυρίως στην Ιρλανδία (74%), στο Ηνωμένο Βασίλειο (71%), τη Δανία και την Κύπρο (και οι δύο με 70%).

Τα στοιχεία της Eurostat αποδεικνύουν ότι για τη μεγάλη πλειοψηφία των εταιρειών στην Ε.Ε., αυτών που δεν κάνουν χρήση του cloud, δηλαδή για το 81%, ο βασικός αποτρεπτικός λόγος είναι η ελλιπής γνώση σχετικά με τα οφέλη του cloud.

Οι πιο ενεργοί κλάδοι
Όσον αφορά τους κλάδους των επιχειρήσεων, οι οποίες - κατά κύριο λόγο - έχουν υιοθετήσει το Cloud, δεν αποτελούν έκπληξη τα στοιχεία της Eurostat, σύμφωνα με τα οποία, στην ΕΕ-28 τη μεγαλύτερη χρήση κάνουν οι εταιρείες της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (45%), με τον κλάδο των Επιστημών και της Τεχνολογίας να ακολουθεί (27%). Συνολικά, πάντως, το ποσοστό χρήσης ανά κλάδο κυμαίνεται από το 14% έως το 20% σε όλους τους τομείς της ευρωπαϊκής οικονομίας.Στο 19% ο μέσος όρος χρήσης υπηρεσιών Cloud στην ΕΕ το 2014Ασφάλεια
Η ασφάλεια των δεδομένων παραμένει βασικός λόγος ανησυχίας για τις επιχειρήσεις, αποτρέποντας τις από το να υιοθετήσουν το Cloud ευρύτερα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, οι επιχειρήσεις που ήδη χρησιμοποιούν το “υπολογιστικό νέφος”, δηλώνουν ότι η ασφάλεια είναι αυτή που τις προβληματίζει, με το 39% να κατονομάζει αυτόν τον προβληματισμό ως το “νούμερο ένα” ανασχετικό παράγοντα.

Πάντως, τα ποσοστά σαφέστατα και διαφέρουν ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών, με το ποσοστό για τις μεγάλες εταιρείες να ανέρχεται σε 57% και τις μικρομεσαίες σε 38%. Το κόστος για τις υπηρεσίες cloud computing (32% τόσο για τις μεγάλες όσο και για τις ΜμΕ) και η ελλιπής γνώση 32% στις ΜμΕ και 17% στις μεγάλες) αναφέρονται από τις επιχειρήσεις, ως λόγοι που τις αποτρέπουν από την περαιτέρω υιοθέτηση του Cloud.