Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Ανακοινώθηκαν οι νικητές των μεγάλων επάθλων του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφικών βραβείων, παγκοσμίως, τα Sony World Photography Awards 2015

sony

Η Κριτική Επιτροπή του μεγαλύτερου διαγωνισμού φωτογραφίας, παγκοσμίως, των Sony World Photography Awards 2015, απένειμε σήμερα στον Αμερικανό φωτογράφο John Moore το L’Iris d’Or και τον τίτλο του Επαγγελματία Φωτογράφου της Χρονιάς.

Το έργο, που ξεχώρισε μεταξύ των νικητών των δεκατριών επί μέρους κατηγοριών της Κατηγορίας Επαγγελματιών, και βραβεύτηκε, έχει τίτλο Ebola Crisis Overwhelms Liberian Capital (Η κρίση του ιού Έμπολα καταβάλει την πρωτεύουσα της Λιβερίας) και είναι μια σοκαριστική σειρά φωτογραφιών που αγγίζουν την καρδιά αυτής της ανθρώπινης τραγωδίας. Ο John Moore, ο οποίος είναι Senior Staff Photographer και ειδικός ανταποκριτής του Getty Images, και οι νικήτριες φωτογραφίες του δέχθηκαν τα εύσημα, καθώς εξέθεσαν από νωρίς το μέγεθος της επιδημίας του Έμπολα στη Μονρόβια, την πρωτεύουσα της Λιβερίας και το επίκεντρο της θανατηφόρας αυτής ασθένειας.

Ο Moore έχει τη βάση του στη Νέα Υόρκη και έχει βγάλει φωτογραφίες σε περισσότερες από 70 χώρες.  Έχει τιμηθεί με το χρυσό μετάλλιο Robert Capa, έχει χρησθεί Φωτογράφος της Χρονιάς από το πρόγραμμα Pictures of the Year International και τον οργανισμό National Press Photographers Association και έχει τιμηθεί τέσσερις φορές από τον οργανισμό World Press Photo.

Ο φωτογράφος παρέλαβε το βραβείο μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους $25.000 και ψηφιακό φωτογραφικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας της Sony, σε μια τελετή με γκαλά στο Λονδίνο στην οποία παρευρέθηκαν οι κορυφαίοι του χώρου της φωτογραφίας.

Οι κριτές Xingxin Guo, από το Xinhua News Agency Image Centre στην Κίνα, Jocelyn Bain Hogg, φωτογράφος από το Ηνωμένο Βασίλειο και Oliver Schmitt, από το Spiegel Online στη Γερμανία, δήλωσαν από κοινού σχετικά με το έργο:  «Οι φωτογραφίες του John Moore, που απεικονίζουν αυτήν την κρίση, δείχνουν σε όλο της το μεγαλείο την ωμότητα που κυριαρχεί στην καθημερινότητα των ανθρώπων, η ζωή των οποίων καταστρέφεται από αυτόν τον αόρατο εχθρό.  Όμως, είναι η ψυχή του μπροστά από αυτόν εφιάλτη, που του δίνει τα εύσημα.  Οι φωτογραφίες του είναι προσωπικές και ευλαβικές, μας συγκινούν με τη γενναιότητα τους και τη δημοσιογραφική τους ακεραιότητα.  Υπάρχει μια λεπτή και δύσκολη γραμμή μεταξύ των φωτογραφιών που εκμεταλλεύονται μια τέτοια κατάσταση, και αυτών που μεταφέρουν το ίδιο με συναίσθημα, συμπόνια και κατανόηση, κάτι που ο συγκεκριμένος φωτογράφος πέτυχε με αλάνθαστη δεξιότητα.  Αυτό σε συνδυασμό με την ικανότητά του να δημιουργεί ισχυρές συνθέσεις και πειστική οπτική αφήγηση, κάνει την καλή φωτογραφία ντοκιμαντέρ ακόμα καλύτερη.»

Οκτώ χρόνια τώρα, τα Sony World Photography Awards παρουσιάζουν ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη φωτογραφία σε διάφορα είδη, παγκοσμίως. Η συμμετοχή είναι δωρεάν και μπορούν να λάβουν μέρος φωτογράφοι όλων των ικανοτήτων. Πρόκειται για μια έγκυρη φωνή στο χώρο της φωτογραφίας που προσελκύει νέα ταλέντα και γνωστούς καλλιτέχνες.

Η διεθνής κριτική επιτροπή των βραβείων αποτελείται από διακεκριμένους ειδικούς στο χώρο και ο διαγωνισμός προσφέρει μοναδική έκθεση, αξιοπιστία και αναγνώριση, όχι μόνο για τους νικητές, αλλά και για τους φιναλίστ. Τα βραβεία του 2015 προσέλκυσαν αριθμό ρεκόρ συμμετοχών, με 173.444 φωτογραφίες από 171 χώρες, επιβεβαιώνοντας τη θέση τους, ως το μεγαλύτερο διαγωνισμό φωτογραφίας στον κόσμο.

ΝΙΚΗΤΕΣ ΚΑΙ ΦΙΝΑΛΙΣΤ ΤΗΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Οι νικητές καθώς και οι φωτογράφοι που κατέλαβαν τις δεύτερες και τρίτες θέσεις στις δεκατρείς Κατηγορίες Επαγγελματιών ανακοινώθηκαν, όλοι, σήμερα.

Οι νικήτριες φωτογραφίες προέρχονται από όλο τον κόσμο και καλύπτουν ένα μεγάλο φάσμα θεμάτων. Η κάθε μία από αυτές επιδεικνύει ό,τι καλύτερο υπάρχει στη σύγχρονη φωτογραφία, στο είδος της.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ