Το e-government κερδίζει έδαφος στην Ελλάδα
Άλμα στον τομέα της ψηφιακής διακυβέρνησης έκανε η Ελλάδα, στη διάρκεια της πανδημίας της COVID-19. Είναι ενδεικτικό ότι στη διάρκεια του 2020 πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές πολιτών με το Δημόσιο, χωρίς να απαιτείται η αντίστοιχη επίσκεψη σε δημόσιες υπηρεσίες.
94 εκατ. ψηφιακές συναλλαγές με το ελληνικό Δημόσιο έγιναν στη διάρκεια του 2020 - 1.138 υπηρεσίες διαθέσιμες στο gov.grΚομβικό σημείο για την τόνωση των ψηφιακών συναλλαγών πολιτών με το Δημόσιο αποτέλεσε η διεύρυνση των παρεχόμενων υπηρεσιών μέσω της πύλης gov.gr, όπου συγκεντρώνονται οι ψηφιακές υπηρεσίες που παρέχει το ελληνικό Κράτος. Αρχικά, το gov.gr, το οποίο συμπλήρωσε έναν χρόνο από την έναρξη της δοκιμαστικής λειτουργίας του, λειτούργησε με 501 ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ προστέθηκε η δυνατότητα για τους πολίτες να υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση και να εκδίδουν εξουσιοδότηση ψηφιακά.
Πλέον, στην πύλη περιλαμβάνονται 1.138 υπηρεσίες, ενώ διαρκώς προστίθενται νέες υπηρεσίες του Δημοσίου, που ψηφιοποιούνται. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που δημοσιοποίησε το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του gov.gr, αυτόν τον έναν χρόνο έγιναν ηλεκτρονικά 2.153.947 υπεύθυνες δηλώσεις.
Επίσης, πραγματοποιήθηκαν δια της ψηφιακής οδού 851.368 εξουσιοδοτήσεις, ενώ έγιναν 1.733.858 εγγραφές στην άυλη συνταγογράφηση και εκτελέστηκαν 12.200.998 άυλες συνταγές. Στον απολογισμό του ενός έτους λειτουργίας του gov.gr συμπεριλαμβάνεται η έκδοση 3.356.158 άυλων παραπεμπτικών εξετάσεων, όπως και η ψηφιακή έκδοση 1.010.972 πιστοποιητικών Δημοτολογίου και 156.726 ληξιαρχικών πράξεων.
Πίνακας
Ψηφιακά ραντεβού myKEPlive
Σημαντική φαίνεται να είναι και η διείσδυση της υπηρεσίας εξυπηρέτησης των πολιτών μέσω των ψηφιακών ΚΕΠ. Για παράδειγμα, μέσα σε έναν χρόνο, πραγματοποιήθηκαν 38.766 ψηφιακά ραντεβού μέσω της υπηρεσίας myKEPlive.
Στο μεταξύ, μέσα σε έναν χρόνο έγιναν 63.888 ψηφιακές αιτήσεις προς τα ΚΕΠ μέσω του gov.gr για δημοτολογικά πιστοποιητικά και ληξιαρχικές πράξεις. Τέλος, σε ό,τι αφορά στο μέτωπο του νέου κορωνοϊού μέσω της ηλεκτρονικής οδού έχουν εκδοθεί 167.634 βεβαιώσεις εμβολιασμού.
“Πριν ένα χρόνο ακριβώς το https://www.gov.gr/ μπήκε στη ζωή μας. Από τότε, έχουν γίνει 94 εκατομμύρια ψηφιακές συναλλαγές, οι οποίες προηγουμένως θα χρειάζονταν επισκέψεις από τους πολίτες σε δημόσιες υπηρεσίες. Μία πραγματική ψηφιακή επανάσταση, που βελτιώνει τη σχέση των πολιτών με το δημόσιο και διευκολύνει την καθημερινότητα κάθε πολίτη”, τόνισε σε ανάρτηση του ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, με αφορμή τη συμπλήρωση ενός έτους λειτουργίας του gov.gr.
“Με το gov.gr εγκαινιάστηκε μια νέα εποχή στις σχέσεις κράτους - πολίτη, με στόχο το κράτος να αποκτήσει ενιαίο πρόσωπο απέναντι στον πολίτη και η εξυπηρέτηση να μπορεί να παρέχεται από απόσταση με ασφάλεια και χωρίς περιττή γραφειοκρατία”, αναφέρει το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Το Υπουργείο θυμίζει ότι η υλοποίηση της ενιαίας ψηφιακής πύλης gov.gr επιταχύνθηκε λόγω των έκτακτων συνθηκών από την πανδημία, προκειμένου το κράτος να λειτουργεί απρόσκοπτα και οι πολίτες να μπορούν να εξυπηρετούνται χωρίς να χρειάζεται να μετακινούνται.
Οι υπηρεσίες του gov.gr υλοποιούνται με τη συνεργασία των Γενικών Γραμματειών και των εποπτευόμενων φορέων του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.