Νέα

Ξεμπλοκάρει το ΣΥΖΕΥΞΙΣ ΙΙ, με διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων

peoplewalk

Τη διασφάλιση των απαιτούμενων πόρων, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για την απεμπλοκή του “Σύζευξις ΙΙ”, ενός από τα πλέον φιλόδοξα έργα εκσυγχρονισμού του Δημοσίου, ανακοίνωσε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών, κ. Δημήτρης Τσουκαλάς. Όπως τόνισε ο κ. Τσουκαλάς, το επόμενο διάστημα γίνεται «μια μεγάλη προσπάθεια να ξεμπλοκάρει το έργο με διασφάλιση όλων των απαιτούμενων πόρων». Ήδη εχει «κλειδώσει» μια πρώτη δόση χρηματοδότησης, ώστε να μπει σε τροχιά υλοποίησης το έργο.

Επιταχύνει το έργο της η γενική γραμματεία Ψηφιακής ΠολιτικήςΟ κ. Τσουκαλάς επεσήμανε ότι το πρόγραμμα είχε «κολλήσει» λόγω της έλλειψης € 132 εκατ., από τα οποία το υπουργείο έχει ήδη βρει τα € 90 εκατ., ενώ βρίσκεται «σε καλό δρόμο» για την εξεύρεση των υπόλοιπων € 40 εκατ.. 

Σύμφωνα με όσα σημείωσε στην ομιλία του στο 18ο ετήσιο συνέδριο Greek ICT Forum με τίτλο «Digital and technological strategies for business reforming and productivity», η απόσβεση των παραπάνω χρημάτων μπορεί να γίνει μέσα σε ένα χρόνο. 

Ο ίδιος απαρίθμησε τα πολλαπλασιαστικά -πρακτικά και οικονομικά οφέλη- για τον ευρύτερο Δημόσιο τομέα, που θα έχει η ολοκλήρωση του έργου, λέγοντας ότι η απεμπλοκή του "Σύζευξις ΙΙ" θα φέρει εξοικονόμηση πόρων 150 εκατ. ευρώ ετησίως.

Το “Σύζευξις ΙΙ” αποτελεί την επέκταση και αναβάθμιση του υπάρχοντος εθνικού δημόσιου δικτύου τηλεπικοινωνιών Σύζευξις Ι που, από την 1η Ιανουαρίου 2006, καλύπτει 4.485 κτίρια δημόσιων φορέων. 

Την πορεία της ευρυζωνικότητας στην Ελλάδα παρουσίασε, από την πλευρά του στο ίδιο συνέδριο, ο Πρόεδρος της ΕΕΤΤ, Δημήτρης Τσαμάκης, επισημαίνοντας, ταυτόχρονα, την ανάγκη προώθησης των Δικτύων Νέας Γενιάς (NGN), με στόχο την επίτευξη υψηλών ταχυτήτων στις σταθερές συνδέσεις. Σύμφωνα με όσα ανέφερε για να ανατραπεί η υφιστάμενη κατάσταση είναι απαραίτητες οι επενδύσεις ιδιωτών

παρόχων, μέσω ενός ρυθμιστικού πλαισίου, που θα διασφαλίζει την ομαλή λειτουργία του ανταγωνισμού και την αποφυγή στρεβλώσεων, αλλά και κρατικές δράσεις για την ανάπτυξη υποδομών και τη μείωση του κόστους εγκαταστάσεων. 

Ψηφιακή πολιτική
Σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο ίδιο συνέδριο, ο γενικός γραμματέας Ψηφιακής Πολιτικής (ΓΓΨΠ), κ. Γιάννης Ταφύλλης, απαρίθμησε επτά παρεμβάσεις, οι οποίες θα προχωρήσουν άμεσα. Αυτές αφορούν την αναβάθμιση των ψηφιακών υποδομών, την επιτάχυνση της ψηφιοποίησης, την ανάπτυξη του κλάδου των ΤΠΕ, τις ψηφιακές δεξιότητες, τη βελτίωση των ψηφιακών υπηρεσιών του Δημοσίου, τη διάχυση των ΤΠΕ στο κοινωνικό σύνολο και την άρση των αποκλεισμών.

Όπως τόνισε, «χρειάζονται σύγχρονα πρότυπα και διαδικασίες, νέα δομή διοίκησης, στροφή στην ευέλικτη υλοποίηση έργων», ενώ ο ίδιος σημείωσε ότι στόχος δεν είναι σε καμία περίπτωση να μετατραπεί το Δημόσιο σε φορέα υλοποίησης έργων: «σε καμιά περίπτωση δεν θα υποκαταστήσουμε κάποιους. Ο κλάδος είναι ένας από τους πυλώνες για να βγούμε από την κρίση».  

Στήριξη του κλάδου
Κατά τη διάρκεια της ίδιας συζήτησης, η Α’ Εκτελεστική Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών Ελλάδας (ΣΕΠΕ), κυρία Γιώτα Παπαρίδου, εξέφρασε τη στήριξη του κλάδου στη γενική γραμματεία Ψηφιακής Πολιτικής, σημειώνοντας ότι η αγορά αναμένει να δει αποτελέσματα από το έργο της. 

Περιγράφοντας την υφιστάμενη εικόνα, η κυρία Παπαρίδου υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχασε φέτος άλλες 4 θέσεις στον παγκόσμιο χάρτη της ανταγωνιστικότητας, ενώ πλήττεται καίρια από το Brain Drain. 

Η αντιπρόεδρος του ΣΕΠΕ σχολίασε με νόημα ότι εδώ και 30 χρόνια, από το 1985 έως το 2015, το σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης για έργα ΤΠΕ δεν υπερβαίνει τα € 4,5 δισ., που μεταφράζεται σε περίπου € 140 εκατ. ανά έτος. Όπως μάλιστα σημείωσε χαρακτηριστικά, ακόμη και η Μάλτα δαπανά περισσότερα κονδύλια για τον εκσυγχρονισμό του Δημόσιου Τομέα. 

Λόγο για συστηματικό έλλειμμα συντονισμού και οριζόντιας λειτουργίας έκανε, από την πλευρά της, συμμετέχοντας στην ίδια συζήτηση η υφυπουργός Βιομηχανίας, κυρία Θεοδώρα Τζάκρη. Όπως είπε, προς αυτή την κατεύθυνση η Ελλάδα συνεργάζεται με την Παγκόσμια Τράπεζα, ώστε να απλοποιήσει τις απαιτούμενες διαδικασίες, με στόχο ένα φιλικότερο επιχειρηματικό περιβάλλον.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ