Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Νικητής των Ελληνικών Βραβείων, στο πλαίσιο των βραβείων Sony World Photography Awards 2014, ο Παναγής Χρυσοβέργης

Ο Έλληνας φωτογράφος Παναγής Χρυσοβέργης ανακοινώθηκε σήμερα, ως ο νικητής του Ελληνικού Εθνικού Βραβείου, μέρος των Sony World Photography Awards 2014, ενός από τους κορυφαίους διαγωνισμούς φωτογραφίας.

Τα Εθνικά βραβεία, στα οποία μπορούν να συμμετάσχουν φωτογράφοι όλων των ικανοτήτων, έχουν ως στόχο τους να ανακαλύψουν και να επιβραβεύσουν την καλύτερη φωτογραφία που τράβηξε Έλληνας φωτογράφος και την οποία υπέβαλε σε οποιαδήποτε από τις δέκα κατηγορίες του Ανοιχτού Διαγωνισμού των βραβείων Sony World Photography Awards 2014.

Ο Παναγής Χρυσοβέργης, ο οποίος ξεκίνησε να εργάζεται ως φωτογράφος μόλις πέρυσι και έχει ως βάση του το Παρίσι, επιλέχθηκε ως ο νικητής για τη φωτογραφία του με τίτλο «Al Zaatari store», την οποία τράβηξε στην Ιορδανική έρημο. Η επιλογή έγινε από μια τοπική κριτική επιτροπή, στην οποία συμμετείχαν ο γνωστός Έλληνας φωτογράφος πορτραίτων κος Θοδωρής Μάρκου και ο κος Γιάννης Μελίτας, Group Product Manager Digital Imaging Hellas.

Η κριτική επιτροπή επέλεξε και τους εξής φωτογράφους:

  • 2η θέση – ΠΥΓΜΑΛΙΩΝ ΚΑΡΑΤΖΑΣ
  • 3η θέση – ΜΥΡΤΩ ΣΤΕΝΟΥ

O Παναγής Χρυσοβέργης περιγράφει τη φωτογραφία που βραβεύτηκε, ως εξής: «Έβγαλα τη φωτογραφία στην Ιορδανική έρημο στις 1:08 πμ. Απεικονίζει μία αυτοσχέδια μεταλλική κατασκευή, κατά μήκος του περιφερειακού δρόμου που περιβάλλει τον προσφυγικό καταυλισμό Al Zaatari, στον οποίο φιλοξενούνται πάνω από 140.000 Σύριοι πρόσφυγες.  Κατά την διάρκεια της ημέρας χρησιμοποιείται ως μαγαζί πώλησης αναλωσίμων, για τις ανάγκες των προσφύγων.»

Ο Παναγής Χρυσοβέργης εργάστηκε ως μηχανικός για επτά χρόνια και αποφάσισε να ακολουθήσει το πάθος του για τη φωτογραφία το 2010, οπότε και εισήχθη στο Τμήμα Φωτογραφίας και Οπτικοακουστικών Τεχνών του ΤΕΙ Αθήνας. Το 2012 παρακολούθησε το πρόγραμμα σπουδών «Photojournalism and Documentary Photography» στο International Center of Photography (ICP) στη Νέα Υόρκη, ενώ τον Φεβρουάριο του 2013, μετακόμισε στην Arles της Γαλλίας για να σπουδάσει στο Ecole Nationale Superieure de la Photographie (ENSP). Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε στους Νέους Έλληνες Φωτογράφους στo Athens Photo Festival.

Ο Παναγής Χρυσοβέργης έχει αποτυπώσει στις φωτογραφίες του ανθρωπιστικές κρίσεις και κοινωνικά φαινόμενα σε παγκόσμια κλίμακα και σήμερα συνεργάζεται με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα (MSF) και την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους πρόσφυγες (UNHCR).

Μιλώντας για τη νίκη του στα Ελληνικά βραβεία, δήλωσε: «Στην αρχική μεγάλη χαρά που ένιωσα, ήρθε να προστεθεί ένα αίσθημα αυτοπεποίθησης, συνειδητοποιώντας πως 4 μήνες μετά την διάκριση μου στους Νέους Έλληνες Φωτογράφους στο πλαίσιο του Athens Photo Festival, μια νέα διάκριση, τώρα, σε μια διαφορετική δουλειά, επιβεβαιώνει για ακόμα μια φορά τον προσωπικό μου αγώνα, δίνοντας μου κουράγιο να συνεχίσω και να κάνω περήφανους όλους αυτούς που πιστεύουν σε εμένα.»

Ως νικητής των Ελληνικών βραβείων, ο Παναγής Χρυσοβέργης θα λάβει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή τελευταίας τεχνολογίας από τη Sony και η φωτογραφία του θα φιλοξενηθεί στο Somerset House στο Λονδίνο, στο πλαίσιο της έκθεσης Sony World Photography Awards Exhibition, από την 1η έως τις 18η Μαΐου, ενώ θα δημοσιευτεί επίσης στην ηλεκτρονική τοποθεσία www.worldphoto.org

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Φωτογραφίας ανακοίνωσε σήμερα και τους νικητές της κατηγορίας Ανοιχτού Διαγωνισμού και της Κατηγορίας Νέων των βραβείων Sony World Photography Awards, καθώς και τους νικητές των 37 υπολοίπων Εθνικών Βραβείων σε ολόκληρο τον κόσμο. Για να δείτε όλες τις νικητήριες εικόνες, μεταβείτε στο www.worldphoto.org

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ