Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Βραβεία Sony World Photography Awards 2014: αποκαλύφθηκαν οι νικητές του διαγωνισμού και του βραβείου L’Iris D’Or

Η τριανταενός ετών Αμερικανίδα φωτογράφος Sara Naomi Lewkowicz ανακηρύχτηκε η φετινή νικήτρια του βραβείου L’Iris d’Or και έλαβε τον τίτλο Φωτογράφος της Χρονιάς 2014, στο διαγωνισμό Sony World Photography Awards. Η Sara Naomi Lewkowicz ξεχώρισε μέσα από 139.554 συμμετοχές, από 166 χώρες – αριθμός ρεκόρ στην επταετή ιστορία των βραβείων. Η φωτογράφος παρέλαβε το βραβείο της – ψηφιακό εξοπλισμό Sony και χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000 – στην τελετή με γκαλά των βραβείων Sony World Photography Awards 2014, στο Λονδίνο

Οι κριτές εξέλεξαν ομόφωνα, τη Lewkowicz ως τη φετινή νικήτρια, για την απερίφραστη και ειλικρινή σειρά φωτογραφιών της με τίτλο ‘Shane and Maggie’, μια εκ των έσω εξέταση της ενδοοικογενειακής βίας, ως διαδικασία. Μέσα από το έργο της, η Lewkowicz επιθυμεί να δει πιο βαθιά και άφοβα την ενδοοικογενειακή κακοποίηση ως μια διαδικασία, σε αντίθεση με ένα μεμονωμένο περιστατικό. Εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο αναπτύσσονται οι εξακολουθητικές πρακτικές της κακοποίησης και τελικά κορυφώνονται, καθώς και την βραχυπρόθεσμη και μακροπρόθεσμη επίδραση που έχουν στα θύματα, στις οικογένειές τους και στους θύτες. Είναι αδύνατον να ξεφύγεις από αυτήν την ιστορία, είναι τρομακτική και τρυφερή, άγρια και απερίγραπτη, έντονα χρωματισμένη.

Μιλώντας για τη νίκη της η Lewkowicz δήλωσε:  «Έχω μείνει άναυδη, ήταν μια εξαιρετικά δυνατή δουλειά και σκεφτόμουν ότι δεν υπάρχει περίπτωση να κερδίσω - είμαι πολύ ενθουσιασμένη που κέρδισα ένα βραβείο! Νιώθω πλημυρισμένη από συναισθήματα.»

Ο πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, W.M. Hunt, αναφερόμενος στη νικήτρια σειρά, την χαρακτήρισε: «Έντονα χρώματα, αγωνιώδη, δραματική και με ισχυρή επίδραση, προσωπική και ανησυχαστικά προκλητική.»

Η Sara Lewkowicz γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Νέα Υόρκη και παρακολουθεί σπουδές για master στην οπτική επικοινωνία στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, στο Athens. Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας με πτυχίο στη δημοσιογραφία. Η δουλειά της έχει δημοσιευτεί σε εκδόσεις όπως το Time Magazine, το Stern και το Days Japan. Έχει κερδίσει διάφορα βραβεία και επιχορηγήσεις, όπως την φοιτητική επιχορήγηση Alexia Student Grant 2013, την πρώτη θέση στην Κατηγορία Σύγχρονα θέματα στον Παγκόσμιο Οργανισμό Φωτογραφίας και το βραβείο Ville de Perpignan Remi Ochlik 2013. Της έχει απονεμηθεί, επίσης, ο τίτλος Φωτογράφος φοιτητής κολεγίου της χρονιάς 2013, από το COPY, και έχει αποσπάσει και άλλα βραβεία και διακρίσεις όπως τα POYi, Days Japan, το βραβείο World Report Award, από το Φεστιβάλ Έθνικ φωτογραφιών στην Ιταλία, και πολλά άλλα.

Η Τιμητική Κριτική Επιτροπή αποφάσισε το βραβείο L’Iris d’Or – το πλέον διακεκριμένο βραβείο μας – να δοθεί σε ένα φωτογράφο του οποίου το έργο αντιπροσωπεύει το άριστο ανάμεσα σε όλες συμμετοχές. Η επιλογή του νικητή γίνεται μεταξύ των φωτογράφων που κατέχουν την πρώτη θέση σε όλες τις Κατηγορίες Επαγγελματιών. Τα έργα της νικήτριας του L’Iris d’Or, μαζί με των άλλων νικητών, τα ονόματα των οποίων ανακοινώθηκαν απόψε στα βραβεία, θα φιλοξενηθούν στο Somerset House στα πλαίσια της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition 2014, από την 1η έως τις 18 Μαΐου. Οι φωτογραφίες θα συμπεριληφθούν στον ετήσιο τόμο των Βραβείων Sony World Photography Awards 2014.

Φωτογράφος της χρονιάς του Ανοιχτού διαγωνισμού – Chen Li, Κίνα

Ο Κινέζος ερασιτέχνης φωτογράφος Chen Li ανακηρύχτηκε Φωτογράφος της χρονιάς του Ανοιχτού διαγωνισμού, στα φετινά βραβεία. Η φωτογραφία με την οποία κέρδισε ο Chen Li, με τίτλο Rain in an ancient town’, επελέγη μεταξύ 65.000 περίπου συμμετοχών, παγκοσμίως, σε έναν διαγωνισμό, σκοπός του οποίου είναι να βρίσκει την καλύτερη φωτογραφία, στον κόσμο, ενός ερασιτέχνη φωτογράφου ή ενός λάτρη της φωτογραφίας. Ο Chen Li, ο οποίος ζει στην κομητεία Fenghuang, στην επαρχία Hunan, είναι ένας ενθουσιώδης ερασιτέχνης φωτογράφος για περισσότερα από 30 χρόνια.

Νικητές και φιναλίστ της Κατηγορίας επαγγελματιών

Οι νικητές καθώς και οι φωτογράφοι που κατέλαβαν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις στην Κατηγορία επαγγελματιών ανακοινώθηκαν, όλοι, στην τελετή βράβευσης. Οι νικητές της Κατηγορίας Επαγγελματιών ταξίδεψαν δωρεάν στο Λονδίνο για να παραλάβουν το βραβείο τους.

Τα έργα που κέρδισαν επιδεικνύουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη διεθνή φωτογραφία – από φωτογραφίες νεκρής φύσης και αρχιτεκτονικής, που ωθούν το θεατή να ανακαλύπτει το απροσδόκητο μέσα στην καθημερινότητα, μέχρι έξυπνες φωτογραφίες βρεγμένων σκύλων. Οι νικητές είναι οι εξής:

 • Αρχιτεκτονική - Ludovic Maillard, Γαλλία
 • Τέχνες και Πολιτισμός - Viviana Peretti, Ιταλία
 • Καμπάνια – Spencer Murphy, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Εννοιολογική Σύλληψη – Thomas Brummett, ΗΠΑ
 • Επικαιρότητα – Sara Naomi Lewkowicz, ΗΠΑ
 • Σύγχρονα θέματα – Guy Martin, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Τοπίο – Roei Greenberg, Ισραήλ
 • Lifestyle – Myriam Meloni, Ιταλία
 • Φύση & Άγρια ζωή – Michael Nichols, ΗΠΑ
 • Άνθρωποι – Mario Wezel, Γερμανία
 • Πορτρέτο – Sophie Gamand, Γαλλία
 • Σπορ – Salvatore Di Gregorio, Ιταλία
 • Νεκρή φύση – Amanda Harman, Ηνωμένο Βασίλειο
 • Ταξίδι – Ricardo Teles, Βραζιλία

Η πλήρης λίστα των νικητών καθώς και των φωτογράφων που κατέλαβαν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις βρίσκεται στην ενότητα Σημείωση προς τους συντάκτες.

Βραβείο Outstanding Contribution to Photography - Mary Ellen Mark

Η εμβληματική Αμερικανίδα φωτογράφος Mary Ellen Mark βραβεύτηκε για την εξαιρετική της προσφορά στη φωτογραφία.

Η Mary Ellen Mark είναι αναγνωρισμένη ως μια από τις πιο σημαίνουσες προσωπικότητες στο χώρο της φωτογραφίας και το έργο της έχει αποτελέσει σημείο αναφοράς στο φωτογραφικό ντοκιμαντέρ.

Ξεκίνησε σαν freelance φωτογράφος και δούλευε συχνά σε κινηματογραφικά πλατό, η καριέρα της Mark ξεδιπλώνεται σε τέσσερις δεκαετίες και περιλαμβάνει πάρα πολλά ταξίδια. Το έργο της χαρακτηρίζεται από το όραμά της, που δεν είναι άλλο από το να αντικατοπτρίζει στις φωτογραφίες της τον ανθρωπισμό και να απαθανατίζει, αλλά και να αναγνωρίζει ανθρώπους που βρίσκονται στο περιθώριο της κοινωνίας.

Για τον εορτασμό του βραβείου της θα παρουσιαστεί μια ειδική αναδρομική έκθεση των έργων της Mark στο Somerset House από την 1η έως τις 18 Μαΐου, στα πλαίσια της Έκθεσης Sony World Photography Awards 2014, ενώ θα συμπεριληφθούν ακόμα περισσότερες φωτογραφίες της στον ετήσιο τόμο των βραβείων Sony World Photography Awards 2014. Το Βραβείο Outstanding Contribution to Photography (Εξαιρετικής Προσφοράς στη Φωτογραφία) είχε δοθεί παλαιότερα στους William Eggleston, William Klein, Eve Arnold, Bruce Davidson, Marc Riboud και Phil Stern.

Φωτογράφος της χρονιάς του διαγωνισμού Student Focus – Scarlet Evans, Ηνωμένο Βασίλειο

Η Βρετανίδα φωτογράφος Scarlet Evans, η οποία συμμετείχε στο διαγωνισμό Student Focus - Φωτογράφος της Χρονιάς εκπροσωπώντας το πανεπιστήμιό της, το κολέγιο Central Saint Martins College of Art and Design, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ανακηρύχτηκε νικήτρια και έλαβε εξοπλισμό ψηφιακής οπτικής απεικόνισης Sony αξίας €35.000 για το πανεπιστήμιό της. Το βραβείο Student Focus είναι ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή προγράμματα, που απευθύνεται σε σπουδαστές φωτογραφίας. Σε αυτόν το διαγωνισμό συμμετέχουν 230 εκπαιδευτικά ινστιτούτα από ολόκληρο τον κόσμο και ο στόχος του είναι να παρέχει υποστήριξη και έμπνευση στην επόμενη γενιά φωτογράφων.

Μιλώντας για τη νίκη της η Evans δήλωσε:  «Νιώθω τιμή και έκπληξη. Ήταν εντελώς αναπάντεχο. Υπάρχουν τόσοι πολλοί ταλαντούχοι φωτογράφοι κι εγώ αισθάνομαι πολύ τυχερή».

Νέος Φωτογράφος της χρονιάς – Paulina Metzscher, Γερμανία

Μια εντυπωσιακή φωτογραφία ενός νεαρού κοριτσιού σε ένα νυχτερινό τραίνο στην Κίνα εξασφάλισε στην δεκαενιάχρονη Paulina Metzscher τον τίτλο του Νέου Φωτογράφου της χρονιάς. Η φωτογραφία της Metzscher επελέγη ως η μοναδική καλύτερη φωτογραφία που έβγαλε φωτογράφος κάτω των 20 ετών.

Οι Νικητές των βραβείων Kraszna-Krausz Book Awards  2014

Τα Βραβεία Kraszna-Krausz Book Awards είναι υπερήφανοι συνεργάτες των Βραβείων Sony World Photography Awards. Το χρηματικό έπαθλο των £10.000 για το βιβλίο καλύτερης φωτογραφίας και το βιβλίο καλύτερης κινούμενης εικόνας της χρονιάς μοιράστηκαν δυο εντυπωσιακά βιβλία.  Οι φετινοί νικητές είναι:

 • Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Φωτογραφίας: Sergio Larrain: Vagabond Photographer των Agnès Sire και Gonzalo Leiva Quijada (Εκδ. Thames and Hudson)
 • Βραβείο Καλύτερου Βιβλίου Κινούμενης Εικόνας: Charles Urban: Pioneering the Non-Fiction Film in Britain and America, 1897 - 1925 του Luke McKernan (Εκδ. University of Exeter Press)

Το Ίδρυμα Kraszna-Krausz τίμησε την Philippa Brewster, Senior Editor, στο Visual Culture στο I.B. Tauris, με το βραβείο Outstanding Contribution to Publishing, για την σημαντική προσφορά της στις εκδόσεις, ως αναγνώριση της μακροχρόνιας αφοσίωσής της και της επίδρασής της στη χώρο των εκδόσεων της οπτικής απεικόνισης.

Έκθεση Sony World Photography 2014

Όλες οι νικήτριες φωτογραφίες, μαζί με τις φωτογραφίες των φιναλίστ των Βραβείων Sony World Photography Awards 2014, θα εκτίθενται στο Somerset House στο Λονδίνο από 1η – 18 Μαΐου, στα πλαίσια της Έκθεσης των βραβείων Sony World Photography Awards 2014. Στην έκθεση περιλαμβάνεται και μια ειδική συλλογή έργων της εμβληματικής Αμερικανίδας φωτογράφου Mary Ellen Mark, η οποία τιμήθηκε με το βραβείο Outstanding Contribution to Photography Award, για την εξαιρετική της προσφορά στη φωτογραφία.

Πρόγραμμα Παγκόσμιοι πρεσβευτές οπτικής απεικόνισης της Sony – William Klein και Panos Pictures

Το πρόγραμμα Παγκόσμιοι πρεσβευτές οπτικής απεικόνισης (Global Imaging Ambassadors), είναι μια νέα πρωτοβουλία της Sony, χάρη στην οποία έρχονται κοντά οι καλύτεροι φωτογράφοι από όλο τον κόσμο και πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο οργανισμό φωτογραφίας. Ο θρυλικός φωτογράφος William Klein, μαζί με μια επίλεκτη ομάδα φωτογράφων από το πρακτορείο Panos Pictures, είναι κάποιοι από τους πρώτους φωτογράφους "Master" που συμμετέχουν στο πρόγραμμα πρεσβευτών της Sony και τα έργα τους, που παραγγέλθηκαν ειδικά για αυτό, επιδεικνύονται στα πλαίσια αυτής της έκθεσης.

Οι φωτογραφίες των νικητών και των φιναλίστ εμφανίζονται στην τοποθεσία www.worldphoto.org.

Για εισιτήρια, περαιτέρω πληροφορίες και φωτογραφίες, επικοινωνήστε με την:

Kristine Bjørge, PR Manager, Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας

+44 (0) 20 7886 3146/ + 44 (0) 7557 261 537 / kristine@worldphoto.org

Οι νικητήριες φωτογραφίες είναι διαθέσιμες για λήψη μέσω του press.worldphoto.org και του Image.net.

Για να εγγραφείτε, ώστε να αποκτήσετε δωρεάν λογαριασμό Τύπου, μεταβείτε στην τοποθεσία press.worldphoto.org/register

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ