Νέα

Εξασθένησε οριακά τον Ιανουάριο ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στην Πληροφορική

technology-internet-wallpaper

Οριακή εξασθένηση στην αγορά Πληροφορικής και Λογισμικού τον Ιανουάριο, σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, δείχνει ο δείκτης επιχειρηματικών προσδοκιών στους δύο τομείς. Συγκεκριμένα, ο δείκτης υποχώρησε, οριακά, τον Ιανουάριο και διαμορφώθηκε στις 73,6 (από 74,4) μονάδες, πολύ κοντά στα επίπεδα του αντίστοιχου περσινού μήνα (76,3 μονάδες).

Βελτιώθηκαν, ωστόσο, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο κλάδωνΤην παραπάνω εικόνα αποτυπώνει το ΙΟΒΕ στην ανάλυσή του για την πορεία του οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ΙΟΒΕ, οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων των δύο κλάδων ενισχύθηκαν τον Ιανουάριο, µε το σχετικό ισοζύγιο να φθάνει στις +12 (από -7) μονάδες, ενώ στις εκτιμήσεις για την τρέχουσα ζήτηση καταγράφηκε επιδείνωση (+4 από +11 µον. το ισοζύγιο).

Στις δε προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη ζήτηση, το ισοσκελισμένο ισοζύγιο μειώθηκε στις -16 μονάδες, ενώ από τα υπόλοιπα στοιχεία, οι προβλέψεις για την απασχόληση, στους δύο κλάδους, έχασαν και αυτές τον Ιανουάριο έδαφος (-16 από +4 µον. το ισοζύγιο).

Ως προς τις τιμές, το 28% (από 18%) των επιχειρήσεων αναμένει μείωση τους και οι υπόλοιπες σταθερότητα, ενώ τέλος, στο 28% (από 25%) διαμορφώθηκε το ποσοστό των ερωτηθέντων, που δηλώνουν απρόσκοπτη επιχειρηματική λειτουργία, µε το 43% να επισημαίνει την ανεπάρκεια ζήτησης, το 15% την ανεπάρκεια κεφαλαίων κίνησης και ένα 7% τους λοιπούς παράγοντες, ως τα βασικά επιχειρηματικά τους προσκόμματα.

Συνολικά, στον τομέα των Υπηρεσιών (όπου εντάσσονται οι δύο κλάδοι), υπήρξε τον Ιανουάριο νέα επιδείνωση των προσδοκιών. Ο Δείκτης Επιχειρηματικών Προσδοκιών στις Υπηρεσίες επιδεινώθηκε και τον Ιανουάριο σε σχέση µε το Δεκέμβριο, φθάνοντας στις 81,2 (από 85,3), ελαφρώς υψηλότερα, πάντως, συγκριτικά µε την αντίστοιχη περσινή του επίδοση (77,3 μονάδες).

Συνολική εικόνα
Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος, στην Ελλάδα, τον πρώτο μήνα του νέου έτους υποχώρησε περαιτέρω, συνολικά, κινούμενος στις 95,3 (από 98,9), στη χαμηλότερη επίδοση του από το Φεβρουάριο του 2014. Η ανάλυση του ΙΟΒΕ καταγράφει µια διαφοροποίηση ανάμεσα στις προσδοκίες των καταναλωτών και σε αυτές των επιχειρήσεων. Συγκεκριμένα, σε όλους τους επιμέρους τομείς της παραγωγής σημειώθηκε αποδυνάμωση των προσδοκιών, γεγονός που υποδηλώνει ότι, συνολικά και διακλαδικά, οι επιχειρηματικές προσδοκίες, κατά την προεκλογική περίοδο, επιδεινώθηκαν σε σχέση µε τον προηγούμενο μήνα. Από την άλλη πλευρά και όπως συμβαίνει σχεδόν µε συστηματικό τρόπο σε κάθε προεκλογική περίοδο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη βελτιώθηκε, επανακάμπτοντας μετά την πτώση του Δεκεμβρίου.

Αναλυτικότερα στη Βιομηχανία, οι προβλέψεις για την παραγωγή, τους προσεχείς μήνες, επιδεινώθηκαν εκ νέου, µε το ισοζύγιο στις εκτιμήσεις για τα αποθέματα να διευρύνεται και τις εκτιμήσεις για τις παραγγελίες και τη ζήτηση να αποδυναμώνονται ελαφρά.

Στις Υπηρεσίες, οι μεταβολές στις εκτιμήσεις, για την τρέχουσα ζήτηση και την εξέλιξη της βραχυπρόθεσμους ζήτησης, ήταν αρνητικές, όπως συνέβη και µε τις εκτιμήσεις για την τρέχουσα κατάσταση των επιχειρήσεων, αν και οριακά.

Στο Λιανικό Εμπόριο, οι θετικές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις βελτιώθηκαν ελαφρά, ενώ αποδυναμώθηκαν οι προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξη τους. Στην Καταναλωτική Εμπιστοσύνη, οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού και εκείνες για την οικονομική κατάσταση της χώρας, το επόμενο 12µηνο, βελτιώθηκαν, όπως συμβαίνει και µε τις προθέσεις για αποταμίευση, αλλά και τις προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ