Νέα

Γεγονός η πρώτη ΣΔΙΤ στην Ε.Ε. για την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων

peoplewalk293





Τις δυνάμεις τους, σε μία σύμπραξη μεταξύ δημόσιου και ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), με στόχο την ενίσχυση της ευρωπαϊκής παραγωγής ηλεκτρονικών προϊόντων, ενώνουν η Ε.Ε., τα κράτη - μέλη και οι επιχειρήσεις. Η ΣΔΙΤ για τα Ηλεκτρονικά εξαρτήματα και συστήματα (ECSEL), την οποία ανακοίνωσε χθες επίσημα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσει συνολικές επενδύσεις €5 δις. Η εν λόγω σύμπραξη εντάσσεται στον στρατηγικό σχεδιασμό της Ε.Ε. να εξελιχθεί σε παγκόσμιο ηγέτη στο χώρο της ηλεκτρονικής, με τα εμπλεκόμενα μέλη να έχουν δεσμευτεί να επενδύσουν €100 δις, δημιουργώντας 250.000 θέσεις εργασίας έως το 2020. Την ίδια στιγμή, η Επιτροπή έγινε χθες αποδέκτης των τελικών προτάσεων της νεοσυσταθείσας Ομάδας Ηγετών των Εταιρειών Ηλεκτρονικών (Electronics Group Leaders/ELG), που δημιουργήθηκε το 2013 και απαρτίζεται από τους διευθύνοντες συμβούλους των έντεκα κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών ηλεκτρονικών. 

Οι προτάσεις, που υπέβαλαν οι επικεφαλής της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών στην Επιτροπή στοχεύουν στην εξειδίκευση της στρατηγικής, προκειμένου η Ευρώπη να εκμεταλλευθεί το ισχυρό συγκριτικό πλεονέκτημα στους τομείς του αυτοκινήτου, της ενέργειας, της βιομηχανικής αυτοματοποίησης και της ασφάλειας. Πρόκειται, στην ουσία, για ένα στρατηγικό οδικό χάρτη, που αναδεικνύει τον τρόπο, που μπορεί η Ευρώπη να αναστρέψει τα δυσμενή έναντι των ανταγωνιστών της ποσοστά στη διεθνή αγορά. 

Σύμφωνα με το πλάνο που έχουν παραδώσει οι εκπρόσωποι του ELG στην Επιτροπή, η Ε.Ε. μπορεί να κατακτήσει το 60% των νέων ηλεκτρονικών αγορών και να διπλασιάσει την αξία της παραγωγής ημιαγωγών και μικροκυκλωμάτων υπολογιστών μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Η crème de la crème της ευρωπαϊκής βιομηχανίας ηλεκτρονικών εντοπίζει μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, ιδίως σε τομείς, που σχετίζονται με το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things) και την ανάπτυξη των αγορών “Smart-X”, π.χ. έξυπνα σπίτια, έξυπνα δίκτυα κ.λπ. Στόχος είναι η κατάκτηση μεριδίου 60% της αναδυόμενης αυτής αγοράς μέχρι το 2020. Επίσης, στόχος είναι η επανάκτηση ισχυρής παρουσίας στον τομέα των κινητών και ασύρματων επικοινωνιών, με στόχο η Ευρώπη να κατακτήσει το 20% της προβλεπόμενης ανάπτυξης των αγορών αυτών. 

ΣΔΙΤ
Οι συμπράξεις δημόσιου - ιδιωτικού τομέα, γνωστές ως “Κοινές Τεχνολογικές Πρωτοβουλίες” (ΚΤΠ), εκτός από το ECSEL, είναι οι εξής:

Καινοτόμα φάρμακα 2 (ΙΜΙ2): για την ανάπτυξη εμβολίων, φαρμάκων και θεραπειών της επόμενης γενιάς, όπως νέα αντιβιοτικά.

Κυψέλες καυσίμου και υδρογόνου 2 (FCH2): για την επέκταση της χρήσης αντιρρυπαντικών και αποδοτικών τεχνολογιών στον τομέα των μεταφορών, της βιομηχανίας και της ενέργειας.

Clean Sky 2 (CS2): για την κατασκευή πιο καθαρών και αθόρυβων αεροσκαφών με σημαντικά λιγότερες εκπομπές CO2.

Βιομηχανίες βιολογικής βάσης (BBI): για τη χρήση ανανεώσιμων φυσικών πόρων και καινοτόμων τεχνολογιών με στόχο την παραγωγή οικολογικότερων προϊόντων καθημερινής χρήσης. 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ