Agentic AI: Μπορεί να προσθέσει $4,4 τρισ. στην παγκόσμια αγορά ΑΙ

Σημαντικές ανακατατάξεις στον επιχειρηματικό χάρτη φέρνει το επόμενο κύμα της τεχνητής νοημοσύνης. Σύμφωνα με νέα έκθεση της QuantumBlack, AI by McKinsey, η εποχή του Agentic AI μπορεί να προσθέσει από $2,6 τρισ. έως $4,4 τρισ. στην ήδη τεράστια αγορά της τεχνητής νοημοσύνης.
Με τίτλο “Seizing the Agentic AI Advantage”, η έκθεση αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο οι επιχειρήσεις καλούνται να προχωρήσουν από την πειραματική χρήση του gen AI σε πλήρη ανασχεδιασμό των λειτουργιών τους, με τη βοήθεια αυτόνομων “ευφυών πρακτόρων”.
Το νέο μεγάλο στοίχημα των επιχειρήσεων - Έκθεση της McKinsey δείχνει πώς η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να αλλάξει τον ανταγωνισμό
Στην καρδιά αυτής της μεταμόρφωσης βρίσκονται οι AI agents - λογισμικά συστήματα, που δεν περιορίζονται πλέον στη δημιουργία περιεχομένου ή στην απλή υποβοήθηση των χρηστών, αλλά εκτελούν αυτόνομα πολύπλοκες εργασίες, προσαρμόζονται σε πραγματικό χρόνο, αλληλοεπιδρούν με ανθρώπους και λογισμικά και συμβάλλουν στη βελτιστοποίηση των επιχειρησιακών διαδικασιών.
“Οι εταιρείες πρέπει να δράσουν άμεσα. Το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα θα προκύψει όχι μόνο από τη μείωση κόστους, αλλά κυρίως από την καινοτομία και την εμπειρία πελάτη”, σημειώνει η έκθεση, προειδοποιώντας ότι οι επιχειρήσεις, που καθυστερούν να υιοθετήσουν λύσεις Agentic AI, ενδέχεται να μείνουν πίσω.
Δύσκολη μετάβαση
Η μετάβαση, πάντως, στη νέα εποχή δεν αναμένεται να είναι απλή. Παρ’ ότι το 78% των επιχειρήσεων έχει ενσωματώσει λύσεις gen AI σε τουλάχιστον μία λειτουργία - από 55% πέρυσι - οι οικονομικές αποδόσεις παραμένουν περιορισμένες. Αυτό, σύμφωνα με τη McKinsey, οφείλεται στο ότι η πλειονότητα των εφαρμογών είναι “οριζόντιες”, όπως chatbots ή γενικοί copilots, οι οποίες ενισχύουν μεν την παραγωγικότητα, αλλά δεν μετασχηματίζουν τον πυρήνα των επιχειρήσεων.
Αντίθετα, οι καθετοποιημένες AI εφαρμογές - που εστιάζουν σε συγκεκριμένες λειτουργίες, όπως οι πωλήσεις, το IT ή η εφοδιαστική αλυσίδα - έχουν τη δυνατότητα να αποδώσουν μετρήσιμα οφέλη. Ωστόσο, έξι βασικά εμπόδια (από τεχνολογικούς περιορισμούς έως οργανωτική αδράνεια) συνεχίζουν να παρεμποδίζουν τη μαζική υιοθέτησή τους.
Οι AI agents
Η λύση, όπως αναδεικνύει η έκθεση, έρχεται από τους AI agents. Αυτοί επιτρέπουν τη μετάβαση από πειραματισμό σε λειτουργική αναδιάρθρωση: αναλαμβάνουν επαναλαμβανόμενες διαδικασίες, ενισχύουν την προσαρμοστικότητα, προσφέρουν εξατομικευμένες υπηρεσίες και διατηρούν τη συνέχεια λειτουργίας υπό πίεση.
Μπορούν ακόμη να δημιουργήσουν νέες πηγές εσόδων, όπως μοντέλα συνδρομών ή SaaS, αξιοποιώντας εξειδικευμένες AI λύσεις, που έχουν αναπτυχθεί in-house.
Η McKinsey υπογραμμίζει ότι η πλήρης αξιοποίηση των δυνατοτήτων του Agentic AI απαιτεί μετασχηματισμό σε τέσσερις διαστάσεις: στρατηγική ηγεσίας, αναδιοργάνωση λειτουργιών, σύνθεση διαλειτουργικών ομάδων και σχεδιασμό λύσεων για μαζική κλιμάκωση. Νέοι ρόλοι, όπως οι prompt engineers και οι agent orchestrators, καθίστανται κρίσιμοι για την επιτυχή εφαρμογή.
“Η Ελλάδα έχει τη μοναδική ευκαιρία να παρακάμψει τις παιδικές ασθένειες του πρώτου κύματος AI και να προχωρήσει απευθείας σε agentic-first μοντέλα. Ο ρόλος του AI περνά από τον "συνοδηγό" στον "οδηγό" της επιχείρησης”, αναφέρει η McKinsey.