Νέα

Δύο, τελικά, οι διεκδικητές του έργου Rural Broadband, προϋπολογισμού €161 εκατ.

peoplewalk_s



Μικρότερο του αναμενόμενου ήταν το ενδιαφέρον συμμετοχής στο διαγωνισμό για την εγκατάσταση ευρυζωνικών δικτύων σε αγροτικές και απομακρυσμένες περιοχές, καθώς δύο - εκ των αναμενόμενων τριών υποψηφίων - κατέθεσαν τελικά προσφορές. Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε από την “Κοινωνία της Πληροφορίας Α.Ε.”, ο ΟΤΕ, από τη μία και η κοινοπραξία των Intracom Holdings, Intrakat και hellas online, από την άλλη, ήταν οι μόνοι που κατέθεσαν προσφορές για το έργο.



Οι πληροφορίες, που τελικά δεν επαληθεύτηκαν, ήθελαν και τρίτο υποψήφιο μνηστήρα για το έργο, ένα από τα μεγαλύτερα στον τομέα των ευρυζωνικών υποδομών της χώρας, με προϋπολογισμό €161 εκατ. Οι εν λόγω πληροφορίες επέμεναν όλο αυτό το διάστημα ότι μία τρίτη κοινοπραξία, αποτελούμενη από τη Cyta Ελλάδος και την εταιρεία PCCW (με έδρα το Χονγκ Κονγκ), αλλά και την κινεζική ΖΤΕ, θα δήλωνε το “παρών” στο διαγωνισμό, γεγονός που δεν επιβεβαιώθηκε τελικά.
Θυμίζουμε ότι η υποβολή προσφορών για το έργο είχε παραταθεί δύο φορές, καθώς αρχικά ως καταληκτική ημερομηνία είχε οριστεί η 31η Ιανουαρίου 2014, για να μετατεθεί για τις 19η Φεβρουαρίου και τελικά για τις 28 του ίδιου μήνα.

Αγροτικό ίντερνετ
Το έργο, προϋπολογισμού €161.077.032 (χωρίς ΦΠΑ), αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία ευρυζωνικής δικτυακής υποδομής σε σχεδόν 5.100 λευκές αγροτικές και νησιωτικές περιοχές (περιοχές που μέχρι σήμερα δεν διαθέτουν ευρυζωνικό δίκτυο), οι οποίες  αντιστοιχούν περίπου στο 40% της ελληνικής επικράτειας. Στοχεύει δε στη μείωση του “ευρυζωνικού χάσματος” μεταξύ των πλέον μειονεκτικών περιοχών της Ελλάδας, στις οποίες δεν παρέχεται ούτε η βασική πρόσβαση και των περιοχών της υπόλοιπης χώρας, που απολαμβάνουν ευρυζωνικές υπηρεσίες.

Με την ολοκλήρωση του έργου, το οποίο θα “σπάσει” σε τρεις γεωγραφικές περιοχές, ένας οικιακός χρήστης που βρίσκεται σε οικισμό “Rural” θα μπορεί να συνδέεται στο διαδίκτυο με ταχύτητες άνω των 8Mbps (download) και τουλάχιστον 1MBps (upload), δηλαδή ταχύτητες ικανές να καλύψουν τις απαιτήσεις για τις υπάρχουσες διαδικτυακές υπηρεσίες, καθώς και ηλεκτρονικές δημόσιες υπηρεσίες (e-GOV, όπως π.χ. ηλεκτρονική συνταγογράφηση, TAXISNET, e-paravolo). Περαιτέρω, κατά τη διάρκεια της δεύτερης φάσης του έργου, οι κάτοικοι στις περιοχές παρέμβασης θα μπορούν να συνδέονται με ταχύτητες τουλάχιστον 30Mbps(download) και 4Mbps (upload).

Το Rural Broadband θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ). Οι φορείς, που θα επιλεγούν, θα κληθούν να αναπτύξουν, να θέσουν σε λειτουργία και να διαχειριστούν ένα δημόσιο δίκτυο υποδομών, το οποίο θα υποστηρίζει την παροχή ευρυζωνικών υποδομών σε παρόχους τηλεπικοινωνιών για προσφορά υπηρεσιών προς τελικούς χρήστες (πολίτες και επιχειρήσεις).

Διάρκεια
H συνολική διάρκεια της Σύμβασης Σύμπραξης ορίζεται σε 17 χρόνια από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της σύμπραξης. Η πρώτη φάση αφορά στην ανάπτυξη του δικτύου και ολοκληρώνεται με την επιτυχή θέση αυτού σε επιχειρησιακή λειτουργία. Η μέγιστη διάρκεια της ορίζεται στους 24 μήνες από την ημερομηνία έναρξης της σύμβασης σύμπραξης.
Η δεύτερη φάση αφορά στη διαχείριση, εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου και στην παροχή των προβλεπόμενων υπηρεσιών. Επίσης, περιλαμβάνει τις περαιτέρω επεκτάσεις του δικτύου κατά τη φάση αυτή. Η δεύτερη φάση ολοκληρώνεται με την παρέλευση 15 ετών μετά από την ολοκλήρωση και παραλαβή της πρώτης φάσης του έργου.

Νατάσα Φραγκούλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ