Νέα

Επισήμως τρεις οι μνηστήρες για τη Forthnet - Άνω του 20% η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα

nova_s1

Επισήμως τρεις είναι από χθες οι “μνηστήρες” για τη Forthnet, με την κινητικότητα πέριξ της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα να περνά σε νέα φάση, μετά από την επίσημη πρόταση του ΟΤΕ για εξαγορά της Nova έναντι €250-300 εκατ. Ο ΟΤΕ ενεπλάκη χθες - και επίσημα πλέον - στη μάχη για τη διεκδίκηση της Nova, συμπληρώνοντας τον κύκλο των ενδιαφερόμενων για την εισηγμένη Forthnet, τον οποίο άνοιξε η Wind και διεύρυνε η Vodafone. Το τίμημα για τη Nova μπήκε από τον ΟΤΕ στα €250-300 εκατ., το οποίο θα προσαρμοστεί ανάλογα με τα ταμειακά διαθέσιμα και τις δανειακές υποχρεώσεις  (debtfree/cashfreebasis) της εξαγοραζόμενης δραστηριότητας. 

Πρακτικά, ο ΟΤΕ θα καλύψει το δανεισμό της Forthnet, που αναλογεί στη Nova και είναι της τάξης των €225 εκατ. και θα εξασφαλίσει, στη συνδρομητική πλατφόρμα, την απαραίτητη για την περαιτέρω ανάπτυξη της ταμειακή ρευστότητα. Ο ΟΤΕ διαβλέπει σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ελλάδα, συνεκτιμώντας τα δεδομένα της εγχώριας αγοράς, αλλά και τις τάσεις στο home entertainement σε παγκόσμιο επίπεδο.  

Σήμερα, η διείσδυση της συνδρομητικής τηλεόρασης στην ελληνική αγορά ανέβηκε από το 11% (το 2011, χρονιά που ξεκίνησε δορυφορικές υπηρεσίες ο ΟΤΕ TV) στο 18% (2013), ενώ το 2014 αναμένεται να ξεπεράσει το 20%, ενώ ήδη η συνολική βάση το 1ο τρίμηνο του 2014 ξεπέρασε τις 760.000. 

Περιθώρια ανάπτυξης
Παρά την ανάπτυξη, η οποία μάλιστα λαμβάνει χώρα εν καιρώ κρίσης, το ποσοστό αυτό παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα αντίστοιχα ποσοστά διείσδυσης της συνδρομητικής τηλεόρασης στην Ευρώπη. Σύμφωνα με στοιχεία της αγοράς, οι Μεσογειακές χώρες κυμαίνονται στο 25%, με την υπόλοιπη Ευρώπη να ξεπερνά το 50%. Ενδεικτικά τα ποσοστά διείσδυσης σε ευρωπαϊκές χώρες το 2013: Ισπανία, Ιταλία: ~25%, Πορτογαλία, Ρουμανία, Βουλγαρία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία: >70%, Κροατία: ~40%, Ολλανδία: >90%, Γαλλία, Αγγλία: ~50%.  

Όπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές, εφόσον η πρόταση του ΟΤΕ τελεσφορήσει και εξελιχθεί σε συμφωνία, μέσα από τις οικονομίες κλίμακας, που μπορούν να προκύψουν, οι πελάτες θα απολαμβάνουν περισσότερο περιεχόμενο και καλύτερες υπηρεσίες, σε χαμηλότερες τιμές από μία κοινή τεχνική λύση (1 πιάτο - 1 αποκωδικοποιητής). Με τον τρόπο αυτό, αναμένεται ότι η διείσδυση θα αυξηθεί περαιτέρω, προσεγγίζοντας σταδιακά τους ευρωπαϊκούς μέσους όρους. Έτσι, όλο και περισσότερα νοικοκυριά θα έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές και προσιτές υπηρεσίες τηλεόρασης.      

Εν αναμονή
Η συμμετοχή του ΟΤΕ στη λίστα ων υποψηφίων για τη Forthnet, που επιβεβαιώθηκε επίσημα χθες, ενώ φημολογούνταν μέρες, με τον ίδιο τον επικεφαλής του ομίλου, κ. Μιχάλη Τσαμάζ, να επιβεβαιώνει τη διενέργεια επαφών, αλλά όχι το περιεχόμενο τους, ενδεχόμενα θα λειτουργήσει ως θρυαλλίδα για τις εξελίξεις πέριξ της εισηγμένης τηλεπικοινωνιακής εταιρείας. Ενδεχόμενα να λειτουργήσει ως μέσο πίεσης προς τον κύριο μέτοχο, την αραβική Emirates International Telecommunications (ΕΙΤ), η οποία ελέγχει το 44% της Forthnet και μέχρι στιγμής, δεν έχει δείξει καμία σπουδή να διαλευκάνει το τοπίο. Μετά από τις χθεσινές εξελίξεις, δεν αποκλείεται να πιεστούν τελικά να δώσουν κάποια λύση. 

Θυμίζουμε ότι η Vodafone Ελλάδας έχει αποκτήσει το δικαίωμα προαίρεσης (option) για την εξαγορά μετοχών της Forthnet, που αντιστοιχούν στο 13,25% του μετοχικού της κεφαλαίου και βρίσκονται σήμερα στα χέρια της Wind Hellas (σ.σ. η τελευταία ελέγχει συνολικά το 33% της εισηγμένης). Μέσω της συμφωνίας, η Vodafone, που ήδη κατέχει το 6,5% της Forthnet, απέκτησε το δικαίωμα, έως το καλοκαίρι του 2015, να ασκήσει την option, ανεβάζοντας τη συμμετοχή της στο 19,75% (όσο δηλαδή θα είναι και το ποσοστό της Wind, εφόσον ασκηθεί όντως η option). 

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ