Νέα

Νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για ΜΜΕ, που επενδύουν στην καινοτομία, ανακοινώνει τον Ιούνιο η Επιτροπή - Μέσω του Horizon τα κεφάλαια

horizon2020n_293

Μία πρόσθετη χρηματοδοτική “δεξαμενή” θα έχουν στη διάθεσή τους έως το έως το 2020, οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να επενδύσουν σε καινοτόμα έργα. Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο για τις ΜμΕ θα ανακοινωθεί τον Ιούνιο στην Αθήνα και θα προσφέρει δυνατότητα χρηματοδότησης με τη μορφή επιμερισμού του κινδύνου (risk sharing) για την υποστήριξη καινοτόμων επενδύσεων.

Στο νέο εργαλείο αναφέρθηκε χθες η Ευρωπαία Επίτροπος για την Έρευνα, την Καινοτομία και τις Επιστήμες, κυρία Maire Geoghegan-Quinn, σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή το 2ο Διεθνές Συνέδριο για Ερευνητικές Υποδομές (International Conference Research Infrastructure – ICRI 2014).

Μάλιστα, το όλο σχέδιο είναι αρκετά προχωρημένο, καθώς η Επιτροπή έχει ήδη σε εξέλιξη σχετικές διαπραγματεύσεις τόσο με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων όσο και με επενδυτικά funds.

Στην ουσία στόχος του προγράμματος είναι να στηρίξει μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που επιθυμούν να επενδύσουν στην έρευνα και καινοτομία, αλλά δεν διαθέτουν το απαραίτητο κεφάλαιο. Το πρόγραμμα θα απευθύνεται σε όλους τους τύπους καινοτόμων ΜμΕ, που παρουσιάζουν ισχυρή προοπτική για ανάπτυξη, εξέλιξη και διεθνοποίηση.  

Horizon 2020
Την πρόθεση της Ελλάδας να επενδύσει στην έρευνα και καινοτομία μέσω του Horizon 2020 μετέφερε χθες και ο γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας, κ. Χρήστος Βασιλάκος. Σημειωτέον πως, από το Horizon 2020, η Ελλάδα έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους €1,4 δις για την προγραμματική περίοδο 2014 - 2020 και οι πρώτες δράσεις αναμένεται να ανακοινωθούν εντός της τρέχουσας χρονιάς.

Από το σύνολο του προγράμματος χρηματοδότησης, που θα ξεπεράσει τα €15 δις μόνο μέσα στη διετία 2014 - 2015, αποσκοπεί στην τόνωση της ευρωπαϊκής οικονομίας της γνώσης, καθώς και στην αντιμετώπιση ζητημάτων για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών. Να σημειωθεί ότι μόνο για τον προϋπολογισμό του 2014, η χρηματοδότηση φθάνει τα €7,8 δις.

Το πρόγραμμα - “μαμούθ”, το οποίο έχει χαρακτηριστεί ως το θεμέλιο της εξόδου της Ε.Ε. από την κρίση και συνιστά μία από τις μεγαλύτερες χρηματοδοτήσεις διεθνώς για έρευνα και καινοτομία, περιλαμβάνει 12 τομείς, στους οποίους θα εστιαστεί η δράση κατά το διάστημα 2014/2015, όπως την εξατομικευμένη υγειονομική περίθαλψη, την ψηφιακή ασφάλεια και τις “έξυπνες πόλεις”.  

Νατάσα Φραγκούλη
fragouli@sepe.gr

© Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας - ΣΕΠΕ, 2008 - 2014

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ