Με ψηφιακή ατζέντα η νέα -πρώτη γυναίκα- πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών της για την ψηφιακή τεχνολογία και το πώς αυτή θα πρέπει να λειτουργεί προς όφελος των πολιτών έδωσε η νέα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen. Η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Επιτροπής κατά την ομιλία της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, πριν από την εκλογή της, περιγράφοντας το πρόγραμμά της, σχολίασε σχετικά: “είτε είμαστε στη θέση μιας συνταξιούχου στην Ιρλανδία, η οποία καλείται να εξοικειωθεί με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες τραπεζικών συναλλαγών, είτε στη θέση ενός Πολωνού εργάτη, ο οποίος μετά από 20 χρόνια εργασίας καλείται να επιμορφωθεί για να μπορέσει να κρατήσει τη δουλειά του, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μέρος της ζωής μας”.
Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε στην ομιλία της και στο θέμα του ψηφιακού φόρου, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η μέχρι τώρα ατελέσφορη προσπάθεια της Ευρώπης για κοινή γραμμή στο ζέον αυτό θέμα θα έχει και συνέχεια: “στηρίζω τους δίκαιους φόρους, είτε έχουμε να κάνουμε με τις παραδοσιακές βιομηχανίες είτε με τις ψηφιακές επιχειρήσεις. Δεν με ενοχλεί που οι τεχνολογικοί κολοσσοί αποκομίζουν τεράστια κέρδη στην Ευρώπη, γιατί είμαστε μια τεράστια αγορά και ευνοούμε τον ανταγωνισμό. Τα τεράστια αυτά κέρδη τα αποκομίζουν χάρη στο εκπαιδευτικό μας σύστημα, στους ειδικευμένους εργαζομένους μας, τις υποδομές και το σύστημα κοινωνικής μας ασφάλισης. Με ενοχλεί όμως που ενώ βγάζουν τεράστια κέρδη, πληρώνουν ελάχιστους φόρους, καθώς παίζουν με το φορολογικό μας σύστημα. Δεν μπορούν μόνο να επωφελούνται, πρέπει να επωμίζονται και το βάρος που τους αναλογεί” είπε χαρακτηριστικά η νέα Πρόεδρος.
Τεχνολογικοί γίγαντες
Ένα πρώτο στίγμα των προθέσεών της για την ψηφιακή τεχνολογία έδωσε η νέα Πρόεδρος της Επιτροπής Ursula von der LeyenΣε άλλο σημείο της ομιλίας της και αναφερόμενη στο ίδιο θέμα τόνισε: “η ΕΕ πρέπει να δημιουργήσει μια οικονομία στην υπηρεσία των ανθρώπων. Για να συμβεί αυτό ωστόσο, όλοι θα πρέπει να μοιραστούν το βάρος, συμπεριλαμβανομένων των τεχνολογικών 'γιγάντων', οι οποίοι δραστηριοποιούνται στην Ευρώπη -και θα πρέπει να συνεχίσουν να το κάνουν- χωρίς όμως, προς το παρόν, να ανταποδίδουν στους πολίτες της Ευρώπης την πρόσβαση που τους παρέχεται στο ανθρώπινο και κοινωνικό κεφάλαιο της ΕΕ”.
Πράσινη οικονομία
Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Επιτροπής πρότεινε τολμηρότερους στόχους για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, με τη μείωσή τους από 50% ως 55% μέχρι το 2030. Στην ίδια κατεύθυνση, δεσμεύθηκε να υποβάλει σχέδιο για μια «Πράσινη Συμφωνία για την Ευρώπη» και ένα Ευρωπαϊκό Νόμο για την Κλιματική Αλλαγή κατά τις πρώτες 100 ημέρες από την ανάληψη των καθηκόντων της. Ανακοίνωσε επίσης σχέδια για βιώσιμες ευρωπαϊκές επενδύσεις (μέσω και της μετατροπής μέρους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων σε «Τράπεζα Κλίματος»), με στόχο την πραγματοποίηση επενδύσεων ύψους €1 τρισ. εντός δεκαετίας.
Να σημειωθεί ότι η Γερμανίδα Ursula von der Leyen έλαβε το “πράσινο φως” για το αξίωμα της Προέδρου της Επιτροπής με οριακή πλειοψηφία στη μυστική ψηφοφορία της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο. Κατά τη μυστική ψηφοφορία ψήφισαν 733 μέλη, ενώ βρέθηκε μία άκυρη ψήφος. Τα 383 μέλη ψήφισαν υπέρ, 327 κατά και 22 απείχαν. Η νεοεκλεγείσα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναμένεται να αναλάβει τα καθήκοντά της την 1η Νοεμβρίου 2019 για τα επόμενα πέντε χρόνια.