Κυβερνοασφάλεια

Το κυβερνοέγκλημα στοχοποιεί την Gen Z: Δόλωμα τα Anime

hacking-cybersecurity-attack

Σε ένα ψηφιακό τοπίο, όπου η ψυχαγωγία αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας της Gen Z, οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου βρίσκουν το τέλειο πρόσχημα. Η νέα έκθεση της Kaspersky αποκαλύπτει ότι από το 2ο τρίμηνο του 2024 έως και το 1ο τρίμηνο του 2025 εντοπίστηκαν περισσότερες από 250.000 απόπειρες κυβερνοεπιθέσεων, που μεταμφιέζονταν σε δημοφιλή anime και τίτλους streaming – προτιμήσεις, που ορίζουν σε μεγάλο βαθμό την ταυτότητα της νέας γενιάς.

Η συναισθηματική σύνδεση της Gen Z με σειρές, όπως το Naruto, το Attack on Titan και το Demon Slayer, καθώς και η εξάρτησή της από πλατφόρμες, όπως το Netflix, έχει μετατραπεί σε ευάλωτο σημείο. Οι επιτιθέμενοι χρησιμοποιούν “δολώματα”, όπως σκηνές που διέρρευσαν, πρόσβαση σε αποκλειστικά επεισόδια ή δωρεάν δοκιμές, για να πείσουν ανυποψίαστους χρήστες να κατεβάσουν κακόβουλο λογισμικό ή να μοιραστούν προσωπικά δεδομένα.

Πάνω από 250.000 κυβερνοεπιθέσεις μεταμφιεσμένες σε δημοφιλή ψυχαγωγικά περιεχόμενα

Η Kaspersky κατέγραψε 251.931 επιθέσεις με δόλωμα πέντε κορυφαία anime, με το Naruto να ξεχωρίζει - αν και παλαιότερο - με 114.216 απόπειρες. Ακολούθησαν το Demon Slayer (44.200), το Attack on Titan (39.433), καθώς και τα One Piece και Jujutsu Kaisen. Παράλληλα, πέντε εμβληματικές σειρές και ταινίες - μεταξύ τους το Shrek και το Stranger Things - αποτέλεσαν το πρόσχημα για ακόμη 43.302 επιθέσεις, με το Shrek μόνο να μετρά πάνω από 36.000 απόπειρες.

Επιθέσεις με μέσο το Netflix

Οι μεγάλες πλατφόρμες streaming, όπως το Netflix, χρησιμοποιούνται, επίσης, ως μέσο επίθεσης. Από τις 96.288 προσπάθειες, οι 85.679 σχετίζονταν με το Netflix, το οποίο συνδέθηκε και με 2,8 εκατ. σελίδες phishing, που μιμούνταν το εμπορικό του σήμα.

Η έκθεση υπογραμμίζει ένα κρίσιμο παράδοξο: όσο πιο συνδεδεμένοι συναισθηματικά είναι οι νέοι με το ψηφιακό περιεχόμενο, τόσο πιο επιρρεπείς γίνονται σε επιθέσεις. Η αυξανόμενη απήχηση τίτλων, όπως το Inside Out 2 και το Deadpool & Wolverine, συνοδεύεται από αύξηση κακόβουλων δραστηριοτήτων, με τις επιθέσεις να κορυφώνονται κάθε φορά που κυκλοφορεί νέο περιεχόμενο.

Η Kaspersky συνιστά στους νέους να χρησιμοποιούν μόνο επίσημες πλατφόρμες και συνδρομές, να αποφεύγουν λήψεις αρχείων με ύποπτες επεκτάσεις, όπως .exe και να επαληθεύουν τη γνησιότητα ιστοσελίδων, πριν εισάγουν προσωπικά δεδομένα. Επίσης, προτρέπει τους νέους να χρησιμοποιούν λύσεις ασφαλείας για προστασία από κακόβουλα αρχεία και διαρροές δεδομένων.

Όπως δηλώνει ο ειδικός ασφάλειας της εταιρείας, Vasily Kolesnikov:
“Οι εγκληματίες του κυβερνοχώρου εκμεταλλεύονται κάθε δημοφιλή τάση της Gen Z. Η συνειδητοποίηση και η πρόληψη είναι το πρώτο και πιο κρίσιμο βήμα για την προστασία στο Διαδίκτυο”.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Περισσότερα