Νέα

Εκεχειρία μεταξύ Apple και Ericsson για τα διπλώματα ευρεσιτεχνίας

appleerinew

Με έναν αμοιβαίο συμβιβασμό έδωσαν τέλος στη μεταξύ τους νομική διαμάχη, που είχε ως “μήλον της έριδος” ευρεσιτεχνίες σχετικές με την τεχνολογία δικτύωσης LTE, οι Apple και Ericsson. Η συμφωνία περιλαμβάνει μια συνολική άδεια διπλώματος ευρεσιτεχνίας πρότυπων βασικών τεχνολογιών και χορηγεί ορισμένα άλλα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας, παγκοσμίως. Ο διακανονισμός, οι όροι του οποίου παραμένουν απόρρητοι, τερματίζει όλες τις τρέχουσες διεκδικήσεις παραβιάσεων ευρεσιτεχνίας μεταξύ των μερών.

Η Ericsson εκτιμά ότι, το 2015, τα έσοδα των Δικαιωμάτων Πνευματικής Ιδιοκτησίας  θα ανέλθουν συνολικά σε 13-14 δις σουηδικές κορόνες“Οι εταιρείες θα συνεργαστούν σε πολλαπλούς τεχνολογικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων της ανάπτυξης 5G, διαχείρισης δικτύων μεταφοράς περιεχομένου video και της βελτιστοποίησης ασύρματων δικτύων”, αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση η Ericsson. Λαμβάνοντας υπόψη τις θετικές επιπτώσεις του διακανονισμού, συμπεριλαμβανομένης και της τρέχουσας επιχειρηματικής δραστηριότητας των Δικαιώματα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (ΔΠΙ) με όλους τους άλλους αδειούχους, η Ericsson εκτιμά ότι για το σύνολο του έτους, το 2015, τα έσοδα των ΔΠΙ  θα ανέλθουν σε 13-14 δισεκατομμύρια σουηδικές κορόνες.

Ericsson και Apple έχουν εμπλακεί σε έναν τιτάνιο νομικό πόλεμο, με την πρώτη να κατηγορεί τη δεύτερη ότι χρησιμοποιεί δικές της ευρεσιτεχνίες, χωρίς να διαθέτει τις απαραίτητες νόμιμες άδειες. Συγκεκριμένα, η Ericsson υποστήριξε σθεναρά, δια της δικαστικής οδού, ότι η αμερικανική επιχείρηση χρησιμοποίησε στην κατασκευή του iPhone διπλώματα ευρεσιτεχνίας της σουηδικής εταιρείας τηλεπικοινωνιών και δικτύων. Θυμίζουμε ότι οι δύο τεχνολογικοί κολοσσοί είχαν καταλήξει σε αντίστοιχη συμφωνία το 2007,  η οποία έληξε τον Ιανουάριο του 2015, χωρίς οι δύο πλευρές να καταλήξουν σε μια νέα, γεγονός που τις οδήγησε σε διεθνείς νομικές συγκρούσεις. 

Η συμφωνία
Η Ericsson και η Apple συμφώνησαν επί μίας παγκόσμιας συμφωνίας εκμετάλλευσης διπλώματος ευρεσιτεχνίας μεταξύ των δύο εταιρειών. Η συμφωνία περιλαμβάνει μία γενική άδεια χρήσης, η οποία καλύπτει διπλώματα ευρεσιτεχνίας, που σχετίζονται με πρότυπα βασικών διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας και των δύο εταιρειών (συμπεριλαμβανομένων των GSM, UMTS και LTE), και παρέχει ορισμένα άλλα δικαιώματα ευρεσιτεχνίας.

Επιπλέον, η συμφωνία περιλαμβάνει την επίλυση όλων των νομικών διαφορών, που σχετίζονται με εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις παραβίασης δικαιωμάτων ευρεσιτεχνίας μεταξύ των εταιρειών.

Ως μέρος της επταετούς συμφωνίας, η Apple θα πραγματοποιήσει μια αρχική πληρωμή στην Ericsson και στη συνέχεια, θα πληρώνει εν εξελίξει δικαιώματα εκμετάλλευσης. Οι ειδικοί όροι της σύμβασης παραμένουν απόρρητοι.

Η συγκεκριμένη συμφωνία τερματίζει, επίσης, τις έρευνες της Αμερικανικής Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου για δικαστικές αγωγές που εκκρεμούσαν στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της Ανατολικής Περιφέρειας του Τέξας και στο Περιφερειακό Δικαστήριο των ΗΠΑ της Βόρειας Περιφέρειας της Καλιφόρνια, καθώς και δικαστικές αγωγές στο Ηνωμένο Βασίλειο, τη Γερμανία και την Ολλανδία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ