Νέα

Πωλήσεις - ρεκόρ για το iPhone: 74,5 εκατ. συσκευές διατέθηκαν σε ένα τρίμηνο

iphone6

Ρεκόρ πωλήσεων έκανε, σε διάστημα ενός μόλις τριμήνου, η προϊοντική “ναυαρχίδα” της Apple στον τομέα των smartphones, το iPhone, με την εταιρεία να διαθέτει στην παγκόσμια αγορά 74,5 εκατ. συσκευές. Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα, τα οποία ανακοίνωσε για το τρίμηνο που έληξε στις 27 Δεκεμβρίου - το πρώτο του οικονομικού της έτους και το τελευταίο ημερολογιακά του 2014 - οι πωλήσεις iPhone ήταν αυξημένες κατά 46% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Μάλιστα, σε όλη τη διάρκεια του τριμήνου η Apple πουλούσε κατά μέσο όρο 34.000 iPhones την ώρα. Επιπλέον, η εταιρεία κατάφερε να σπάσει, το Νοέμβριο, το φράγμα του 1 δις όσον αφορά τις πωλήσεις συσκευών με το λογισμικό iOS.

Στη διάρκεια του τριμήνου η Apple πουλούσε - κατά μέσο - όρο 34.000 iPhones την ώραΣτον αντίποδα, οι πωλήσεις iPad διαμορφώθηκαν σε 21,4 εκατομμύρια, μειωμένες κατά 18% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τις θετικές τους επιδόσεις συνέχισαν και τα Mac, καθώς το εξεταζόμενο διάστημα διατέθηκαν στη διεθνή αγορά 5,5 εκατ. συσκευές, αυξημένες κατά 14% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Ενδεικτικό της ανοδικής πορείας του iPhone είναι ότι οι δημοφιλείς συσκευές είναι, πλέον, υπεύθυνες για το 69% των συνολικών εσόδων της εταιρείας, η οποία σημείωσε, το εξεταζόμενο διάστημα, ιστορικό ρεκόρ κερδών πωλήσεων, ανακοινώνοντας τα καλύτερα μεγέθη στην ιστορία της.

Τα έσοδα του αμερικανικού κολοσσού διαμορφώθηκαν σε $74,6 δις, ενισχυμένα κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ τα καθαρά κέρδη ανήλθαν σε $18 δις, αυξημένα κατά 48%. Το συνολικό αποθεματικό της Apple σε μετρητά αποτιμάται, πλέον, στα $178 δις.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τους αναλυτές, τα κέρδη των $18 δις αποτελούν τη μεγαλύτερη κερδοφορία, που έχει καταγραφεί ποτέ για οποιαδήποτε εταιρεία παγκοσμίως.

Γεωγραφικά
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, πλέον το 65% των εσόδων της προέρχονται από αγορές εκτός των ΗΠΑ. Στην Ευρώπη ο αμερικανικός κολοσσός “είδε” τα έσοδα του, σε επίπεδο τριμήνου, να ενισχύονται κατά 20%, ενώ η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφηκε στην Κίνα (συμπεριλαμβανομένης της Ταϊβάν), όπου οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 70%.

Τα δύο νέα iPhones, το iPhone 6 και iPhone 6 plus ήταν εκείνα, που, κατά κύριο, λόγο έδωσαν ώθηση στις πωλήσεις της στην αγορά της Κίνας σε σχέση με πέρυσι, με την εταιρεία να εκτιμά ότι η παρουσία της στην κινέζικη αγορά θα αριθμεί 40 καταστήματα έως τα μέσα του 2016. Εκτός από την κινεζική αγορά, οι πωλήσεις iPhone διπλασιάστηκαν τόσο στη Σιγκαπούρη, όσο και στη Βραζιλία.

Να σημειωθεί ότι ο επικεφαλής της Apple, Tim Cook, γνωστοποίησε, μετά από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ότι το “έξυπνο” ρολόι, το iWatch, θα κυκλοφορήσει τον Απρίλιο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ