Έρευνες - Μελέτες

Στα $325 εκατ. τα έσοδα της ευρωπαϊκής αγοράς eSports το 2018

esports-2

Με σταθερό ρυθμό διευρύνεται η ευρωπαϊκή - και φυσικά η παγκόσμια - αγορά των ηλεκτρονικών αθλημάτων, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να παρακολουθούν, πλέον, τακτικά αγώνες eSports. Τα συνολικά κέρδη από τα ηλεκτρονικά αθλήματα στην Ευρώπη άγγιξαν τα $253 εκατ. το 2017, ενώ για το τρέχον έτος η πρόβλεψη είναι για $325 εκατ.

Οι Έλληνες teenagers είναι από τους πλέον φανατικούς θεατές eSports στην ΕυρώπηΣύμφωνα με τη νέα έκδοση της ετήσιας έρευνας της PayPal και της SuperData για τα ηλεκτρονικά αθλήματα, η Ρωσία είναι η πιο μεγάλη αγορά για τα eSports, με έσοδα της τάξης των $38 εκατ. το 2017. Η Ελλάδα βρίσκεται στη δεύτερη χαμηλότερη θέση ανάμεσα στις ευρωπαϊκές χώρες, με έσοδα $850.000 και πάνω από την τελευταία σε κατάταξη χώρα, την Ουγγαρία με $570.000 δολάρια.

Πάντως, οι ειδικοί προβλέπουν ότι η φετινή ανάπτυξη της εν λόγω αγοράς στην χώρα μας θα φτάσει περίπου το 17%-18% το 2018, ξεπερνώντας, μάλιστα, τις περσινές εκτιμήσεις. Είναι μεν σαφώς κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο του 29%, αλλά πιο ψηλά από την Ιταλία (15%), την Ιρλανδία (5%) και με αντίστοιχο ρυθμό με την Δανία (18%) και την Γαλλία (19%).

Όπως διαπιστώνει η έρευνα, στην Ευρώπη υπάρχουν περίπου 27 εκατομμύρια άνθρωποι, που ασχολούνται ενεργά με τα eSports, εκ των οποίων οι 437.000 είναι Έλληνες. Οι αναλυτές προβλέπουν ότι τα νούμερα θα διατηρήσουν σταθερή ανοδική τάση και η Ελλάδα δεν αποτελεί εξαίρεση, καθώς το αντίστοιχο κοινό εκτιμάται ότι θα ανέβει κατά 17% έως το τέλος του 2019 (σε σύγκριση με το 2017).

Φανατικοί οι έφηβοι
Καθώς τα eSports, μαζί με τις σχετικές δραστηριότητες, είναι ευρέως συνυφασμένα με τους νεαρότερους ανθρώπους, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι το 71% του ελληνικού κοινού των ηλεκτρονικών αθλημάτων είναι ηλικίας 13 με 34 ετών. Ενώ η μεγαλύτερη ηλικιακή κατηγορία είναι εκείνη των 25-34 ετών (28%), η ομάδα των εφήβων ηλικίας 13-17 ετών απαρτίζει το 19%, καταδεικνύοντας το πόσο δημοφιλή είναι τα eSports στους teenagers και την απόλυτα εξοικειωμένη με την τεχνολογία Generation Z, τη γενιά που διαμορφώνει, άλλωστε, τις τάσεις της βιομηχανίας ψηφιακών παιχνιδιών.

Πρόκειται, μάλιστα, για το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, το οποίο η χώρα μας μοιράζεται με τη Γαλλία και τη Βουλγαρία (19%), καθώς και με τη Νορβηγία (18%). Εκτός Γηραιάς ηπείρου, την πρώτη θέση κατέχουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 24%. Οι Έλληνες θεατές άνω των 45 ετών σημειώνουν πολύ χαμηλά ποσοστά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας.

Και οι γυναίκες
Στο μεταξύ, η Ελλάδα συγκαταλέγεται σε μία από τις δέκα ευρωπαϊκές χώρες, που αποκτούν σταθερά όλο και μεγαλύτερο γυναικείο κοινό. Αν και τα eSports και το gaming θεωρούνται γενικά “ανδρική υπόθεση”, όσο μεγαλώνει η αγορά, τόσο επηρεάζει και την ισότητα των φύλων.

Το 2017 η αγορά των ηλεκτρονικών αθλημάτων στη Σουηδία ήταν η πλέον “γυναικοκρατούμενη”, με ποσοστό 25% γυναικών που ασχολούνται με τα eSports, ενώ ακολουθούν η Πολωνία (24%) και η Γαλλία (23%).

Στην Ελλάδα, το 19% του κοινού απαρτίζεται από γυναίκες (15% το 2016), ενώ ο συνολικός μέσος όρος στην Ευρώπη πέρυσι ήταν μόλις 18%. Οι μεγαλύτερες διαφορές ανάμεσα στα δύο φύλα σημειώθηκαν στην Βουλγαρία, την Ισπανία και την Ιταλία, όπου μόλις το 11%-13% του αντίστοιχου κοινού ήταν γυναικείο στις χώρες αυτές. Η κοινότητα των ηλεκτρονικών αθλημάτων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαθέτει ελαφρώς περισσότερες γυναίκες, με ποσοστό 14%.

Η έρευνα
Τα ευρήματα βασίζονται σε ένα συνδυασμό από τα αποτελέσματα της έρευνας σε εθνικό επίπεδο, που διεξήχθη τον Οκτώβριο του 2017 (σε δείγμα 1.000 ερωτηθέντων ανά χώρα) και από τα στοιχεία θέασης των esports που συλλέχθηκαν από τις πλατφόρμες Twitch και YouTube. Η έρευνα διεξήχθη στις εξής χώρες: Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Δανία, Ελλάδα, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιρλανδία, Ισπανία, Ισραήλ, Ιταλία, Μεγάλη Βρετανία, Νορβηγία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Ρωσία, Σουηδία, Τσεχική Δημοκρατία και Φινλανδία.