Νέα

Στο μικροσκόπιο της Ευρώπης η εξαγορά της Shazam από την Apple

shazam

Την προωθούμενη εξαγορά της Shazam από τον αμερικανικό κολοσσό της Apple θέτει στο μικροσκόπιο η αρμόδια Αρχή Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η Επιτροπή, μετά από σχετικό αίτημα που δέχθηκε από την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισλανδία, την Ιταλία, τη Νορβηγία, την Ισπανία και τη Σουηδία, θα διερευνήσει περαιτέρω την προτεινόμενη εξαγορά. Στόχος της Επιτροπής είναι να διαπιστώσει, βάσει του Κοινοτικού κανονισμού περί συγκεντρώσεων, αν η επιχειρηματική συμφωνία συναλλαγή μπορεί να απειλήσει τις συνθήκες του ανταγωνισμού στον ενιαίο ευρωπαϊκό χώρο.

Το κατά πόσο η εξαγορά επηρεάζει αρνητικά τον ανταγωνισμό στην Ευρώπη θα διερευνήσει η ΕπιτροπήΗ προωθούμενη συμφωνία μεταξύ Apple και Shazam δεν πληρεί  τα κατώτατα όρια του κύκλου εργασιών, που ορίζει ο Κοινοτικός κανονισμός περί συγκεντρώσεων, για τις συγχωνεύσεις οι οποίες πρέπει να κοινοποιούνται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ωστόσο, η Αυστρία ενημέρωσε τις αρμόδιες Αρχές του Ανταγωνισμού ότι η συναλλαγή πληροί το εθνικό κατώτατο όριο περί κοινοποίησης.

Η Αυστρία υπέβαλε σχετική αίτηση παραπομπής στην Επιτροπή (σύμφωνα με το άρθρο 22 παράγραφος 1 του Κοινοτικού κανονισμού συγκεντρώσεων). Η διάταξη αυτή επιτρέπει στα κράτη - μέλη να ζητήσουν από την Επιτροπή να εξετάσει μια συγκέντρωση, που δεν έχει μεν κοινοτική διάσταση, αλλά επηρεάζει το εμπόριο εντός της ενιαίας αγοράς και απειλεί να επηρεάσει σημαντικά τον ανταγωνισμό στο έδαφος των κρατών - μελών που υποβάλλουν το αίτημα. Στη συνέχεια, η Ισλανδία, η Ιταλία, η Γαλλία, η Νορβηγία, η Ισπανία και η Σουηδία ενέκριναν την αίτηση.

Με βάση τα στοιχεία, που υπέβαλε η Αυστρία και οι χώρες οι οποίες ακολούθησαν - και με την επιφύλαξη του αποτελέσματος της πλήρους έρευνας της - η Επιτροπή θεωρεί ότι η συναλλαγή ενδέχεται να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στον ανταγωνισμό στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο. Η Επιτροπή κατέληξε, επίσης, στο συμπέρασμα ότι είναι η πλέον κατάλληλη Αρχή για την αντιμετώπιση των πιθανών διασυνοριακών επιπτώσεων της συναλλαγής. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή θα ζητήσει τώρα από την Apple να κοινοποιήσει τη συναλλαγή. 

Ιστορικό
Η Shazam, βρετανική εταιρεία, που δημιουργήθηκε το 1999, είναι προγραμματιστής και διανομέας εφαρμογών αναγνώρισης μουσικής για smartphones, tablets και υπολογιστές. Μέσω της ομώνυμης εφαρμογής, επιτρέπει στους χρήστες να χρησιμοποιήσουν το smartphone ή τον ηλεκτρονικό υπολογιστή τους για να αναγνωρίσουν και να αγοράσουν μουσική.

Σήμερα, είναι από μία από τις πιο δημοφιλείς εφαρμογές του App Store και του Play Store της Google, την οποία χρησιμοποιούν εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, καθώς επιτρέπει στο χρήστη την αναγνώριση οποιουδήποτε μουσικού κομματιού ακούγεται γύρω του. Από την ίδρυση της μέχρι σήμερα, η Shazam έχει συγκεντρώσει $143 εκατ. από επενδυτές, όπως οι DN Capital Limited, Institutional Venture Partners και Kleiner Perkins Caufield & Byers, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την PitchBook.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ