Έρευνες - Μελέτες

Σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων tablet, διεθνώς, το 2017

tablethands111

Σημαντική υποχώρηση των πωλήσεων tablet, σε παγκόσμιο, επίπεδο, σημειώθηκε το 2017, παρά το γεγονός ότι συνολικά το 2017 η αγορά επέδειξε μια αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα. Αν και για τους εννέα πρώτους μήνες της χρήσης, οι παγκόσμιες πωλήσεις έδειξαν να συγκρατούνται από την πτώση, μια πολύ κακή επίδοση στη διάρκεια του τελευταίου τριμήνου του 2017, ανάγκασε την αγορά σε σημαντική υποχώρηση.

Η αγορά υποχώρησε κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, χάνοντας συνολικά 9% σε ετήσια βάσηΣύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Strategy Analytics, οι πωλήσεις tablets, διεθνώς, υποχώρησαν κατά 12% το τελευταίο τρίμηνο του 2017, σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2016, με τους αναλυτές να χαρακτηρίζουν την πορεία της αγοράς των συγκεκριμένο τρίμηνο ως «σοκ» για τον κλάδο.

Σε επίπεδο έτους, οι πωλήσεις tablets στην παγκόσμια αγορά ήταν το 2017 μειωμένες κατά 9% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα. Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, οι θετικές επιδόσεις των Apple, Huawei και Amazon δεν στάθηκαν ικανές να αντισταθμίσουν τις διψήφιες απώλειες των Samsung και Lenovo, ούτε και τη μεγάλη μείωση των πωλήσεων από μη επώνυμους κατασκευαστές, με αποτέλεσμα η αγορά να κλείνει με αρνητικό πρόσημο τη χρήση.

Στην ανάλυσή της (Strategy Analytics Tablet and Touchscreen Strategies report, “Preliminary Global Tablet Shipments and Market Share: Q4 2017) η εταιρεία παρατηρεί ότι οι τομείς των συσκευών «2 σε 1» και οι Windows συσκευές ήταν εκείνοι που κατά κύριο λόγο επλήγησαν το 2017, καθώς το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε κατά 1 ποσοστιαία μονάδα σε μόλις 14%. 

3 of the Top 5 Tablet Vendors Posted Growth in Q4 2017

Λειτουργικά συστήματα

Το σχετικό report της Strategy Analytics αναλύει τη δυναμική της αγοράς tablet, όπως αποτυπώνεται και στην πορεία των πωλήσεων των αντίστοιχων λειτουργικών συστημάτων. Σύμφωνα με τα στοιχεία οι πωλήσεις συσκευών της Apple, που υποστηρίζουν το λειτουργικό iOS αυξήθηκαν κατά 1% στα 13,2 εκατ. μονάδες το τέταρτο τρίμηνο του 2017, με το παγκόσμιο μερίδιο της εταιρείας στην αγορά των tablet να διαμορφώνεται σε 24%. Στο μεταξύ, οι πωλήσεις συσκευών με λειτουργικό Android υποχώρησαν στα 34,8 εκατ. συσκευές παγκοσμίως το τέταρτο τρίμηνο του 2017, μειωμένες κατά 13% από τα 39,9 εκατ. έναν χρόνο νωρίτερα. Το μερίδιο αγοράς του Android παρέμεινε σε ετήσια βάση σταθερό στο 63%. Σύμφωνα με την ανάλυση, Huawei και Amazon ήταν οι μόνοι κατασκευαστές Android συσκευών με άνοδο πωλήσεων, ενώ Samsung, Lenovo, Asus, και Acer βρέθηκαν σε αντίθετη πορεία. Τέλος, οι πωλήσεις συσκευών με λειτουργικό Windows μειώθηκαν κατά 27% σε ετήσια βάση στα 7,3 εκατ. συσκευές το τέταρτο τρίμηνο του 2017, με το μερίδιο αγοράς να φθάνει το 13%.