Νέα Μελών ΣΕΠΕ

Δήμος Αθηναίων και Microsoft ενώνουν τις δυνάμεις τους για τη ψηφιακή κατάρτιση 4.000 κατοίκων

microsoft

Η οικία της Λέλας Καραγιάννη, της αγωνίστριας της Αντίστασης στην Κατοχή της Αθήνας, ανοίγει τις πόρτες της ξανά και ο δήμος Αθηναίων τη μετατρέπει σε κέντρο ανάπτυξης ψηφιακών δεξιοτήτων για όλη την Κυψέλη. 

Πρόκειται για μία συνεργασία του δήμου Αθηναίων με την Microsoft Hellas και την MKO Social Innov, χάρη στην οποία περισσότεροι από 4.000 πολίτες θα έχουν την δυνατότητα να παρακολουθήσουν προγράμματα εκμάθησης πληροφορικής και ψηφιακών δεξιοτήτων, ενώ στο κτίριο θα φιλοξενηθούν ομιλίες και ημερίδες για τεχνολογικά θέματα, καθώς και θέματα επιχειρηματικότητας.  

Τη νέα εποχή για την οικία της Λέλας Καραγιάννη παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης, ο οποίος τόνισε ότι «συνεργαζόμαστε με τις μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας με στόχο να καλύψουμε το χάσμα και τις κοινωνικές ανισότητες που δημιουργεί ο ψηφιακός αναλφηβητισμός» επισημαίνοντας: «Στην ιστορική κατοικία της αγωνίστριας της αντίστασης Λέλας Καραγιάννη, το ένδοξο παρελθόν έρχεται να συναντήσει το μέλλον των τεχνολογικών προκλήσεων. Μαζί με την Microsoft, ερχόμαστε στη γειτονιά της Κυψέλης και προσφέρουμε δωρεάν δεξιότητες για όλους, ευκαιρίες για ψηφιακή κατάρτιση, ισότιμη πρόσβαση στα νέα εργαλεία». 

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε το πρόγραμμα Start, που υλοποιείται από την Social Innov με την υποστήριξη της Microsoft. Το πρόγραμμα Start θα αναπτύξει δράσεις εκμάθησης ψηφιακών δεξιοτήτων για τους κατοίκους της γειτονιάς της Κυψέλης και της ευρύτερης περιοχής. 

Όπως δήλωσε η CEO της Microsoft Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, κα. Πέγκυ Αντωνάκου, «Το START για εμάς ήταν ένα όνειρο, που σήμερα γίνεται πραγματικότητα. Ξέρετε, ένα κτίριο μπορεί να αλλάξει μια γειτονιά, μια γειτονιά μπορεί να αλλάξει μια πόλη και μια πολη μια ολοκληρη χώρα». Ταυτόχρονα τόνισε ότι: «Εμείς από το χώρο της τεχνολογίας έχουμε μία επιπλέον ευθύνη να διασφαλίσουμε πως όλοι οι άνθρωποι έχουν πρόσβαση σε αυτή, ώστε να μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή τους. Ειδικά στην Κυψέλη, συνυπάρχουν άνθρωποι από διαφορετικές χώρες, κουλτούρες, πολιτισμούς. Όλοι, ανεξαιρέτως έχουν δικαίωμα στη γνώση. Eίμαι σίγουρη ότι μέ το START θα βοηθήσουμετους νέους της πόλης να δημιουργήσουν το μέλλον που ονειρευονται, και το κτίριο αυτό θα αποτελέσει μια πολυπολιτσμικη κυψέλη γνώσης, τεχνολογίας, επιχειρηματικότητας και ιδεών».

Μαθητές, άτομα 3ης ηλικίας, άνεργοι που αναζητούν μία νέα ευκαιρία αλλά και μετανάστες θα μπορούν να εκπαιδευτούν σε μαθήματα πλοήγησης στο διαδίκτυο, δημιουργίας ιστοσελίδας, προγραμματισμού, τρισδιάστατης εκτύπωσης, ενώ θα τους δοθεί η δυνατόητα να παρακολουθήσουν σεμινάρια για την καινοτομία και για εξειδικευμένα τεχνολογικά θέματα. 

Στο κτίριο έχουν ήδη διαμορφωθεί δύο αίθουσες με 10 υπολογιστές σε κάθε μία, για εκπαιδευτική χρήση, ένα εργαστήριο με τρισδιάστατο εκτυπωτή και εξοπλισμό Arduino, καθώς και μία αίθουσα ομιλιών. Τα μαθήματα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος δεξιοτήτων: εισαγωγή στη χρήση του διαδικτύου, στους υπολογιστές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και τον προγραμματισμό, κατασκευή ιστοσελίδων κ.α. 

Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται στον Οδικό Χάρτη για την Ψηφιακή Αθήνα που ανακοίνωσε ο Γιώργος Καμίνης τον Ιανουάριο του 2018, στοχεύοντας στην παροχή καλύτερων υπηρεσιών, αποτελεσματικότερων λύσεων και περισσότερης διαφάνειας στους κατοίκους και τους επισκέπτες της Αθήνας.


ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ